Unutrašnje peglanje bora

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Kozmetička industrija se u tretmanima protiv bora fokusira samo na vanjsko djelovanje, a brojni tretmani su zapravo vrlo agresivni te mogu čak i pogoršati stanje naše kože. Srećom, postoje i prirodni načini za smanjenje bora koji su dokazano učinkoviti.

Koža odražava naše ukupno zdravlje, a to znači da na proces starenja i pojavu bora koje to prate utječu i stres, toksini iz hrane i okoliša te razne bolesti. Naravno, određenu ulogu igra i naša genetika, koja će odrediti kako i koliko će se bora pojaviti, no najveći dio zasluga pojava bora nosi naš životni stil, zdravi način života iznutra i izvana. Proces starenja nije moguće izbjeći, no moguće je ublažiti pojave koje dolaze sa starenjem i to zdravom prehranom, tjelovježbom, životom bez stresa, snom ali i prirodnim tvarima.

Aloe Vera

Poznato je da Aloe vera blagotvorno djeluje na kožu, no jedna studija dokazuje da oralni unos također smanjuje bore na licu. Ispitivanje se radilo na ženama preko 45 godina starosti, koje su podijeljene u dvije grupe, jedna grupa je uzimala nižu dozu Aloe, a druga visoke doze. Nakon 90 dana su provjerili rezultate stanja kože i otkrili su poboljšanje u obje skupine. Jednostavno, Aloe vera povećava proizvodnju kolagena što dovodi do bolje strukturne potpore kože i manje bora. Ona također smanjuje aktivnost gena koji uzrokuje oštećenje kolagena. Ukoliko ne uzgajate Aloe veru, prilikom kupovine soka ili gela vodite računa da isti ne sadrži šećer i konzervanse.

Crveni Ginseng

Ginseng sadrži mnogo spojeva što uključuje antioksidanse, pojačivače imuniteta, a također i agense protiv starenja. U jednoj studiji u kojoj su sudjelovale žene od preko 40 godina, utvrđivalo se stanje kože – bore lica, elastičnost kože, sadržaj vode, eritema i pigmentacije prije i nakon ispitivanja kod dvije skupine žena. Jedna skupina je primala placebo, a druga je uzimala 3 grama biljne mješavine koja je sadržavala i ginseng. Nakon 6 mjeseci, znanstvenici su otkrili znantno smanjenje bora kao i poboljšanje biokemijskih markera oštećenja bora, a ovo djelovanje je zbog toga što crveni ginseng povećava sintezu kolagena u dermisu.

Ekstrakt kore bora

Ekstrakt kore bora je siguran i učinkovit te osim ostalih dobrobiti koje ima za zdravlje, on značajno poboljšava boju kože i smanjuje pigmentaciju staračkih pjega nastalih zbog foto-starenja (Dermatoheliosis). U studiji su sudjelovale žene, a bile su podijeljene u dvije skupine, od kojih je jedna dobivala 100 mg standardiziranog ekstrakta, a druga skupina je uzimala 40 mg. Nakon 12 tjedana, obje su skupine imale značajno smanjenje znakova foto-starenja. Istraživači su otkrili da ovaj standardizirani ekstrakt značajno poboljšava hidrataciju i elastičnost kože, te povećava aktivnost enzima koji je uključen u sintezu hijaluronske kiseline koja povećava vlažnost kože i smanjuje pojavu bora. On također utječe na gene koji su uključeni u stvaranje novog kolagena.

Namirnice

Na starenje kože utječe i hrana koju konzumiramo, stoga se preporuča unos zasićenih i mononezasićenih masti radi bolje elastičnosti kože, poput kokosovog i maslinovog ulja, mesa životinja hranjenih ispašom, jaja i ribe. Zeleno i žuto povrće i voće je bogato antioksidansima – vitaminom C i E te beta karotenom koji promiču zdravu kožu. To uključuje agrume, kelj, špinat, brokulu, blitvu, kupus, rukolu, papriku, tikvice i rajčice.

Minerali su također važni, a za zdravu kožu posebno su važni selen i bakar. Selen neutralizira slobodne radikale prije no što oštete stanice kože te vraća elastičnost kože, a bakar je bitan za formiranje kolagena i elastina. Oba minerala treba unositi u malim količinama, stoga je najbolji izbor hrana bogata ovim elementima, selena ima u tuni, lososu, brazilskim orasima, jajima i cjelovitim žitaricama. Bakar se nalazi u mahunarkama, grahu i leći, orašastim plodovima i školjkama.

Od svih vrsta čajeva, zeleni i bijeli čaj sadrže najveći izvor antioksidansa, katehina i epikatehina. Posebno, bijeli čaj ima sposobnost zaustavljanja enzimskih reakcija koje razgrađuju kolagen i elastin.

San

Formiranje bora može ovisiti i o tome koliko sna dobivate. Tijekom spavanja, tijelo luči hormon rasta. Kao što to ime sugerira, ovaj hormon djeluje na zdravi rast svih tjelesnih tkiva, što uključuje i kožu. S druge strane, nedostatak sna potiče otpuštanje hormona stresa, kortizola. Među ostalim svojim učincima, kortizol usporava rast i smanjuje normalno održavanje tkiva. Vanjski sloj kože postaje suh i više osjetljiv na infekcije, sunce i druge faktore koji mogu uzrokovati bore.

Osim svega navedenog, zbog svojeg djelovanja na kolagen i elastin te podizanja nivoa antioksidansa između ostalog odličan izbor su i đumbir, med, noni, ekstrakt sjemenki grožđa, marelice, bobičasto voće, bademi, avokado te naravno magnezij, čista izvorska voda te meditacija.

Svatko od nas stari, to nam je neizbježno, no ako starimo zdravo, to nam pruža priliku da uživamo u svakom stadiju našeg života.

Izvori: GreenMedInfo, HowStuffWorks, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s