Kavom protiv boli

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Poznato je da kava ima mnoge dobrobiti, a broju dokaza se pridružilo i novo istraživanje koje su proveli istraživači Sveučilišta u Braziliji i istraživačka tvtka Embrapa. Oni su otkrili da kava sadrži protein koji ima učinak sličan morfiju, kao i da je učinak ove novopronađene tvari jači te da traje duže.

Istraživanje je obuhvatilo potragu i kombiniranje gena kave koji bi utjecali na kvalitetu, tijekom kojeg su znanstvenici došli do ovog otkrića. Analizirajući genom kave i odgovarajuće proteine, pronašli su neke proteine slične onima koji su tipični za ljude. Tako su odlučili sintetizirati njihove strukturne analoge i testirati njihova svojstva. Identificirali su do sada nepoznate fragmente proteina u kavi, peptide, koje imaju učinak sličan morfiju, drugim riječima, imaju analgetsko i sedativno djelovanje.

U eksperimentima s laboratorijskim miševima uočeno je da su efekti trajali i do četiri sata, te nisu zabilježene nikakve nuspojave. Ovome je prethodilo određivanje sekvenci funkcionalnog genoma kave, od strane Embrapa, 2004. godine, s ciljem poboljšanja kvalitete zrna kave. Zahvaljujući ovom uspjehu, znanstvenici su uspjeli otkriti ove nove peptide.

Ovi nalazi objašnjavaju mnoga druga istraživanja koja su utvrdila snagu kave u djelovanju na osjet bola, poput studije koju je proveo londonski Goldsmiths koledž, gdje su ispitivali sposobnost muškaraca i žena u izdržavanju boli. Obje skupine su imale zadatak uroniti ruke u kantu s ledenom vodom, i držati ih koliko mogu izdržati. Usprkos uvjerenjima da su žene sposobnije izdržati bol, muška skupina je u tome bila uspješnija, te su mogli duže izdržati. No, nakon što su žene dobile 250 mg kofeina, što je ekvivalent za dvostruki espresso, bile su u stanju duže zadržati ruke u kanti s ledenom vodom. Muškarci nisu imali bolje rezultate nakon uzimanja ove doze kofeina, no ni istraživači tada nisu bili u stanju objasniti zašto kofein ima takvo djelovanje na žene, a ni na muškarce. Vjerojatno će im ovo otkriće pomoći u razjašnjavanju, jer je očito da se tvari iz kave, između ostalog, mogu koristiti kao prirodan lijek protiv boli.

Izvori: RT, Newswire, BBC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s