Rješavanje zagonetke bizarnog objekta iz centra naše galaksije

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Astronome već godinama zbunjuje bizaran objekt u središtu Mliječne staze, a koji se donedavno kretao prema ogromnoj crnoj rupi naše galaksije. Otkriven je 2002. i dobio je ime G2, no njegovo porijeklo ili bilo što o njemu dio  su velike nepoznanice.

G2 je 2011. skrenuo pažnju na sebe jer se činilo da će ga naša crna rupa progutati, no najnovije su opservacije pokazale da je on uspješno napravio svoj krug oko crne rupe i ostao kompaktan! S obzirom da se do tog trenutka pretpostavljalo da je riječ o oblaku vodikovog plina, ovakav ishod je znanstvenike naveo da pomisle da je u stvari riječ o – zvijezdi.

Ovaj neobičan objekt na većini snimaka izgleda zamagljeno. Djelomičan razlog tome je rezolucija jer je doista teško fotografirati centar naše galaksije sa Zemlje koja se nalazi na vanjskom rubu galaktičkog diska. Uz to, vanjski sloj plina i prašine tog objekta je jedino oko čega se znanstvenici slažu no ne i oko onoga što se krije ispod njega. Stoga su se posljednjih godina znanstvenici podijelili u dvije osnovne grupe koje imaju međusobno različite stavove o G2.

Jednu od njih predvodi profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta UCLA, Andrea Ghez, jedan od znanstvenika koji su prvi pokazali da se u središtu naše galaksije nalazi crna rupa (nazvana Sagittarius A-zvijezda), koji za G2 tvrdi da postoji više nego dovoljno dokaza da se ispod vanjskog sloja krije zvijezda.

Njegov tim je utvrdio da je G2 najvjerojatnije par binarnih zvijezda koje u tandemu orbitiraju oko crne rupe i koje su se spojile u iznimno veliku zvijezdu ogrnutu plinom i prašinom. S obzirom da dio znanstvene zajednice ne smatra da je ova postavka točna, oni svoje zaključke objašnjavaju riječima:

„G2 je preživio i nastavio dalje svojom putanjom dok običan oblak plina to ne bi učinio. Crna rupa bi oblak plina razderala što bi rezultiralo nebeskim vatrometom koji bi posljedično promijenio stanje u njoj.“

Slika prikazuje kretanje G2 dok se približava crnoj rupi nakon čega ostaje netaknut
Slika prikazuje kretanje G2 dok se približava crnoj rupi nakon čega ostaje netaknut

Drugu skupinu predvodi Stefan Gillessen s Max Planck instituta, a koji je prvi identificirao G2 i smatra da je riječ o oblaku plina kojeg je bliski susret s crnom rupom ipak donekle raspršio.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Kölnu u Njemačkoj, predvođena Andreasom Eckartom, tvrdi da je riječ o mladoj zvijezdi u nastajanju. Prije nego što je G2 prošao svoju točku koja je najbliža crnoj rupi, on se udaljavao od Zemlje, no njihovi podaci pokazuju da se nakon toga počeo kretati u smjeru Zemlje i to mnogo bržim tempom. Proučivši podatke UCLA sveučilišta i Max Planck instituta, Eckart je rekao:

„Ne vidimo ikakvo rastezanje oblaka, kako se to tvrdi. Ono što mi dobivamo je preciznija slika jednog objekta.“

Unatoč njihovim međusobnim neslaganjima, samo mali broj znanstvenika promatra ovaj neobičan objekt koji se nalazi u središtu naše galaksije. Nadamo se da će, s obzirom na njegovo približavanje i razne utjecaje u svemiru, uskoro biti jasnije o čemu je točno riječ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s