Osnovni razlozi zbog kojih roditelji odbijaju cijepiti djecu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Sve je veći broj roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu ili sebe. Kao rezultat tog trenda javljaju se sve brojniji odgovori skupina koje podržavaju cijepljenja i koje kritiziraju takve roditelje. Stvaraju se oprečni stavovi i mišljenja i međusobna verbalna napadanja istih, no na kraju uopće nije važno tko je za ili protiv te tko je u pravu. Važno je promotriti sve informacije s neutralnog stajališta i postaviti prava pitanja te međusobno komunicirati kako bi roditelji mogli donijeti najbolju moguću odluku za svoje dijete.

Odluka o tome treba li roditelj cijepiti svoje dijete ili ne u sebi sadrži potencijalno veliki učinak na zdravlje djeteta i utjecat će na ostatak njegovog života. S obzirom da svaki roditelj voli svoje dijete i za njega želi samo najbolje, ova nastala kontroverzija je mnogim roditeljima stvorila problem pri odlučivanju. Stoga se ova odluka ne uzima olako i više se ne vjeruje pedijatrima koji govore da su cjepiva sigurna jer je svakome jasno da i liječnici ponekad griješe. No, isto tako, ne vjeruje se i svakoj izjavi i iskustvu roditelja ili drugih javnih mišljenja koja tvrde su cjepiva opasna, no uzima se u obzir da takve osobe isto nisu donijele ishitrenu odluku nego da je ona rezultat promišljanja i proučavanja činjenica. Dakle, ključ ispravne odluke jest znanje i informiranje o temi cjepiva.

Da bi se donijela informirana odluka potrebno je otvorenog uma istražiti činjenice vezane uz cjepiva kako bi osoba znala o čemu je točno riječ i u što se time upušta. U nastavku ovog teksta se nalaze razne studije i istraživanja koja su objavljena u vjerodostojnim znanstvenim publikacijama, a na kojima se uglavnom temelje odluke roditelja koji ne žele cijepiti svoju djecu. Neke su od njih kritizirane, ali i odobravane, a na vama je da ih i sami proučite i na kraju odlučite.

Napomena: Riječi obojane plavom bojom daju poveznicu na spomenute studije jer bi njihovo detaljno iznošenje zahtijevalo mnogo prostora za ovaj tekst koji bi na kraju bio poprilično dug. Pozvani ste da detaljnije osobno istražite svaki navod.

roditelji odbijaju cijepiti1

Polemika vezana uz autizam

Mnoge osobe odbijaju uopće prihvatiti ideju da su cjepiva povezana s nastankom autizma, no s obzirom da se javlja sve veći broj djece kojima se dijagnosticira taj poremećaj i da je taj broj u korelaciji sa sve većim brojem zaprimljenih cjepiva, možda ovaj dio teksta pomogne pri donošenju odluke. Također je uvijek potrebno obratiti pažnju na nezavisna istraživanja jer mnoga od njih financiraju farmaceutski giganti koji ujedno i proizvode cjepiva.

Studija objavljena u časopisu „Vaccine“ je donijela zaključak da ne postoji veza između cjepiva i autizma. Riječ je o meta-analizi koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Sydney u Australiji, a koja je proučavala deset studija u koje je bilo uključeno više od milijun djece i koja potvrđuje da cjepiva ne uzrokuju autizam. U ožujku 2013.g je u časopisu „Journal of Pediatrics“ objavljena još jedna studija koja tvrdi isto, a u kojoj su analizirani podaci o 256 djece kojima je dijagnosticiran poremećaj u odnosu na kontrolnu skupinu od 752 djece. Nadalje, izvješće objavljeno u kanadskom časopisu „Neurological Sciences“ je istaknulo da velika većina dokaza ne pokazuje uzročnu vezu između cjepiva MMR (ospice-zaušnjaci-rubeola) i autizma te je nadalje određeno da ne postoje dokazi da timerosal igra ikakvu ulogu u nastanku autizma. Neke od sličnih studija dalje možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.

Dakle, postoje brojne studije koje navode da ne postoji poveznica između cjepiva i autizma i one služe kao razlog roditeljima koji odlučuju u korist cjepiva bez da dalje možda istraže i druga istraživanja koja tvrde upravo suprotno. Primjerice, studija objavljena u časopisu „Toxicology“, a koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia iz Luisiane, naglašava i iznosi dokaze o štetnosti aluminija u odnosu na središnji živčani sustav te naglašava da su problemi koje aluminij uzrokuje u jasnoj vezi s bolestima vezanim uz, između ostalog, autizam. Također navode da pomoćne tvari temeljene na aluminiju, a koje se nalaze u cjepivima, pridonose povećanoj stopi pojave autizma i srodnih bolesti jer aluminij koji se u tijelo ubrizga putem cjepiva ostaje u njemu i putuje do mozga gdje ga se može pronaći i godinama kasnije.

Ovome u prilog govori i studija objavljena u časopisu „Current Medical Chemistry“ gdje se jasno naglašava štetnost aluminija koji se unosi u tijelo putem cjepiva i navodi koliko je poznavanje tog problema od strane medicinske zajednice loše i manjkavo. U ovom se izvješću posebno naglašava da bi aluminij mogao biti krivac za razvoj širokog spektra neurodegenerativnih bolest, a samim time i autizma. Nadalje, dr. Shaw i dr. Tomljenovic su 2011.g objavili izvješće u časopisu „Inorganic Biochemistry“ u kojem objašnjavaju da je gornja granica aluminija koja je dozvoljena u cjepivima odabrana empirijski jer aluminij u dozvoljenoj količini pojačava antigeničnost cjepiva, ali se ne odnosi na sigurnost za osobu što pokazuje da sigurnost cjepiva nije tako čvrsto uspostavljana kao što se do sada mislilo. Daljnje studije i izvješća možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.

roditelji odbijaju cijepiti4

Kao što i sami možete vidjeti, postoje razna recenzirana izvješća i studije vezane uz obje tvrdnje. Stoga je vrlo važno proučiti i drugu stranu novčića ukoliko ste osoba koja tvrdi da su cjepiva apsolutno neškodljiva i da ne postoje dokazi o njihovoj štetnosti jer postoje mnoge potencijalne poveznice. Reći da ne postoji mogućnost da cjepivo predstavlja čimbenik koji može uzrokovati autizam je vrlo pogrešno i opasno.

Farmaceutskim tvrtkama se ne može vjerovati

Tijekom posljednjih desetljeća smo vrlo često svjedočili raznim lažnim tvrdnjama farmaceutske industrije za koje je već odavno jasno da djeluju samo u korist svojeg profita. No, kada roditelj ovo navede kao razlog odbijanja cjepiva, onda se on proglašava teoretičarom zavjere i odnos prema njemu se mijenja tako da on djeluje kao svojevrsna budala. A primjera koji to potvrđuju je zaista mnogo.

Primjerice, dr. Lucija Tomljenović je prije nekoliko godina objavila dokumente koji dokazuju da proizvođači cjepiva, farmaceutske tvrtke i zdravstvene vlasti znaju za mnoge opasnosti vezane uz cjepiva, ali ih zataškavaju i drže podalje od očiju javnosti. Dokumentacija koju je iznijela je potjecala iz visokih zdravstvenih izvora koji inače savjetuju roditeljima, ali i zdravstvenim radnicima da se cijepe dok istovremeno zadržavaju podatke o teškim nuspojavama i kontraindikacijama tih cjepiva.

roditelji odbijaju cijepiti5

Uz ovaj primjer, postoje izjave stotine „zviždača“, znanstvenika i liječnika koji pridonose sve manjem povjerenju u farmaceutske tvrtke kao i studije koje one sponzoriraju. Vrlo velik broj studija koje navode da ne postoje opasnosti od cjepiva su upravo financirane od strane farmaceutskih tvrtki te je potrebno uvijek obratiti pozornost na financijski izvor istraživanja. Svakako nemojmo zaboraviti niti slučaj dr. Srećka Sladoljeva koji je suspendiran iz Imunološkog zavoda jer se usudio kritizirati upravu zbog štetnog posla oko kupnje i prodaje cjepiva i koji još uvijek naglašava i upozorava na štetnost cjepiva. Još jedan primjer je i poljska ministrica zdravstva, Ewa Kopacz, koja je odbila naručiti cjepivo protiv svinjske gripe i nije podlegla pritisku farmaceutske industrije. Neke od ostalih primjera možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.

Štetni sastojci u cjepivima

Sva su cjepiva kontaminirana, prepuna kemikalija i raznih otrova i to je možda jedan od najvećih razloga zbog kojeg roditelji danas odbijaju ubrizgavati ih u tijelo svojeg djeteta. Slijedi djelomičan popis štetnih sastojaka u cjepivima koja se danas nalaze na tržištu:

MSG(mononatrijev glutamanat), antifriz, fenol (sredstvo za dezinfekciju), formaldehid (uzrokuje rak i koristi se pri balzamiranju), aluminij, glicerin (toksičan je za jetru i bubrege, može uzrokovati oštećenja pluća i probavnog sustava), olovo, živa, kadmij, sulfati, antibiotici, aceton, neomicin, streptomicin, te timerosal.

roditelji odbijaju cijepiti

Timerosal je jedan od sastojaka koji je otrovniji od žive te je konzervans za kojeg je dokazano da može uzrokovati ozbiljna neurološka oštećenja kao i mnoge po život opasne autoimunološke bolesti. Potrebno je napomenuti da se cjepiva uzgajaju i dobivaju kroz životinjska ili ljudska tkiva kao što su tkiva majmunskih ili psećih bubrega, pileći embriji, ljudske diploidne stanice (odsječeni organi pobačenih fetusa), svinjska ili konjska krv te zečji mozak.

Ova činjenica je, dakle, jedan od najčešćih razloga odbijanja cjepiva jer mnogi roditelji smatraju da ovakav koktel dobiven na taj način ne može biti koristan za organizam njihovog djeteta niti pomoći u obrani organizma.

Postoje još mnogi drugi razlozi i informacije vezane uz cjepiva koje bi svaki roditelj trebao uzeti u obzir. Najvažnije je ne podleći pritisku okoline, obitelji i zdravstvenih djelatnika jer nema goreg razloga pri donošenju takve odluke od onog da je to bila nečija tuđa želja, ne vaša vlastita. Riječ je o vašem djetetu (ili vama osobno) i nitko, pa niti vaš liječnik, ne može i ne smije donijeti tu odluku umjesto vas. Odlučite samouvjereno i temeljeno na osobno prikupljenom znanju o cjepivima i njihovim učincima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s