Meditacija smiruje stres i poboljšava koncentraciju

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Ako stres u vama stvara napetost i zabrinutost, osobito na radnom mjestu, tada uzmite u obzir meditaciju. Razna su istraživanja dokazala da već nekoliko minuta provedenih u meditaciji može vratiti vaš unutarnji mir. Nju može prakticirati svatko, jednostavna je i nije skupa te ne zahtijeva posebnu opremu.

Rad profesora Davida Levya i Jacoba Wobbrocka iz Informacijske škole Sveučilišta Washington ukazuje da prakticiranje meditacije može pomoći ljudima koji rade s informacijama da dulje ostanu na poslovima uz manje ometanja dok istovremeno poboljšava pamćenje i reducira stres.

Levy, kompjuterski znanstvenik, i Wobbrock, istraživač ljudsko-kompjuterske interakcije svoju su studiju o meditaciji proveli uz pomoć doktorske kandidatkinje Informacijske škole, Marilyn Ostergren i Alfreda Kaszniaka, neuropsihologa sa Sveučilišta u Arizoni.

„Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja istražuje kako meditacija može utjecati na obavljanje više zadataka u realnim radnim okolnostima,“ rekao je Levy.

Istraživači su kao objekte proučavanja regrutirali tri skupine od po 12-15 menadžera za ljudske resurse. Jedna je skupina morala provesti osam tjedana dug trening meditacije temeljen na pomnosti, druga je dobila osam tjedana treninga relaksacije. Članovi treće, kontrolne skupine, prvotno nisu dobili obuku, a zatim im je nakon prvotnih osam tjedana dodijeljen jednak trening kao i prvoj skupini.

Prije, i nakon svakog osmotjednog razdoblja, sudionici su podvrgavani stresnim testovima njihove sposobnosti obavljanja više zadaća istovremeno gdje se od njih tražilo da koriste e-mail, kalendare, instant odgovaranja, telefoniranje i pristup wordu kako bi obavljali uobičajene uredske zadatke. Istraživači su mjerili brzinu, točnost i opseg obavljanja njihovih zadataka. Sami sudionici su izvještavali o razini stresa i memorije dok su obavljali zadatke.

Rezultati su bili značajni: meditacijska je skupina izvijestila o nižim razinama stresa tijekom testova dok osobe iz kontrolne skupine ili one koje su provodile opuštajući trening nisu. Kada je kontrolnoj skupini dan meditacijski trening, njihovi su članovi izvijestili o nižoj razini stresa tijekom testova baš kao što je to bio slučaj kod izvorne meditacijske skupine.

Čini se da je meditacijski trening pomogao da se sudionici koncentriraju dulji period vremena bez ometanja koncentracije. Oni koji su unaprijed meditirali više su vremena proveli na zadacima i češće su ih mijenjali, ali im u cjelini nije bilo potrebno više vremena da dovrše posao u odnosu na ostale, shvatili su istraživači.

Do takve promjene nije došlo kod onih koji su trenirali samo opuštanje ili kod kontrolne skupine. Nakon što je kontrolna skupina prošla meditacijski trening, ona je također provela više vremena obavljajući zadatke uz rjeđe mijenjanje zadataka i bez ukupnog povećanja vremena obavljanja posla. Nakon treninga su obje meditacijske skupine pokazale poboljšanje u memoriji kod zadataka koje su obavljali. Kod kontrolne skupine to nije bio slučaj sve dok i ona nije prošla meditacijski trening.

Prije ove studije kojom su znanstvenici pružili dokaze o povoljnom utjecaju meditacije na smanjenje stresa i poboljšanja koncentracije, bile su poznate njezine koristi, ali sada je pokazana i njezina učinkovitost u radnom okruženju te koristi primjene pomnosti van privatnog okruženja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s