Konzumacija konopljinih sjemenki

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Čini se da je skupina stogodišnjaka u jednom kineskom selu našla pravi izvor dugovječnosti. Stanovnici mjesta Bama Yao uspješno napreduju hraneći se ishranom bogatom hranjivim tvarima i uživaju u netaknutoj okolini. Njihov očekivani životni vijek premašuje 100 godina, a tajna se možda krije upravo u velikom unosu konopljinih sjemenki.

Sjemenke konoplje proizvode se od biljke Cannabis sativa koja se u umovima ljudi, zbog njezine pripadnosti istoj obitelji, često miješa s marihuanom iako je ipak riječ o dvije biljke koje se međusobno poprilično razlikuju. Najveća je razlika u njihovom sadržaju THC-a ili delta-9-tetrahidrokanabinola: konoplja ga sadrži manje od 1% dok je kod marihuane zastupljen u količini od 20% i više.

Konoplja se uzgaja za industrijsku primjenu i bere se zbog njezinih vlakana, sjemenja, ulja i brašna koji se mogu sterilizirati, pržiti ili peći. Ona uspijeva gotovo svugdje jer podnosi razne uvjete i rijetko biva pogođena bolestima ili nametnicima što ju čini vrlo izdržljivom biljkom. Industrijska konoplja ima razne primjene, od papira i tekstila do plastike i goriva. Papir napravljen od industrijske konoplje može se reciklirati i nekoliko puta dok je plastika dobivena ovim putem biorazgradiva što ju čini više prijateljski naklonjenom spram okoliša. Više o industrijskoj konoplji možete pročitati u nekom od prethodnih tekstova kao što je onaj o ulju od konoplje ili o superiornosti građevnog materijala od ove biljke.

Sjemenke konoplje su prehrambena elektrana bogata mnogim hranjivim tvarima koje pomažu pri borbi protiv bolesti. U tom malenom sjemenju kriju se mnogi vitamini, minerali, antioksidanti i zdrave masti, uključujući kalcij, kalij, magnezij, sumpor, željezo kao i vitamini A, B, C, E i D. Prepune omega-3 i omega-6 masnih kiselina, sjemenke konoplje tako postaju jedna od najboljih namirnica koje se mogu konzumirati u svrhu poboljšanja oštrine uma i kardiovaskularnog sustava. S obzirom da sadrže i zavidnu razinu fitola (snažan antioksidant), njihova redovita konzumacija može pomoći pri smanjenju izgleda za razvoj karcinoma. Uz sve navedeno, konopljine sjemenke smanjuju i upale.

One imaju visoke prehrambene vrijednosti te sadrže 20 vrsta aminokiselina te svih devet esencijalnih aminokiselina. Neke od njih tijelo ne može proizvesti samo, a ove sjemenke ih mogu nadomjestiti. Uz navedeno, sadrže i velike količine proteina što pomaže u jačanju imunološkog sustava čime se, uz izlučivanje toksina iz tijela, smanjuje vjerojatnost pojave bolesti. Studije su pokazale da konzumacija sirovih sjemenki ili onih u obliku ulja, pomaže pri izlječenju bolesti vezanih uz slab imunitet.

Sadržaj proteina u sjemenkama konoplje je vrlo lako probavljiv. Mnoge osobe koje ih koriste kažu da ovaj protein ne izaziva nadutost ili stvaranje plinova kao što to inače čini pšenica ili neki proteinski napitci. Njezina konzumacija je potpuno sigurna i ne postoje nikakve poznate nuspojave, no potrebno je zapamtiti da je svako pretjerivanje štetno i unos bi trebalo održavati na razini koja je dovoljna za održavanje zdravog tijela.

Iz ovih sjemenki se hladnim prešanjem dobiva polinezasićeno ulje koje se može miješati s drugim namirnicama poput kruha ili salate ili se može konzumirati samo. Također, može se koristiti pri regeneraciji i njezi kože jer ono prodire kroz nju brže od drugih ulja. Od mljevenih konopljinih sjemenki može se napraviti brašno koje se dalje može koristiti u pečenju.

S obzirom na visoki udio masti (jedna čajna žličica sadrži 3 do 4 grama) od čega su većina polinezasićene masti („dobra“ vrsta masti) zbog čega neke osobe pri početku njihove konzumacije dobiju blagi proljev. Ako je i vaš sustav osjetljiv na promjenu, započnite dodavanjem manje količine sjemenki (žličica dnevno) koju ćete postupno povećavati do preporučenih dvije žličice dnevno.

Ukoliko niste sigurni kako započeti s njihovim korištenjem, evo nekoliko prijedloga:

 • Umiješajte 1 čajnu žličicu sjemenki ili ulja u vaš frape ili smoothie
 • Pospite sjemenke na žitarice, zobene pahuljice ili jogurt
 • Umiješajte cijele sjemenke u pekarske proizvode kao što su kruh, kolači ili muffini
 • Pri pripremi pesta možete pinjole zamijeniti sjemenkama konoplje
 • Uljem prelijte tjesteninu ili juhu nakon kuhanja
 • Koristite ih kao zamjenu za maslac na tostu
 • Dodajte ih prženim krušnim mrvicama kojima kasnije prelijevate krumpirove knedle ili pržene banane

S obzirom da ulje u sjemenkama konoplje može brzo užegnuti, najbolje ih je čuvati na hladnom mjestu i potrošiti ih što prije. U trgovinama prirodne hrane ih stoga potražite u dijelu gdje se nalaze hladnjaci. Njihovo zagrijavanje uništava dobrobiti masnih kiselina pa ih hrani dodajte tek nakon toplinske obrade.

5 comments

 1. Prvi put čujem za dobrobiti ove vrste biljke trebalo bi isprobati naročito radi imuniteta. Nije mi jasno kako se sjemenka čuva na duže vrijeme ako se tako brzo užegne? Sreća je što je dovoljna mala količina dnevno pa za jednu osobu može u friž. ali. ali za više ili prodaju to poskupljuje cijenu. Imam pitanje dali je ona štetna kad se užegne ili je samo neukusna?

  Liked by 1 person

  • Nažalost, sjemenke konoplje imaju kratak vijek trajanja i to zbog osjetljivih omega kiselina. Jednom kad ih otvorite, držite ih u hladnjaku gdje će trajati oko godinu dana, a ako ih držite u smočnici, očekujte da će se vjerojatno užegnuti nakon 3 do 4 mjeseca. Nakon što užegnu, najbolje ih je baciti jer se tada mijenja sastav i korisnost masnih kiselina.

   Like

 2. Imam pitanje, no prije, dobar i blagoslovljen vam dan 🌠🌠🌠
  Zanima me ima li razlike , u kvaliteti za zdravlje , između
  PROTEINA Konoplje i NEOLJ. SJEMENKI Konoplje ?
  Toplo Hvala na odgovoru 😄

  Liked by 1 person

  • Sjemenke konoplje pružaju masnoće dok protein konoplje pruža – proteine. Naravno da i sjemenke sadrže neke proteine, no one se koriste za dobivanje praha no tek nakon što se iz njih istisnu masnoće (za konopljino ulje).

   Like

 3. […] kiseline (osobito kroz hranu poput divljeg lososa, chia i sjemenki konoplje – više u tekstu Konzumacija konopljinih sjemenki). Kurkuma je još jedan dodatak koji se može koristiti, jer je dobar izvor mangana, željeza, […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s