Misterij 33. paralele

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Teško je zasigurno reći zašto, no 33. paralela igra ogromnu ulogu u povijesti svijeta. Dallas, Tripoli, Bagdad, Damask, Kašmir, Tibet, Nagasaki… svi oni se nalaze na toj paraleli. Je li to samo slučajnost ili ona, zajedno sa svojim brojem, nosi poseban značaj?

33. sjeverna i južna paralela predstavljaju zanimljivu temu. Sjeverna prolazi kroz gradove kao što su Los Angeles, Phoenix, Dallas ili Roswell, grada poznatog zbog svoje vezanosti s temama vezanim uz NLO-e. Zanimljivo je podsjetiti da je Dallas grad u kojem je ubijen poznati američki predsjednik, John F. Kennedy, no i njegov je brat Robert skončao život na istoj paraleli. Nadalje, prema biblijskoj je priči, u blizini 33. paralele i sam Isus predvidio svoju smrt  dok je još jedan američki predsjednik također skončao život vrlo blizu.

Prva se nuklearna eksplozija dogodila na toj paraleli, u Alamogordu, dok su i one dvije najpoznatije, u Japanu, eksplodirale na ovoj ravnini. Na afričkom se kontinentu, u Casablanci, točno na ovoj paraleli nalazi veliki trg i piramidalna konstrukcija dok je Bagdad smješten na sjevernoj geografskoj širini od 33⁰ i 33′. Iran, Afganistan i Damask su mjesta kroz koje putuje 33. paralela. Perzijski je zaljev posebno zanimljiv po pitanju ove paralele: drevna je Mezopotamija (današnji Irak), kolijevka sumerske civilizacije, bila mjesto gdje ona djeluje kao spoj dviju važnih rijeka, Tigrisa i Eufrata, dok neki biblijski tekstovi daju naslutiti da je upravo ovo mjesto na kojem se nalazio Rajski vrt.

Misterij 33. paralele

U čemu je opći značaj broja 33? To je broj koji je u numerologiji poznat kao Majstorski Učitelj 33 i smatra se najutjecajnijim od svih brojeva jer ukazuje na nesebičnu predanost duhovnom napretku čovječanstva. To je broj kojem i Slobodni zidari pridaju veliki značaj ako se uzme u obzir da je 33. stupanj masonstva onaj koji je najviši.

Biblija navodi da je Isus razapet u dobi od 33 godine, a, vezano uz taj broj, navodi se da je, primjerice, kralj David vladao Jeruzalemom 33 godine dok je Jakov imao 33 sinova i kćeri. Čak ga i Dante spominje u svojoj Božanstvenoj komediji. Poveznica s ovim brojem se može naći i u znanosti jer je to broj okreta u potpunom slijedu DNK. Pogleda li se 33. mjesto u tablici elemenata periodnog sustava, na tom se mjestu nalazi arsen, vrlo otrovna tvar. No, najveći se misteriji i neobični sinkroniciteti mogu pronaći kad je cijeli planet u pitanju, točnije, njegova 33. paralela.

Putujući njome ka Dalekom istoku, nailazimo na poznatu Bijelu piramidu za koju se pretpostavlja da je stara koliko i piramide u Gizi, a koja se nalazi u provinciji Shensi u Kini gdje su pronađeni i slavni Ratnici od terakote. Uz Bijelu, ovo je područje na kojem se nalazi još stotinjak manjih piramida. Duž ove paralele se još nalaze i brojni drevni kameni krugovi, a zanimljivo je spomenuti da je i misteriozni Bermudski trokut povezan s njom. Poznati američki grad Waco u Texasu, gdje su živjeli i kasnije ubijeni članovi pripadnici davidovaca, se također nalazi na ovoj paraleli.

Zašto su mnoge drevne povijesne znamenitosti i razna značajna događanja povezana s ovom paralelom, ne može se sa sigurnošću reći jer postoje razne teorije i pretpostavke. No, ona je svakako jedan zanimljiv sinkronicitet koji ih sve povezuje što dokazuju i gore izneseni podaci. Slučajnost ili ne, možda jednog dana i saznamo…

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s