Ekstrakt češnjaka može pomoći u liječenju kronične infekcije pluća

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Akutne respiratorne bolesti kao i poteškoće vezane uz disanje za svaku su osobu vrlo naporne i s vremenom mogu oslabiti organizam. U takvim se slučajevima vrlo često obraćamo liječniku koji nam propisuje potrebne farmaceutske lijekove u svrhu smanjenja simptoma. Srećom, takvi lijekovi nisu jedina opcija jer postoje oni alternativni, prirodni koji mogu pomoći pri liječenju takvih stanja. Jedan od njih je – češnjak!

Češnjak je biljka koja se koristi kao začin, ali i kao lijek za tretiranje raznih bolesti. Prije nego što su stvoreni antibiotici, to je bila namirnica koja se uspješno koristila za liječenje raznih infekcija. On sadrži alicin, sulfhidril te spojeve koji sadrže sumpor i tijelo štite od bolesti. Dodavanje češnjaka prehrani je oduvijek bila dobra ideja jer on pomaže pri poboljšanju imunološkog sustava i izbjegavanju niza bolesti. Kad se češnjak zdrobi, njegov sastojak aliin se pretvara u alicin što je, u stvari, antibiotik koji sudjeluje u tjelesnoj borbi protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Burkholderia cepacia complex (Bcc) je glavni uzrok potencijalno fatalne plućne infekcije kod pacijenata koji boluju od cistične fibroze i za njezinu se eliminaciju koriste kombinacije četiriju različitih antibiotika. Iapk, nedavno provedeno istraživanje na Sveučilištu Edinburghu je pokazalo da upravo alicin dobiven iz češnjaka može pomoći u borbi protiv ove bakterije koja je inače vrlo otporna na antibiotike.

Alicin djeluje tako da deaktivira i zaustavlja važne biološke procese unutar patogenih stanica i kemijski mijenja ključne enzime. Profesor John Govan, voditelj ovog istraživanja kaže:

„U vrijeme kad su hitno potrebni novi antimikrobni agensi, kemijska i mikrobiološka istraživanja nose potencijal otključavanja bogatog rezervoara antimikrobnih sastojaka koji se nalaze u biljkama kao što je češnjak.“

Iako se ovo istraživanje još uvijek nalazi u svojoj početnoj fazi, koristi češnjaka su do sada dokazane u brojnim studijama koje pokazuje samo jednu neželjenu nuspojavu – neugodan zadah!

Leave a comment