Shikakai prah – prirodni šampon za kosu

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Shikakai (Acacia concinna) je grmoliko stablo koje raste u Indiji i koje se zbog sadržaja saponina tijekom povijesti koristilo kao sredstvo za pranje kose i tijela. Zahvaljujući svojim blagodatima, danas se ponovno nalazi u uporabi u vidu praha ili šampona.

Za razliku od industrijski proizvedenih preparata za njegu kose i tijela, shikakai prah nema nikakvih otrovnih kemikalija, a umjesto toga je bogat vitaminom C, A, D, E i K, koji djeluju kao antioksidansi i neophodna su pomoć folikulama kako bi kosa rasla brzo i zdravo.

Zbog niske vrijednosti pH faktora, ne uklanja prirodni masni sloj zaštite kose i vlasišta, a djeluje i kao šampon i kao sredstvo za raščešljavanje. Osim toga, shikakai jača korijen kose, smanjuje ispadanje kose, djeluje kao blagi piling, održava kosu hidratiziranom i sjajnom, povećava volumen, sprječava i eliminira perut, štiti od gljivičnih infekcija te odgađa pojavu sijedih vlasi.

Shikakai prah kao šampon i maska
Prah se miješa s vodom kako bi se dobila gusta smjesa otprilike poput jogurta, ostavi se malo da odstoji i zatim nanese na vlasište i kosu. Količina praha će ovisiti o dužini kose. Ukoliko se koristi kratko, do pet minuta s trljanjem, onda djeluje kao šampon, a ako smjesu ostavite oko 30 minuta, onda djeluje kao maska. Neki će uz shikakai dodati i druge biljne sastojke poput rheeta sapunastih oršačića koji također obiluju saponinima i imaju blagotvorno djelovanje na kosu i vlasište.

Kao ulje za kosu i tijelo
Kako bi napravili ulje, potrebna vam je jedna jušna žlica praha i pola šalice omiljenog, naravno organskog ulja (bademovo, maslinovo, avokado, kokos…). Ovo dvoje treba pomiješati u staklenoj tegli i ostaviti da stoji tijekom tri tjedna. Povremeno smjesu treba protresti kako bi se izbjeglo slijeganje praha. Nakon tri tjedna, spremno je za uporabu, a mora se držati na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako bi zadržalo svoja svojstva.

Shikakai prah kao i preparati na bazi ovog praha se mogu naći u nekim biljnim trgovinama kao i na internetu. Mnogi korisnici koji su do sada iskušali shikakai su zaista zadovoljni ne samo zbog učinka već i zato jer su na ovaj način sačuvali svoje zdravlje, a zbog biološke razgradljivosti doprinjeli su i očuvanju prirode.

Izvori: Natural Healthcare Guide, The Health Site

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s