Slijepe osobe otkrivaju tumore dojke u ranijoj fazi nego liječnici

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Mogu li slijepe osobe učinkovitije otkriti tumore od osoba koje vide, k tome i liječnika? Ova neobična teorija nije novost, pojavila se prije par godina, a sudeći prema još neobjavljenim istraživanjima – odgovor je da!

Dr. Frank Hoffmann. ginekolog iz Duisburga, Njemačka, je tvorac ove ideje. On kaže da u svojoj praksi ima samo tri minute kako bi obavio pregled dojki, što nije dovoljno kako bi se pronašle male kvržice u tkivu dojke, a što je presudno za rano otkrivanje raka.

Činjenica je da osobe koje su naučile Brailleovo pismo imaju visoko razvijen osjećaj za dodir, stoga dr. Hoffmann pretpostavlja da bi slijepe i slabovidne osobe mogle bolje obaviti pregled dojki od bilo koga drugog.

Dokazi koji potvrđuju ovu pretpostavku su sada nedvojbeni. U još neobjavljenom istraživanju, provedenom na essenskom Sveučilištu, slijepe žene su otkrile gotovo trećinu više kvržica od običnog ginekologa. One su napipale kvržice veličine između 6mm i 8mm, dok liječnici obično nalaze kvržice veličine od 1 do 2 cm, a žene koje se obavljaju samo-pregled nalaze samo one koje su velike dva centimetra i više. “To je velika razlika. To je vrijeme koje je potrebno tumoru da bi proširio svoje stanice u tijelo.” navodi dr. Hoffmann, stoga je i osnovao svoju organizaciju, “Discovering Hands”, kako bi se spašavali životi kroz rano otkrivanje. Osmislio je tečaj za obuku slijepih žena kako bi postale Medicinski taktilni ispitivači (MTI), tako da tu praksu sada obavlja 17 osoba diljem Njemačke.

Program prihvaća samo ženske osobe s teškim oštećenjima vida, koje su odabrane zbog svojih taktilnih sposobnosti, komunikacijskih vještina i općih akademskih sposobnosti. Dr. Hoffmann objašnjava da zbog toga što im dio mozga posvećen vidu više nije potreban, slijepe osobe pojačavaju druga osjetila. Međutim, on upozorava da nisu sve slijepe osobe automatski i dobri ispitivači, stoga su tako i rigorozni pri odabiru potencijalnih ispitivača. Oni koji su zadovoljili kriterije, prolaze dugotrajni tečaj, gdje će šest mjeseci provesti u učionici, a tri mjeseca će provesti s liječnicima na bolničkim odjelima ili u privatnoj praksi.

Pregled dojki kod slijepih, educiranih osoba može trajati i do 45 minuta, što bi kod ginekologa bilo nemoguće, a osim toga, te slijepe ili slabovidne žene su dobile novu šansu za zaposlenje, jednostavno, njihova invalidnost je postala prednost. Mnoge od njih su prije bile zdrave, a vid su izgubile naknadno, uslijed čega su i izgubile tadašnji posao, no ovo im je pružilo novu neovisnost.

Pregled je iscrpan, ali vrijeme provedeno na pregledu brzo prođe. MTI se koriste trakama označenim koordinatama na Brailleovom pismu, koje se postavljaju na prsa čineći mrežu. Polako pomiču prste uz te trake, tako da gdje god nađu kvržicu, mogu reći liječniku točan položaj. Ukoliko se kvržice nađu, pacijent tada ide na ultrazvuk ili mamograf, no ako se na ultrazvuku ništa ne pronađe, većinom nema smisla ići ni na mamograf. U tom slučaju, dr. Hoffmann preporuča da se MTI pregled ponovi, nakon nekoliko tjedana, ali u prvoj polovici menstrualnog ciklusa. Ukoliko je kvržica još uvijek prisutna, onda bi mamografska pretraga imala smisla.

Ne slažu se svi stručnjaci da rano otkrivanje zaista i spašava živote. Neki tvrde da što preciznije tehnike otkrivanja donose nalaze mnogih kvržica koje su zapravo klinički nevažni tumori, što dovodi do panike i nepotrebnih zahvata. Stoga će ova metoda tek morati prikupiti dovoljno dokaza koji će dokazati da učinkovito smanjuje mortalitet.

No, mnogi svjedoče da im je upravo MTI pregled spasio život, primjerice, jedna je žena sama napipala jednu kvržicu, što je MTI pregledom i potvrđeno, no tim je pregledom također nađena i druga kvržica od tek dva milimetra, koja je bila kancerogena, što niti jednom drugom tehnikom ne bi bilo niti uočeno.

Dr. Hoffmann je optimističan, MTI pregledi se sada obavljaju diljem Njemačke i Austrije, a u dogovoru je i s Izraelom i Kolumbijom. Uvjeren je da ova tehnika, posebno u zemljama koje nisu tehnički tako napredne kao Njemačka, može vrlo dramatično poboljšati kvalitetu zdravstvenih standarda.

Izvori: BBC, The Times of India

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s