Kora voća kao prirodni filter za vodu

Piše: Irena Dujmušić

Os uma

Postoji jeftin i jednostavan način za pročišćavanje vode i to uz pomoć kora nekih od najčešće konzumiranih voćki koje iznimno učinkovito upijaju razne štetne onečišćujuće tvari, uključujući i teške metale.

 Kora jabuke i rajčice

Poznato je da je voda zagađena teškim metalima, pesticidima, raznim kemikalijama i ostacima lijekova. Mnogi dijelovi svijeta ne mogu koristiti svoju pitku vodu iz slavine, upravo zbog te zagađenosti, te su primorani koristiti skupe filtere za vodu. To je ponukalo skupinu istraživača na čelu s Ramakrishna Mallampatijem da istraže prirodne načine filtriranja vode, kako bi prvenstveno pomogli ruralnim zajednicama u zemljama u razvoju. Otkrili su da su kore jabuke i rajčice, dvije od najčešće konzumiranih namirnica, iznimno učinkovite u upijanju razne štetnih onečišćujućih tvari, te da bi mogle biti pretvorene u učinkovite filtere za vodu.

Ova tehnika uključuje da se oguljena kora jabuka i rajčica potopi u alkoholnu otopinu i ostavi se neko vrijeme da se natapa. Nakon toga se kora izvadi i ostavi da se osuši, a kada je potpuno dehidrirana, ta osušena kora se stavlja u posudu s vodom. Nakon nekoliko sati kora se uklanja iz vode, a voda je spremna za piće.

 Istraživanje je pokazalo da kora rajčice može učinkovito ukloniti različite zagađivače iz vode, uključujući i otopljene organske i neorganske kemikalije, bojila i pesticide. Slično tome, kora jabuke može ukloniti niz otopljenih zagađivača iz vode kroz proces adsorpcije. Kako bi se poboljšala sposobnost kore jabuka u vađenju negativno nabijenih zagađivača, g. Ramakrishna primjenio je prirodni cirkonij oksid na površini kore jabuka. Ustanovljeno je da takva kora može izvući anione, kao što su fosfat, arsenat, arsenita i ione kromata iz vodene otopine.

Istraživački napori su već u tijeku za testiranje učinaka kora i drugog voća, pogotovo onog koje se koristi u lokalnim zajednicama koje trebaju čistu vodu. Mallampati ističe da ne želi nikakvu komercijalnu iskoristivost ove metode, te da rade s nevladinim udrugama koje će preuzeti ovu tehnologiju i objasniti je ljudima.

 Kora banane

 Mljevena kora banane se može koristiti više puta za pročišćavanje vode zagađene industrijskim postrojenjima i poljoprivrednim gospodarstvima, i to čak i do 11 puta uz jednaku učinkovitost. U provedenoj studiji stoji da spojevi u kori banane sadrže atome dušika, sumpora i organske spojeve poput karboksilne kiseline. Te kiseline imaju slobodne negativno nabijene elektronske parove, što znači da se mogu vezati uz metale u vodi koji obično imaju pozitivan naboj.

 Kokosovo vlakno i ljuska riža

Godine 1972., znanstvenici su radili na razvoju novog načina filtriranja u Tajlandu za koji se u laboratorijskim uvjetima pokazalo da ima široku primjenu pročišćavanja otpadnih voda u jugoistočnoj Aziji. Ova prikladna vrsta tehnologije se sastoji od dvije faze. Prva se sastoji od vlakana sjeckane ljuske kokosa čime se filtrira većina suspendiranih krutih tvari iz vode, a drugu čini ležaj od spaljene ljuske riže za uklanjanje zaostale zamućenosti i drugih onečišćivača. Ovime se koriste lokalni materijali koji su i široko dostupni i koji se nakon uporabe mogu odbaciti. Mediji se koriste u seriji, tako da filtracija može sama obaviti posao u većini slučajeva bez upotrebe kemikalija. Osim toga, sa spaljenom ljuskom riže kao medijem za filtriranje, proces uključuje značajnu apsorpcijsku sposobnost za uklanjanje okusa, mirisa i boje.

 Solarna dezinfekcija uz limetu

Solarna dezinfekcija vode u kombinaciji s gotovo bilo kojom vrstom agruma je vrlo učinkovita u smanjenju razina opasne E. coli, međutim, čini se najbolje djeluje limeta. Nedavna studija objavljena od strane Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins otkriva da dodavanje limete u vodu koja se dezinficira na suncu ubrzava proces dezinfekcije.

Preliminarni rezultati ovog istraživanja pokazuju da solarna dezinfekcija vode u kombinaciji s agrumima može biti djelotvorna u smanjenju razina E. coli u samo 30 minuta, što je vrijeme obrade u rangu s prokuhavanjem vode i drugim metodama čišćenja vode u kućanstvu.

Iako ove metode ne mogu biti sveobuhvatni filteri za vodu, jer ne uklanjaju sve patogene, one ipak vrlo učinkovito pomažu uklanjanju teških metala i ostalih zagađivača na jeftin, jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s