Dobrobiti kiropraktike

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Kiropraktika je liječenje bez lijekova i bez operativnih zahvata. O iznimnoj učinkovitosti ovih tretmana svjedoče brojne studije, ali i iskazi onih koji su ih isprobali, a kombinacija ovih dokaza može biti garancija da kiropraktični tretmani pomažu kod mnogih stanja i bolesti.

Osnovni princip kiropraktike je taj da naša tijela imaju urođenu sposobnost samoizlječenja, a zadatak doktora kiropraktike je pomoći stvoriti okruženje koje će to olakšati. Budući da živčani sustav kontrolira svaku stanicu i organ u tijelu, kiropraktičar će usredotočiti pažnju na zdravlje kralježnice, te ako postoje pomaci, on će je ispravno poravnati.

Korijeni kiropraktike

Korijeni kiropraktičke skrbi se mogu pratiti unatrag sve do početka bilježenja vremena. Zapisi iz Kine i Grčke napisani 2700 godine p.n.e. i 1500 p.n.e. spominju spinalne manipulacije i manevriranje donjim udovima za olakšavanje boli u donjem dijelu leđa. Hipokrat je također pisao detaljno o važnosti ovih tretmana. U jednom od svojih spisa on izjavljuje: “Stekni znanje o kralježnici, jer je to preduvjet za mnoge bolesti”. U Kini, Japanu i Indiji, “namještanje kostiju” su prakticirali iscjelitelji, odnosno, oni koji manipuliraju kosturom uključujući i kralježnicom, podešavajući strukturu za zdravlje, a također smanjujući pomake i lomove. Za njih je kostur stijena na kojoj se gradi tijelo i on mora biti usklađen i uravnotežen za potporu dobrog zdravlja. Danas, Bhagna (namještanje kostiju) ostaje dio ayurvedske medicine. U Japanu se zove Sekkotsu, a u Kini Dit Da. Ove drevne tradicionalne prakse se još uvijek koriste u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama na Istoku.

Kao profesionalni sustav zdravstvene skrbi, kiropraktika je utemeljena 1895., a začetnik je Daniel David Palmer, koji je vodio kliniku za magnetsko liječenje u Davenportu, Iowa, od 1887. Tijekom svog rada do otkrića kiropraktičnih tretmana je došao sasvim slučajno. Naime, liječio je gluhoću jednog pacijenta koji je postao gluh nakon što je osjetio zvuk pucanja u leđima. Pri pregledu, Palmer je pronašao kralježak koji je bio izvan poravnanja. Koristeći svoje ruke namjestio je kralježak natrag na svoje mjesto, a pacijent je doživio povratak sluha. Ovako to opisuje sam Palmer: “Imao sam slučaj pacijenta sa srčanim problemima koji se nije oporavljao. Pregledao sam kralježnicu i pronašao dislocirani kralježak koji je pritisnuo živac, što je inerviralo srce. Namjestio sam taj kralježak što je dovelo do trenutnog olakšanja. Tada sam počeo razmišljati, ako su ove dvije bolesti, toliko različite kao gluhoća i srčani problemi, imale uzrok u pritisku na živac, možda i druge bolesti imaju sličan uzrok? Tako je znanost (znanje) i umjetnost (podešavanje) kiropraktike formirana u to vrijeme.” Naziv je skovao od dviju grčkih riječi cheiros i praktikos, što znači “tretman rukama”.

Doktor kiropraktike

Da bi osoba stekla zvanje doktora kiropraktike, ona mora završiti 4 do 5 godina studija na akreditiranim fakultetima za kiropraktiku. Studij obuhvaća najmanje 4.200 sati predavanja, laboratorijskog i kliničkog rada te uključuje obuku u temeljnim medicinskim znanostima, poput anatomije, fiziologije, biokemije, diferencijalne dijagnostike, radiologije i terapijskih tehnika. To znači da doktor kiropraktike može i dijagnosticirati i liječiti pacijente.

Doktori kiropraktike često tretiraju osobe s neuro mišićno-koštanim stanjima poput glavobolje, bolova u leđima i vratu, išijasa, sindroma karpalnog tunela, bolova u zglobovima, no njihovo djelovanje se ne ograničava samo na tome. Kiropraktični tretmani se uspješno primjenjuju i kod liječenja alergija, astme, nepravilnog krvnog tlaka, upala uha, probavnih smetnji i autizma, a također i za očuvanje zdrave trudnoće, pravilne funkcije organa i kao prevencija kirurških zahvata, kao što izvještavaju sami pacijenti, ali i istraživanja.

Istraživanja potvrđuju učinkovitost

Subluksacija je stručan izraz za blago izmještanje zglobova u tijelu. Najčešće i najvažnije subluksacije na koje kiropraktika obraća pozornost su one koje se događaju u kralježnom stubu, u zglobovima između pršljenova. Kod izmještanja pršljenova iz svoje normalne pozicije smanjuje se otvor između pršljenova iz kojeg izlazi spinalni živac, pa dolazi do pritiska korijena živca. Dovoljan je mali pritisak na korijen živca da isti izgubi 60% svoje funkcije, pa tako normalnu funkciju gubi i organ na kojeg taj živac utječe, stoga ne čudi kako kiropraktični tretmani korigiranja sublokacije mogu biti učinkoviti.

Išijas – European Spine Journal je objavio rezultate kliničkih ispitivanja provedenih prošle godine, gdje se pokazala uspješnost kiropraktičnih tretmana od čak 72% u liječenju išijasa i popratnih simptoma u odnosu na samo 20% uspješnosti kod fizikalne terapije i 50% pri korištenju kortikosteroidnih injekcija.

Bol u leđima i vratu – u časopisu British Medical Journal iz 2003., objavljeno je istraživanje koje je trajalo 52 tjedna i gdje su se procjenjivali učinci manualne terapije (spinalna mobilizacija), fizioterapije (vježbe) i savjetovanja te farmakoterapije kod liječnika opće prakse kod 183 pacijenata s bolovima u vratu. Klinička mjerila su pokazala da su kiropraktični tretmani rezultirali bržim oporavkom od fizioterapije i liječenjem kod liječnika opće prakse. Štoviše, ukupni troškovi pacijenata liječenih kiropraktikom su iznosili jednu trećinu troškova navedenih konvencionalnih tretmana.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics nalazi da su bolesnici s kroničnom boli u donjem dijelu leđa, koji su primili kiropraktični tretman, osjetili veliko poboljšanje i zadovoljstvo u samo mjesec dana u odnosu na pacijente liječene kod liječnika opće prakse.

U studiji Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu ispitivala se učinkovitost različitih pristupa za liječenje bolova u vratu, gdje je 272 ispitanika bilo podijeljeno u tri skupine; ona gdje se primjenjivala spinalna manipulativna terapija od strane doktora kiropraktike, druga koja je koristila lijekove protiv bolova i treća gdje su se primjenjivale vježbe. Nakon 12 tjedana, 57% onih koji su primali kiropraktični tretman i 48% onih koji su vježbali su izvijestili smanjenje boli od 75%, u odnosu na 33% onih koji su koristili lijekove. Nakon godinu dana, oko 53% osoba iz skupina koje nisu koristile lijekove su izvjestile i dalje smanjenje bolova od 75%, u usporedbi s 38% kod onih koji su uzimali lijekove.

Glavobolje i migrene – više od 230 recenziranih studija objavljenih na stranicama Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a upućuje da kiropraktika može izliječiti, spriječiti i olakšati teret glavobolja i migrena.

Kolike i upale uha – brojna istraživanja dokumentiraju kako su djeca, koja su bila pod kiropraktičnom skrbi, doživjela potpuno ili gotovo potpuno oslobađanje od boli uzrokovane upalama srednjeg uha, refluksom kiseline i kolikama i to nakon samo nekoliko tretmana. Razlozi za to su različiti, ali zajedničko im je da su živci koji kontroliraju crijeva i mozak zamršeno povezani i vrlo su osjetljivi na neurološke povrede uzrokovane vertebralnom subluksacijom, odnosno gubitkom prirodnog položaja i pokretljivosti.

Neurološka stanja – uzbudljivo novo istraživanje, koje se provodi pomoću magnetne rezonance, ukazuje kako korekcije vratne kralježnice utječu na brojna stanja povezana s mozgom. Prikaz MR-a otkriva da je protok krvi i cerebrospinalne tekućine značajno povećan nakon kiropratičnih tretmana, a istraživači također primjećuju prestanak cerebralne invaginacije (kada se mali mozak spušta ispod linije lubanje) te nestanak plaka na mozgu, koji je uobičajen kod osoba oboljelih od multiple skleroze.

Krvni tlak – istraživanje objavljeno 2007., u magazinu Human Journal of Hypertension donosi nalaze da samo jedan tretman podešavanja vratne kralježnice ima isti učinak kao i dva lijeka za snižavanje krvnog tlaka. Također, učinci samo jednog tretmana su trajali više od 6 mjeseci. U usporedbi s pacijentima koji su dobivali placebo, oni koji su dobili pravi kiropraktični postupak su imali prosječni pad sistoličkog krvnog tlaka za 14 mm Hg i pad dijastoličkog krvnog tlaka za 8 mm Hg. Druge studije su pokazale slične rezultate kod pacijenta s niskim tlakom, koji se normalizirao nakon kiropraktičkog tretmana. Ovi nalazi naglašavaju sposobnost tijela da stvori homeostatski uravnoteženu okolinu nakon što su uklonjene vertebralne subluksacije.

Prevencija operativnih zahvata – kod mogućih operativnih zahvata na kralježnici, cilj kiropraktike je preventiva i izbjegavanje operacije. Journal of American Medical Association (JAMA) objavio je smjernice za bol u leđima gdje predlažu da osobe koje pate od bolova u leđima pokušaju liječiti uzrok boli kiropraktičnim tretmanima prije nego li se odluče za operativni zahvat.

Smrznuto rame – jedno kliničko ispitivanje opisuje kako su osobe koje su patile od sindroma “smrznutih ramena” (adhezivni kapsulitis) odgovorile na kiropraktični tretman. Od 50 pacijenata, 16 ih se riješilo boli u u potpunosti, kod 25 osoba se pokazalo poboljšanje od 75% do 90%, osmero je imalo poboljšanje od 50% do 75% i jedna osoba je imala poboljšanje od 0% do 50%.

Skolioza – kiropraktična skrb zajedno s tehnikama rehabilitacije mišića može pomoći spriječiti progresiju skolioze. Potvrđeno je da je moguće učinkovito liječenje stanja bez upotrebe restriktivnih proteza ili opasne operacije, a u mnogim slučajevima liječenja sudionici su doživjeli smanjenje skoliozne zakrivljenosti od 10% do 30%.

Atletske performanse – istraživanja dokazuju da ovi tretmani povećavaju osobnu i sportsku izvedbu. Tako je nađeno da kiropraktični tretmani smanjuju upalne citokine, pojačavaju imunološki sustav, poboljšavaju plućnu funkciju, smanjuju mentalni i oksidativni stres, ublažavaju napetost mišića i povećavaju energetsku razinu. Prema izjavama onih koji se koriste ovim tretmanima, oni su doživjeli ukupno povećanje tjelesne fukcionalnosti.

Autizam – kod autističnih osoba simptomi uključuju uobičajene neurološke autistične manifestacije poput nepopustljivih glavobolja, refluksa kiseline, povraćanja, nesanice i napadaja. Istraživanja navode da primjena korigiranja subluksacije može rezultirati potpunim rješavanjem simptoma i dovesti do mirnijeg ponašanja, povećanog kontakta očima, boljeg dojma sretnog ponašanja, povećanog fokusa i pozornosti, odgovora na zvukove iz riječi te nestajanja epileptičnih napadaja.

Znanstveno dokumentirana svjedočanstva i istraženi slučajevi ljudi koji su se podvrgli kiropraktičnim tretmanima, kao i znanstvene studije koje istražuju prednosti i učinkovitost kiropraktike samo dokazuju kako je ova alternativna metoda liječenja zaslužila ravnopravnu poziciju u konvencionalnoj medicinskoj skrbi. Vjerojatno će i do toga doći, te će ljudi jednom imati pravo izabrati prema uputama svog osobnog liječnika na koji će se način liječiti, a to će jednako uključivati i alternativne kao i konvencionalne metode.

Izvori: Wikipedia, Dr. Axe, PubMed, Wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s