Najveći labirint spilja u Kini

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Nikad nije pronađen niti jedan precizan zapis o njima te stoga nitko ne zna njihovo točno porijeklo i prvobitnu svrhu. Spilje-kuće isklesane su u krševitim liticama koje gledaju na grad Zhangshanying. Kompleks se sastoji od više od 110 kamenih prostorija i riječ je o najvećim spiljskim nastambama ikad otkrivenima u Kini.

Ove kamene kuće najvećeg labirinta spilja u Kini izgrađene su na svakoj strani strmoglavih litica dok je svaka od njih različite veličine (od 20 do 3 m²), no uglavnom pravokutnog ili kvadratnog oblika. Neke su kamenim stepenicama ili ljestvama međusobno povezane horizontalno, a druge okomito. U nekima se nalazi jedna prostorija dok se u većima nalaze dvije ili tri. Kameni rasvjetni stalci, ognjišta, ormari, jaslice, prozori i vrata ostavština su njihovih nekadašnjih stanara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samom vrhu litice nalazi se dvoetažna nastamba naziva Guantangzi ili Vila starješine Kumo Xija. Četiri izvrsno izrezbarena kamena stupa podupiru vrh ove spilje dok se u sredini prostrane glavne dvorane nalazi veliki krevet te kameni stolovi i stolice.

Uglavnom se pretpostavlja da je kompleks izgradilo pleme Kumo Xi tijekom Razdoblja pet dinastija (907 – 960 g.). Khitan carstvo, koje je Kinom vladalo od 907. do 1125., izdalo je ovo moćno pleme nakon čega su se preselili na područje u blizini Pekinga gdje su izgradili kompleks i u njemu stanovali 30 godina. Kasnije su istjerani i bili prisiljeni vratiti se u svoj rodni grad na sjeveroistoku Kine.

Najveći labirint spilja u Kini1

No, neki arheolozi smatraju da je ovaj kompleks bio garnizon dinastije Han (202 p.n.e. – 220 g.n.e.) i to iz razloga jer su na samom vrhu planine pronađeni ostaci zida koji se proteže 135 m od sjevera prema jugu te 50 m od istoka prema zapadu. Pretpostavlja se da je ovaj 3 m visok zid služio kao platforma za stražu.

U blizini su još otkriveni kremeni, jama za štednjak i baza za brušenje dok se s istočne strane nalaze dodatne spilje za koje se smatra da predstavljaju cjelinu s ovim kompleksom. Ova otkrića stoga podupiru pretpostavku da je kompleks sagrađen u svrhu smještaja za vojnike čime bi on bio 800 godina stariji od pretpostavljenog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s