Otkriće službenih pečata biblijskih kraljeva Davida i Salomona

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mnogi suvremeni znanstvenici odbacuju Davida i Salomona kao mitološke likove i vjeruju da nikakvo kraljevstvo nije moglo postojati na području i u vrijeme koje navodi Biblija. No, novo otkriće pruža dokaze da su se u tom razdoblju ipak provodile neke vrste državničkih aktivnosti: šest službenih pečata koje je mali tim arheologa pronašao u Izraelu sada služe kao dokaz koji podupire postojanje ovih dvaju biblijskih kraljeva.

Jimmy Hardin, izvanredni profesor na Odsjeku za antropologiju i bliskoistočne kulture MSU-a rekao je da su se otkrivene glinene bule koristile da bi se zapečatile službene korespondencije na sličan način na koji su se u kasnijim razdobljima na službenim dokumentima koristili voštani pečati. Hardin nadalje tumači kako su se oko 1200. g.pr.n.e. srušile velike države brončanog doba te za sobom ostavile vakuum moći. U to je vrijeme vjerojatno došlo i do velikih klimatskih katastrofa, kao što su potresi i oluje, što je također pridonijelo kasnijem stvaranju manjih kraljevstava kao što su Judu, Izrael i Filistija.

Hardin tvrdi da su bule dokaz da su se tijekom 10. stoljeća na tom području stvorile kompleksne državničke organizacije, a to je vrijeme za koje se smatra da su djelovali kraljevi David i Salomon.

„Naši preliminarni rezultati ukazuju da je ovo mjesto bilo integrirano u politički entitet koji je obilježen elitnim aktivnostima što znači da je već u 10.st. bila formirana država,“ kaže Hardin.

Na dvije se bule, koje je njegov tim iskopao, nalaze kompletni prikazi, na druge dvije samo djelomični dok se na treće dvije ne vidi ništa. Na jednoj od njih se nalazi i dobro očuvan otvor gdje se koristila vrpca kojom bi se zapečatio dokument. Na prikazima se ne nalazi niti jedno pismo.

Jeff Blakely sa Sveučilišta Wisconsin–Madison i kodirektor Regionalnog projekta Hesi, posljednjih je 40 godina proučavao ovo područje te objašnjava način na koji se odredila starost bula:

„Naše se datiranje temelji na više vrsta dokaza koje smo kombinirali kako bismo općenito odredili vrijeme, a to su: stil bule, vrsta pronađenih egipatskih skarabeja, stil egipatskog amuleta te ukupna stratigrafija ili raslojavanje na tom mjestu. Daljnje će analize pomoći da se odredi i desetljeće iz kojeg one potječu.“

Od samog se početka projekta pokušavalo utvrditi što su točno ljudi radili u području Khirbet Summeily.

„Generacije učenjaka su smatrale da je to bio uzgoj, ali se tijekom nekoliko posljednjih godina shvatilo da su ova područja bila rijetko obrađivana,“ kaže Blakely. „Ovo je bio pašnjak. Pastiri su uzgajali ovce i koze pod zaštitom svoje vlade, a pronalazak bula podupire našu ideju da je ovo područje bila državna instalacija.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s