Prva slika svjetlosti kao čestice i vala

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Einstein je tvrdio da se svjetlost može ponašati kao čestica i kao val, no sve do nedavno znanstvenici nisu uspijevali smisliti eksperiment kojim će to i pokazati. Ipak, jedan od najviše frustrirajućih paradoksa moderne znanosti je sada uspješno dokumentiran i objavljen u javnosti.

Švicarski su znanstvenici pomoću naprednog elektronskog mikroskopa stvorili neku vrstu kvantne fotografije svjetlosti koja se istovremeno ponaša kao čestica i kao val. Eksperiment je uključivao ispaljivanje laserske svjetlosti na mikroskopsku metalnu nanožicu čime je njezinom dužinom svjetlost u vidu vala putovala naprijed i natrag.

Kad se valovi koji putuju u suprotnim smjerovima susretnu, oni stvore tzv. stajajući val koji sam emitira svjetlost, ali u obliku čestica. Ispaljujući niz elektrona u blizini nanožice oni su tako uspjeli uhvatiti sliku koja istovremeno prikazuje i valnu i čestičnu prirodu svjetlosti.

Ovime se, po prvi puta u povijesti, izravno zabilježila kvantna mehanika i njezina paradoksalna priroda. Studija je objavljenja u časopisu Nature Communications.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s