Kako postupiti kada shvatite da se vaše dijete samozadovoljava?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Masturbacija je namjerna samo-stimulacija koja rezultira samo-ugodom ili seksualnim uzbuđenjem. Mnogi roditelji su zatečeni kad saznaju da i njihova djeca imaju sklonosti ka toj aktivnosti. Naše društvo općenito ne voli misliti o djeci kao o spolnim bićima, no spolni razvoj je isto tako dio njihovog normalnog rasta i razvoja.

Zapravo, to je uobičajena dječja navika, vrlo često prisutna kod oba spola. Većina djece započinje igrom sa svojim spolnim organima već u jako ranoj dobi, te na taj način istražuju svoje tijelo, traže ugodu ili se lišavaju emocionalne napetosti. Prilično je redovita pojava u dobi od 5-6 godina. Do dobi od 15 godina, gotovo 100% mladića i 25% djevojaka su masturbirali do točke orgazma. Procjene stopa odraslih koji se samozadovoljavaju su oko 95-99% muškaraca i 40-60% žena.

Djeca se ne uče samozadovoljavati od drugih, već se to događa samo od sebe, istraživanjem vlastitog tijela. To im daje osjećaj zadovoljstva i dijete će tu akciju najvjerojatnije ponavljati.

Dječaci najčešće pronalaze svoje spolovilo sasvim slučajno, recimo tijekom mijenjanja pelena oko šest – sedam mjeseci starosti i postaju znatiželjni (baš kao i njihova fasciniranost s drugim dijelovima tijela, kao što su prsti ili uši).

Djevojčice često otkriju svoje spolovilo s oko deset – jedanaest mjeseci starosti. One čak mogu umetati neke predmete u svoje spolovilo iz čiste znatiželje (poput graha ili malih igrački, kao što to djeca rade s drugim otvorima u tijelu – uši, nos).

Genitalna igra kod oba spola također može biti trljanjem rukama ili trljanjem drugim objektima, poput jastuka, plišanim životinjama ili o krevet. Često ćete dijete naći zajapureno, s odsutnim pogledom na licu, dišući brzo ili nepravilno dok masturbira. Ponašanje se općenito povećava s dosadom, pospanošću ili stresom u životu djeteta. Važno je upamtiti da djeca općenito ne povezuju ovu aktivnost sa seksualnošću ili odnosima odraslih osoba do mnogo kasnijeg razdoblja u djetinjstvu, odnosno, u pubertetu.

Kako i kada započeti razgovor o spolnosti?

Kada primjetite da se vaše dijete samozadovoljava, a dovoljno je staro za takve razgovore, možda uočite da je to prava prilika za razgovore na tu temu. Htjeli vi to ili ne, djeca će naučiti ili načuti nešto o seksu od nekog drugog, igrajući se ili će čuti na televiziji. To možda neće biti ono što bi vi htjeli da ono zna. Kao roditelj, imate odgovornu ulogu da pružite djeci odgovarajuće informacije.

Razgovore o spolnosti je najbolje započeti u što ranijoj dobi. Djeca trebaju te informacije prije nego li iskuse tjelesne promjene. Ako ne budu imali prave činjenice, mogu postati uplašeni ili zabrinuti. Možda ćete pomisliti da će razgovori o seksu potaknuti sam taj čin kod vaše djece. No istraživanja govore da adolescenti iz obitelji gdje se otvoreno govori o seksualnim temama čekaju da budu dovoljno odrasli za taj prisni kontakt i kad se on dogodi po prvi put, veća je vjerovatnost da će koristiti zaštitu.

Odbijanje razgovora o ovim temama može utjecati na to kako se mladi ljudi osjećaju i ponašaju u vezi seksa cijeli ostatak njihovog života. Ako ne razgovarate sa svojim djetetom, ono može misliti da je seks zastrašujući ili neugodan. Osim toga, ovakvi razgovori su edukativni i u zdravstvenom smislu.

Kako si olakšati ovakve razgovore?

 • Počnite rano. Manje je neugodno ako počnete kada je dijete vrlo malo. Odgovorite na pitanja jednostavno i prirodno
 • Koristite svakodnevne situacije za početak razgovora. TV programi su često dobra prilika za razgovor o odnosima ili razgovarajte kada radite nešto usput. To će djelovati tako da vaše dijete osjeća da je seks normalan dio obiteljskog života, a ne poseban dio
 • Potražite djetetu prigodnu literaturu za čitanje ili je pogledate zajedno
 • Imajte u rukavu spremne odgovore kao se nađete u teškoj situaciji, poput: “To je dobro pitanje, hajdemo razgovarati o tome kada smo kod kuće.” I pazite da to ne zaboravite obaviti kod kuće
 • Pitajte dijete što ono misli o ovim pitanjima. To vam govori koliko oni znaju i pomaže vam dati odgovore koji oni razumiju
 • Ako ne znate odgovor, recite tako, ali saznajte ga kasnije
 • Nemojte se nelagodno smijuljiti ili zbijati šale, razmišljate i o svom govoru lica i tijela
 • Uvijek budite iskreni, priče o rodi će samo zbuniti djecu

Roditeljska zabrinutost

Roditelji se najčešće pitaju trebaju li biti zabrinuti oko toga, i kada. Ne bi trebali biti, jer je to normalni dio odrastanja, osim ako izgleda da dijete rano razumije dvostranost seksualnog čina.
Zatim ako:

 • aktivnost postaje kompulzivna i ometa druge normalne aktivnosti
 • dijete simulira seksualni odnos s drugim djetetom
 • je to nametljivo ili bolno za dijete
 • se aktivnost povećava puno iznad prvobitne razine, što ukazuje na to da je dijete uznemireno zbog nečeg i pokušava se utješiti
 • smatrate da je vaše dijete posebno nesretno i tužno
 • vam se čini da je samozadovoljavanje popraćeno grebanjem ili trljanjem (dijete možda ima infekciju glistama ili infekciju mjehura

To čak može biti znak seksualnog zlostavljanja. Učite svoje dijete da nitko ne smije dirati privatne dijelove njegovog tijela!

Kliničke studije

Jedna studija je proučavala hormonalne razine u masturbaciji koristeći i elektroencefalografski te slikovni prikaz mozga kod male djece koja su masturbirala, u odnosu na kontrolnu skupinu. Prosječna dob djece kod koje je primjećena ova aktivnost je bila 19,5 mjeseci, učestalost do 4 puta na dan s trajanjem od 3-9 minuta. EEG je kod svih osim jednog ispitanika bio normalan, a slikovni neurološki prikazi mozga bili su normalni kod svih devet ispitanika. Obje skupine imale su usporedive razine svih spolnih hormona, osim estradiola, koji su imali nižu razinu u usporednoj skupini. Naglašeno je da je ovo prva studija takve vrste i da su potrebna dodatna istraživanja.

Zašto je ova studija važna? Kod dojenčadi i male djece, masturbacija može biti teško prepoznatljiva zbog nedostatka spolne manipulacije, kao i promjenjivih manifestacija ovog ponašanja. Samozadovoljavanje kod djece, ako nije prepoznato, može dovesti do značajne roditeljske anksioznosti, nepotrebnih istraga i neprimjerenih i potencijalno štetnih terapija.

Istraživači naglašavaju da je, ispitanicima iz ove studije, masturbacija prethodno dijagnosticirana u mnogim slučajevima kao: epileptički napadaji, distonija ili bolovi u trbuhu, što je rezultiralo velikim dijagnostičkim testiranjima kod većine djece, kao i započinjanjem davanja mnogih nepotrebnih lijekova. Zato je potrebno odbaciti predrasude, jer i sama ova studija dokazuje da je u malim glavama sve u redu i da se radi o sasvim normalnoj pojavi.

Samozadovoljavanje u javnosti

Roditelji se također pitaju i kako da se sami postave prema djetetu kada uoče da dijete masturbira. Vrlo je važno da roditelji znaju da djeca to ne vežu uz seksualni čin koji se odvija kod odraslih osoba. Neki roditelji će primjetiti drugačije ponašanje svoje djece kada ih ih zateknu dok masturbiraju, a neki će doživjeti i to da im dijete samo opisuje kako je osjetilo neku ugodu dok se dodirivalo ili dok se tuširalo. Vrlo je važno da se djeca tada zbog roditeljske reakcije ne prepadnu jer to može imati veliki utjecaj na dječje samopouzdanje ili ugodu pri seksualnom razmišljanju kad odrastu. Djecu ne treba kažnjavati ili sramotiti zbog toga, već razgovarati s njima. Ako vas pitaju, objasniti im da je to normalno, uobičajeno i prirodno te ih uputiti da budu nježni, da se ne ozlijede, te da ne izazovu infekcije zbog dodirivanja prljavim rukama.

Ukoliko se dogodi da se dijete samozadovoljava u javnosti, to je zato što djeca tada još uvijek ne razumiju društvene implikacije javne masturbacije, jer, kao što je već spomenuto, ona ga ne povezuju s privatnim ponašanjem koji se javlja između odraslih osoba. Za njih, to se ne razlikuje od igranja sa vlastitim ušima, čupkanjem kose ili kopanjem po nosu. Nemojte uopće pridavati preveliku pažnju dječjem samozadovoljavanju, djeca uživaju u pozornosti bilo kakve vrste, bilo negativnoj ili pozitivnoj. Ako ćete previše naglašavati ovu aktivnost, zapravo bi sve moglo završiti suprotno, tako što ćete potaknuti ponašanje. Postoji puno pozitivnih načina za roditelje kako da sačuvaju djecu od masturbiranja na javnim mjestima:

 • postavite granice: objasnite djetetu da je to privatni čin, baš kao i odlazak na toalet
 • odvlačenje pažnje: pokušajte zaposliti dječje ruke nekom drugom aktivnošću
 • povećajte količinu grljenja, maženja i roditeljske ljubavi koju iskazujete djetetu
 • dajte djetetu neki objekt (medo, lutka, deka) koji mu ulijeva sigurnost da ima u javnosti, jer se djeca mogu koristiti masturbacijom da se utješe u nepoznatim situacijama
 • za djecu s razvojnim poremećajim ili drugim mentalnim oštećenjima koja ne mogu receptivno razmišljati, pozitivne tehnike mogu biti korisne (primjerice, nagrada za ne igranje sa svojim spolovilom)

Zablude

Kroz ljudsku povijest javljale su se razne zablude o tome da samozadovoljavanje može naštetiti psiho-fizičkom zdravlju. Niti jedna od tih tvrdnji nije točna, kao što i sami znate, ljudska sklonost masturbiranju je skroz prirodna, odvija se od kada postoji ljudski rod i ne postoji niti jedan dokaz da je ikada ikome naštetila. Svi mi koji smo živi i zdravi smo najbolji dokaz za to. Dakle, istina je da masturbacija:

 • NE usporava rast
 • NE uzrokuje sljepoću
 • NE uzrokuje gluhoću
 • NE izaziva rast dlaka na rukama
 • NE uzrokuje mucanje
 • NE može se umrijeti od samozadovoljavanja
 • NE znači da će zbog toga dijete postati promiskuitetna osoba kad naraste
 • NE dovodi do ludila

Kako možete pomoći svom djetetu?

Nemoguće je eliminirati masturbaciju. Prihvatite činjenicu da je vaše dijete to naučilo i pustite ga da to radi. Jedina stvar koju možete kontrolirati je to gdje to dijete radi. Možete mu reći da je takvo ponašanje normalno i prihvatljivo, ali da zahtijeva privatnost i ne obavlja se u javnosti. Ako ćete u potpunosti ignorirati masturbaciju, bez obzira gdje to radi, vaše dijete će misliti da to može učiniti slobodno u bilo kojem okruženju.

 • Zanemarite samozadovoljavanje koje će se dogoditi u vrijeme dnevnog i noćnog spavanja. Ostavite svoje dijete samo u ovim trenucima i ne provjeravajte ga. Nemojte mu zabraniti da leži na trbuhu i ne pitajte ga zašto drži ruke među nogama.
 • Odvratite mu pažnju ili ga podučite gdje to smije obavljati. Objasnite mu da znate da se osjeća dobro, ali da to ne čini u ostatku kuće ili kada je okruženo drugim ljudima. Kad budu imali 4 ili 5 godina, oni će postati osjetljivi na tuđe osjećaje i shvatit će da trebaju masturbirati samo kada su sami.
 • Najčešća pogreška koju roditelji naprave je da pokušaju eliminirati masturbaciju u potpunosti. To dovodi do borbe za vlast koju će roditelji neminovno izgubiti.
 • Nemojte označiti masturbaciju kao loše, prljavo, zlo ili grešno i nemojte koristiti bilo kakva ograničenja. Ovi pristupi će samo dovesti do otpora i eventualno kasnije do seksualnih inhibicija.

Samozadovoljavanje je savršeno zdrava pojava sve dok ne utječe na odnos s prijateljima i obitelji ili dok ne utječe na objavljanje drugih aktivnosti. Ukoliko vam se čini da dijete ima nekih problema zbog masturbacije, savjetujte se s pedijatrom.

Izvori: Med.Emich.Edu, NCBI, Summitmedicalgroup, BBC, MayoClinic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s