Codex Gigas: Đavolja biblija ili samo stara knjiga?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Codex Gigas u prijevodu znači „divovska knjiga“ i to je najveći postojeći srednjovjekovni rukopis na svijetu. Poznat je i pod nazivom Vražja (ili đavolja) biblija zbog velike ilustracije vraga koja se u njoj nalazi, ali i zbog legende koja okružuje njezin nastanak. Smatra se da potječe iz ranog 13.st iz benediktinskog samostana Podlažice u Češkoj.

Priča koja prati njezinu izradu kaže da je ona djelo redovnika koji je bio osuđen na smrt tako što je trebao biti živ sazidan. Analiza teksta doista ukazuje da ga je zapisao samo jedan autor, a legenda kaže da je za to bila potrebna jedna noć. No, izvor tog mita nije poznat i sumnja se da je riječ o religioznoj propagandi.

Codex Gigas sadrži zbir ondašnje latinske Vulgata biblije kao i nekoliko priča iz suvremene povijesti, komparativnu abecedu, medicinske tekstove, kalendar i nekoliko uroka. Stari i Novi zavjet su odvojeni i poredani neuobičajenim redoslijedom uz brojna djela koja su ubačena među njih, uključujući Flavijevu povijest židovskog naroda iz 1. stoljeća kao i povijest češkog područja. Manji tekstovi uključuju tekst o egzorcizmu, čarobne formule, sliku Nebeskog grada te prikaz vraga preko cijele stranice. Ta je ilustracija glavni razlog zbog kojeg knjigu prati priča o vragu kao pomagaču pri njezinom nastanku.

Nakon prikaza vraga slijedi stranica posvećena obrani od zlih duhova i bolesti. Zbog nedostatka daljnjih demonskih ili vražjih prikaza, smatra se da je taj jedan samo simboličan i nije umetnut kao predmet obožavanja. U njoj nedostaje samo deset stranica, ali to ne oštećuje niti jedan tekst koji se ondje nalazi. Vjeruje se da su se na tim stranicama najvjerojatnije nalazila samostanska pravila.

Svaka je stranica ispisana rukom i najvjerojatnije ih je ispisao jedan autor tijekom svog cijelog životnog vijeka, a ne u samo jednoj noći. Njezina veličina iznosi 1×1 metar kad je knjiga otvorena. National Geographic je nedavno izračunao da bi jednoj osobi bilo potrebno pet godina svakodnevnog rada da rukom ispiše toliku količinu teksta i to ako se u kalkulaciju ne računaju ukrasne ilustracije. Za posao ovog kalibra ukupno bi bilo potrebno trideset godina stalnog rada.

Čini se da Đavolja biblija ipak nije vražjih ruku djelo, ali niti plod jednonoćnog rada njegovog štovatelja. Knjiga je legitimna reprezentacija latinske Vulgate koja sadrži nekoliko korisnih tekstova i koja pruža fascinantan uvid u svijet u kojem je jedna osoba provela život sjedeći na stolici pokore i misli i kopirala stoljećima stare tekstove delikatno ispisujući svako slovo, liniju i crtež kako bi se stvorio masivan svezak.

Svaka stranica ovog rukopisa je dostupna on-line dok se sam Codex danas nalazi u Nacionalnoj knjižnici u Stockholmu iako nije izložen, vjerojatno zbog veličine knjige, ali i zbog želje za njezinim očuvanjem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s