“Vjetrovito stablo” koje stvara energiju

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Tvrtka NewWind je stvorila uređaj pod nazivom “Vjetrovito stablo” koje ima mogućnost iskoristiti snagu vjetra, a ima minimalan utjecaj na lokalno okruženje. Ovo stablo je relativno malo, izgledom lijepo i tiho, te zahtijeva vrlo male brzine vjetra za proizvodnju energije.

Jedan od argumenata onih koji se protive iskorištavanju snage vjetra je to da takvi uređaju zauzimaju previše prostora. Istina, velike vjetrenjače bi se teško uklopile u parkove ili dvorišta, no to je otvorilo put novim inovacijama, poput ove, koja se i izgledom i veličinom može uklopiti bilo gdje.

Jerome Michaud-Larivière, osnivač projekta, došao je na ovu ideju gledajući kako lišće treperi na stablu onda kada naoko nije bilo ni daška vjetra.

Nakon tri godine istraživanja, tim francuskih inženjera razvio je prototip od cca. 8 metara, koji je postavljen u sjeverozapadnoj Francuskoj. Ono ima 72 umjetna lista koji su zapravo aerodinamički dizajnirane vjetroturbine.

Iako ovo stablo sporije iskorištava energiju vjetra od od većih vjetroagregata, ono zapravo generira više energije na duge staze, jer to može raditi češće i može uhvatiti vjetar bilo koje snage, odnosno, može generirati snagu vjetra jačine samo 4.5mph. U skladu s tim, može koristiti strujanja zraka koja se javljaju u ulicama grada, što se može iskoristiti za uličnu rasvjetu ili za stanice za punjenje električnih automobila.

U budućnosti, Michaud-Larivière se nada da će razviti savršeno stablo koje ima lišće s prirodnim vlaknima, korijenje koje bi moglo generirati geotermalnu energiju i koru prekrivenu fotoosjetljivim stanicama.

 

Izvori: True Activist, Daily Mail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s