Znanstvenici otkrili kako ostvariti noćni vid

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Do sada se oprema za noćni vid smatrala vrhuncem tehnologije, no znanstvenici su u svojoj potrazi za jednostavnijim oblikom otkrili novi način ostvarivanja mogućnosti gledanja u mraku. Istraživačka skupina Znanost za mase je u svojem pokusu uspješno ubrizgala kemikaliju naziva klorin e6 u ljudsku mrežnicu i tako ostvarila svoju zamisao.

Klorin e6 je tvar osjetljiva na svjetlost koja se dobiva iz riba koje žive u dubokom moru i koja se već godinama koristi u istraživanjima vezana uz liječenje karcinoma. Pokazala se vrlo učinkovita u liječenju noćnog sljepila i poboljšanja vida kod osoba koje boluju od nekih vrsta poremećaja vida. S obzirom da je riječ o vrlo ljepljivom crnom prahu, ovi su ga znanstvenici prvo morali izmiješati s inzulinom i drugim materijalima da bi dobili tekući oblik.

Nakon toga su na dobrovoljcu, jednom od članova istraživačkog tima, Gabrielu Licini, iskušali dobivenu otopinu tako što su ju izravno ubrizgali u vrećice ispod očiju čime se ona izravno apsorbirala u mrežnicu oka. „Otopina klorina e6 se pokazala djelotvorna za manje od sat vremena dok je njezina učinkovitost trajala nekoliko sati nakon ubrizgavanja,“ napisano je u izvješću.

Istraživači su proveli tri oblika subjektivnog ispitivanja, a testiranje se temeljilo na prepoznavanju simbola na određenoj udaljenosti, prepoznavanju uz različite pozadinske boje na statičnoj udaljenosti te sposobnosti prepoznavanja subjekta u pokretu na raznim udaljenostima. Testiranje je bilo uspješno jer je Licina mogao razabrati tamne oblike udaljene 10, 25 i 50 metara. Iako ovaj način ne omogućuje gledanje u potpunom mraku, on je uspješan u uvjetima loše vidljivosti.

Mjesec dana nakon provedenog testa nisu zabilježene nikakve nuspojave ili štetne posljedice za Licinu, no istraživači kažu da su potrebna dodatna testiranja, ali navode da ona neće biti skupa jer su potrebne supstance jeftine i do sada već rigorozno testirane u odnosu na sigurnost primjene kod čovjeka.

Najbliže što su prije ovog pokusa znanstvenici uspjeli ostvariti vezano uz ostvarivanje noćnog vida je bilo dizajniranje super tankih infracrvenih svjetlosnih senzora u obliku kontaktnih leća, a koji su bili namijenjeni vojnom osoblju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s