Može li se umrijeti zbog noćnih mora?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Sigurno su se mnogi od vas zapitali, nakon stravičnih noćnih mora, može li se umrijeti u snu zbog proživljenog straha? Za utjehu, znanstvena istraživanja do sada nisu pronašla uzročnu vezu između straha i umiranja u snu.

Međutim, postoji bolest koja se naziva “Sindrom iznenadne neočekivane noćne smrti” (SUNDS) i koja pogađa inače zdrave ljude koji umiru u snu. Radi se o genetskoj bolesti, gdje tijelo ne može pravilno koordinirati električne signale koji potiču kucanje srca. Bolest uglavnom pogađa mlade odrasle ljude, posebno one koji su porijeklom iz jugoistočne Azije.

Srce može sasvim normalno kucati i odjednom stati, a ovo se događa najčešće noću jer tada srce kuca slabije. Kad srce usporava svoj rad za spavanje, električni problemi koji uzrokuju SUNDS postaju izraženiji, što onemogućava sposobnost tijela da regulira rad srca zbog čega ono završava u smrtonosnom grču.

Trenutno ne postoji učinkovit tretman za SUNDS, niti ne postoji jasan razlog zašto se najčešće događa među populacijom jugoistočne Azije. Osim toga, pojavu ovog sindrom je vrlo teško predvidjeti, čak i s vrlo pažljivo očitanim elektrokardiografskim očitanjima.

Liječnici u SAD-u i Europi prvi puta su prepoznali ovaj sindrom među izbjeglicama koji su bježali od vijetnamskog rata, točnije 1977. u Americi. Bolest je ponovno zapažena u Singapuru, kada je retrospektivno istraživanje zapisa pokazalo da je 230 inače zdravih Tajlanđana iznenada preminulo zbog neobjašnjivih razloga između 1982. i 1990. godine. Na Filipinima, gdje se ovaj fenomen naziva “bangungot”, SUNDS zahvaća 43 od 100.000 mladih Filipinaca na godinu, a većina žrtava su mladi muškarci.

Kod žrtava SUNDS-a nisu pronađene nikakve organske bolesti srca ili strukturni problemi. Međutim, srčane aktivnosti tijekom SUNDS epizoda pokazuju nepravilan ritam srca i ventrikularne fibrilacije, a osoba će preživjeti ovu epizodu samo ako se srčani ritam vrati u normalu.

Uz ovaj sindrom postoje i neka praznovjerja, na primjer, mnogi Filipinci vjeruju da konzumiranje velike količine ugljikohidrata neposredno prije spavanja može izazvati ovaj zastoj srca, a stariji Filipinci preporučaju šakljanje nožnog palca osobama koje imaju simptome SUNDS-a kako bi se srčani ritam vratio u normalu. Ovaj fenomen je dobro poznat kod Hmong naroda, koji pripisuju takvu smrt utjecaju zloćudnog duha. Ovo je istražila medicinska folkloristica Shelley Adler koja postulira da natprirodno noćno iskustvo, koje je dio Hmong tradicionalnih vjerovanja, može izazvati ovaj sindrom. Iskustvo je navedeno kao noćna mora, ali ne u smislu sna, već kao noćni posjet zlog bića koje prijeti da će istisnuti život iz prestravljene žrtve. Po njenom objašnjenju, ova mora, poznata kao “dab tsog” uzrokuje psihološki stres koji može izazvati iznenadnu smrt te smatra da je snaga tradicionalnog vjerovanja u dab tsog, u kombinaciji s ratnim traumama, migracijama, brzom akulturacijom i nemogućnošću prakticiranja tradicionalnog liječenja i rituala, mogla uzrokovati toliki psihološki stres za muške izbjeglice što je moglo dovesti do SUNDS-a.

Objašnjenjem ovog vjerovanja nije objašnjeno zašto se ovaj sindrom javlja i danas, i to ne samo kod muške populacije i ne samo među jugoistočnom populacijom Azije. Moguće je da ima nešto u njenom objašnjenju, i možda je moguće da izniman stres može izazvati i ovakvu smrt u snu, no do sada, ova teza nije potvrđena.

Izvori: Live Science, Wikipedia, Encyclopedia of Death and Dying

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s