Istina o GM kanabisu

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Već neko vrijeme internetom kola vijest da Monsanto radi na razvoju genetski modificiranog kanabisa, a nedavno se pojavila i tvrdnja da je patentirao prvi GM soj marihuane. Ako ćemo se voditi onim – gdje ima dima, ima i vatre – sigurno je da se nešto zbiva, nešto o čemu mi pojma nemamo.

Od kada se naprasno krenulo s legalizacijom kanabisa, postavlja se pitanje što stoji u pozadini ovog čina. Naime, vrlo je čudno da se pristupilo legalizaciji s tolikom euforijom i to od strane istih ljudi koji su kanabis i zabranili te proglasili drogom. Možda su vidjeli financijsku korist, koja se, primjerice, vidi kod američke države Colorado, gdje se od prihoda prodaje kanabisa za osobne potrebe financira sve i svašta, pa i izgradnje škola. No, to je samo kap u moru mogućih prihoda, te tako dolazimo i do logične poveznice – stvaranja genetski modificiranog kanabisa, s kojim bi došli do patentiranja određenog soja a time i do neograničene moći i prihoda. Ovo bi naravno bilo povjereno nekoj renomiranoj kompaniji, iskusnoj na tom polju, koja pak ima sve moguće veze s vodećim moćnicima i vladom, poput Monsanta.

Iza svega toga stoji i Soros, filantrop iste vrste kao i Bill Gates, koji se navodi kao veliki promotor legalizacije kanabisa i koji se za to bori još od 1994. godine te je uložio bar 80 milijuna dolara u kampanje za legalizaciju. Stvarni krajnji cilj ove filantropije bi zapravo bilo stvaranje patentirane GM sorte kanabisa kako bi se zadržao sav mogući monopol.

Činjenice:
– prema poreznim prijavama, od 1994. Soros je utrošio najmanje 80 milijuna dolara na legalizaciju, preusmjeravajući dio sredstava svoje zaklade ka organizacijama koje istražuju pravila o alternativnim lijekovima
– Soros je otvoreni pristaša Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, dvije organizacije za koje se zna da podržavaju biotehnološke kompanije
– Soros je kupio 476,170 dionica Monsanto kompanije, koja ima godišnji prosječni rast zarade od 15.50% u posljednjih 10 godina
– Soros je odigrao ključnu ulogu u legalizaciji kanabisa u Urugvaju

Nadalje, u članku iz 2009., objavljenom u žurnalu za eksperimentalnu botaniku, istraživači sa Sveučilišta u Minnesoti su identificirali gene u kanabisu koji su odgovorni za stvaranje THC-a, a u priopćenju se tvrdi da je ovo: “prvi korak prema stvaranju kanabisa bez opoidnih učinaka”. George Weiblen, koautor studije navodi da “genetika marihuane može doprinijeti boljoj poljoprivredi, medicini, te suzbijanju zlouporabe droga”.

Edmund Groesch, DPA odvjetnik i stručnjak za zakon o kanabisu, priznaje da Monsantov angažman u projektima oko marihuane može svakako pomoći aktivistima za legalizaciju: “Trenutno, Federalni zakon kriminalizira kanabis i derivate kanabisa jer je većina javnosti još uvijek protiv kanabisa, a legalnu komercijalnu proizvodnju u SAD-u trenutno obavlja mali broj poljoprivrednika kojima se ne vjeruje kao investitorima. Veliki igrač kao što je to Monsanto bi mogao dobiti povjerenje u vladi i među investitorima na tržištu ako bi imao veliki dio iskoristivih zemljišta i komercijalnih proizvoda”. Pa, sasvim logično razmišljanje.

A što kaže Monsanto na sve to? Na njihovoj službenoj stranici postoji rubrika “Mitovi o Monsantu” i tu je navedeno vrlo kratko objašnjenje o razvoju GM kanabisa:

“Mit: Monsanto razvija GMO marihuanu
Monsanto ne radi i nije radio na GMO marihuani. Ova tvrdnja je internetska glasina i laž.”

Dakle sada znamo istinu i možemo odahnuti, jer je to izjavila vjerodostojna i respektabilna kompanija kojoj se može vjerovati. Zapravo, nitko nije trebao o ovom pitanju ni razmišljati ni pisati, svi smo samo trebali otići na službenu Monsanto stranicu i pročitati ovih par riječi. Kako se natjerati da u to i povjerujemo je sasvim druga priča.

I još malo da se prisjetimo čemu je uopće služila zabrana kanabisa? Zabrana kanabisa je donesena za preusmjeravanje ljudske evolucije iz decentraliziranog agrarnog načina života i prirodnog gospodarstva, ka centraliziranoj petro-kemijskoj vojnoj diktaturi kontroliranoj putem gospodarske volje privatnih banaka i drugih transnacionalnih korporativnih interesa. Sljedeća logična faza u nastavku ovog kontroliranja je u uredbama, licenciranju i oporezivanju uzgoja kanabisa i korištenju kroz jedini način koji odgovara korporativnom sustavu, a to su genetski inženjering i patentiranje genoma kanabisa. Da bi se postigao ovaj cilj, temelji su udareni kroz “Prijedlog 19: zakon o regulaciji, kontroli i porezu kanabisa”, a vodeći zagovornik je organizacija DPA (Savez za pitanja o opijatima). DPA je vodeća organizacija koja predvodi reformu politike o kanabisu u SAD-u, a sastavljena je od nekih od najmoćnijih i najutjecajnijih likova u današnjem globalnom petro-bio-kemijsko-vojno-bankarsko-industrijskom kompleksu, što uključuje i Sorosa, naravno.

Kada sve sumiramo, ništa od humanizma, sve je to profit, jer jedini humanizam bi bio kada bi istovremeno sve zemlje svijeta dozvolile neometan uzgoj i konzumaciju svih vrsta konoplje, i to u bilo koje svrhe. O tome možemo samo sanjati, sve što dobijemo, bit će na kapaljku i samo toliko da se javnosti zamagle oči, a i da država i njene institucije uberu nešto od toga. Slobodu izbora i življenja i dalje ćemo samo sanjati, sve dok robujemo mišlju, riječju i djelima.

Izvori: Nexus Svjetlost, Nasdaq, Natural Society. Encod, World News Daily Report

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s