Mineralna ulja kao zagađivači organizma

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Znanstvena literatura pokazuje da postoji barem dvadeset štetnih zdravstvenih učinaka povezanih s izlaganjem mineralnim uljima, naftnim derivatima. Novo istraživanje pokazuje da se ovi ugljikovodici, topivi u masti, gomilaju u uznemirujućim razinama u našim tijelima, čak ugrožavaju novorođenčad jer zagađuju majčino mlijeko.

Studija provedena u Austriji je pokazala veliku kontaminaciju uzetih uzoraka masnog tkiva i majčinog mlijeka s mineralnim parafinima, te je zaključeno da bi mineralni parafini mogli biti najveći onečišćivač našeg tijela, u iznosu od 1 g po osobi, a može dostići i do 10 g, u ekstremnim slučajevima.

Djeca imaju mnogo veći rizik od nuspojava povezanih s izloženošću mineralnim uljima zbog njihove niže tjelesne težine u usporedbi s kemijskom izloženošću. Također imaju manje razvijene krvno-moždane barijere i slabije razvijen detoksikacijski sustav u usporedbi s odraslima. Pronađeno je da djeca akumuliraju višu razinu od odraslih, zbog njihove veće potrošnje žitarica i konditorskih proizvoda, odnosno zbog njihove nesposobnosti da se učinkovito detoksificiraju.

Kako je moglo do toga doći? Zakonski je dopušteno dodavanje mineralnog ulja u našu hranu, lijekove i kozmetiku, koje se zatim akumulira u našem tijelu tijekom vremena, a najviše koncentracije se nalaze u našim masnim naslagama. Jedna studija o provedenim obdukcijama iz 1985., otkrila je da 48% jetri i 46% slezena od 465 analiziranih obdukcija pokazuje lipogranulome izazvane mineralnim uljima. Lipogranulomi su kvržice nekrotičnog, masnog tkiva povezane s granulomatoznima upalama ili reakcija na strano tijelo polaganjem masne tvari, što ukazuje koliko su promjene patoloških tkiva povezane s izlaganjem tim spojevima.

U SAD-u, krovna udruga FDA je odobrila mineralno ulje za uporabu u kozmetičkim proizvodima, kao i dodatak hrani do 10 mg/kg dnevno. Za odraslu osobu od 70 kg to je ekvivalent od 680 miligrama dnevno ili 248 grama godišnje!

Prema američkom zakonu FDA je odobrila da se sa sigurnošću može koristiti u hrani:

 • Kao vezivo, odvajalo ili mazivo za kapsule i tablete ili na njima, koje se koriste kao dodaci hrani ili za posebnu ishranu
 • Kao pokrivalo na fermentacijskoj tekućini koja se koristi pri proizvodnji vina
 • Kao sredstvo protiv pjenjenja u hrani
 • U pekarskoj proizvodnji
 • U dehidriranom voću i povrću
 • Na sirovom voću i povrću
 • Na smrznutom mesu
 • U rasolima za ukiseljeno povrće
 • U škrobu koji se koristi pri izradi slastica
 • Pri proizvodnji kvasca
 • U sorbičnoj kiselini
 • Kao regulator prašine za brašno, kukuruz, soju, rižu, ječam, raž, zob i šećernu trsku

Možda bi bilo lakše da su naveli gdje se ne smije koristiti, no izgleda da takva hrana uopće ne postoji, na žalost.

Valja napomenuti da zdravstveni rizici povezani s mineralnim uljima nisu samo teoretski. Svjetska zdravstvena organizacija svrstava mineralna ulja (netretirana ili lagano tretirani industrijski oblik) u 1. skupinu karcinogena za ljude. Informativna stranica OSHA (Američka služba za zaštitu na radu) također navodi kancerogenost mineralnih ulja referirajući se na istraživanje iz 1991.

Studija objavljena 2009. je utvrdila da kreme koje vlaže kožu, a koje sadrže mineralna ulja izazivaju tumore kada se primjenjuju lokalno na UVB-obrađenim miševima. Ispitivani brendovi krema koje koriste milijuni ljudi tipa Dermabase, Dermovan, Eucerin ili Vanicream, aplicirani po 100 grama jednom na dan, 5 dana tjedno tokom 17 tjedana kod tih visokorizičnih miševa, značajno su povećali stopu formiranja tumora i stopu povećanja veličine tumora.

Puno naftnih derivata je kancerogeno, a tu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) i mineralno ulje. Često se nalaze u kozmetičkim preparatima kao mazivo te omekšavaju kožu.

Kao prirodna alternativa koja se koristi u prirodnoj kozmetici postoje biljna bazna ulja i biljni voskovi iz organskog ili biodinamičkog uzgoja koji su bogati vitaminima i mineralima. Po svojoj strukturi vrlo su slični sebumu kože pa ih ona odlično prihvaća i apsorbira, te sjajno njeguju kožu.

Kad se o hrani radi, jednostavno izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, razne dodatke hrani, umjetne boje na i u proizvodima te jedite organski uzgojene namirnice.

Lijekove također izbjegavajte u najvećoj mogućoj mjeri, zamjenite ih zdravom hranom, meditacijom, masažom, tjelovježbom, suncem i svim prirodnim preparatima.

Put do zdravog načina života popločan je informacijma o štetnostima proizvoda koji su nam dostupni i nametnuti.

Izvori: PubMed, GreenMedInfo, PubMed, FDA, IARC, PubMed

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s