Terapija svjetlom može ukloniti bol

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Eksperimentalno novo istraživanje sa Sveučilišta Stanford je utvrdilo da se nekonvencionalna terapija svjetlom može koristiti za ublažavanje kroničnih bolova. Ovo otkriće može u potpunosti promijeniti način na koji moderna medicina tretira bol.

Studija otkriva da se živcima osjetljivim na bol može manipulirati kako bi odgovorili na različite načine pri različitim tipovima svjetla. Na primjer, utvrđeno je da se bol kod miševa može ublažiti sjajem žutog svjetla. Njima su ubrizgani posebni proteini osjetljivi na svjetlo, opsini, koji su kasnije aktivirani svjetlošću. Scott Delp, glavni autor studije navodi: “Ovo je potpuno novi alat koji je sada dostupan svim neuroznanstvenicima.”

Optogenetiku, tehniku ubrizgavanja fotosenzitivnih proteina u tijelo u svrhu kasnijeg korištenja u terapiji je razvio koautor studije, Karl Deisseroth. On je sasvim slučajno došao do ove tehnike, te je shvatio da bi se mogla koristiti kao način aktiviranja određenih regija mozga, a za bolje razumijevanje mozga. Kao što se ispostavilo, ovo također djeluje i u aktiviranju ili deaktiviranju živčanih stanica.

Nakon ubrizgavanja opsina u miševe, Delp i Deisseroth su primijetili da različite boje svjetla izazivaju različite efekte. Neke temperature boja su pomogle ublažiti bol, dok su druge povećale. Autori studije vjeruju da bi ovo moglo pomoći objasniti zašto neki ljudi bez vidljivih ozljeda pate od neobjašnjivih bolova. Osim toga, u budućnosti bi ovaj tretman mogao biti uspješan i kod ljudi.

Opsini se prirodno nalaze u mnogim algama i bakterijama, koje koriste svjetlosno osjetljive proteine kako bi reagirale na okoliš i prikupljale energiju. Oni su se već ranije koristili u drugim istraživanjima, primjerice kod kontrole gladi, alkoholizma te mogu djelovati i kod bolesti mozga. Terapija svjetlom nije novost, ona je već davala rezultate u liječenju depresije, no optogenetika pruža novi način uspostavljanja uzročnih veza između aktivnosti mozga i ponašanja u zdravlju i bolesti. Prema analizi uglednog časopisa Nature, optogenetika je izabrana kao znanstvena metoda godine za 2010. godinu, zbog sposobnosti kontroliranja rada stanica sa svjetlom.

Izvori: NaturalNews, Mercola, Nature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s