Kako i zašto sanjati lucidne snove

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Sposobnost lucidnog sanjanja je mogućnost da osoba u snu postane svjesna, te na taj način može kontrolirati svoje misli i postupke kao i u budnom stanju. Lucidno sanjanje je dakle znanstveno dokazan fenomen u kojem je osoba svjesna da sanja te može upravljati svojim snovima, a na ovaj način se koriste izvanredne sposobnosti zakopane u neiskorištenim dijelovima mozga.

Lucidno sanjanje se istražuje već duže vrijeme. Prvi znanstveni potencijal lucidnog sanjanja objavila je Celia Green u istraživanju iz 1968. godine. Analizirala je glavne značajke takvih snova oslanjajući se na prethodno objavljene radove uz vlastita istraživanja. Zaključila je da su lucidni snovi iskustvena kategorija posve različita od uobičajenih snova, a također je prva povezala fenomen lucidnog sna sa fenomenom lažnog buđenja. Daljnje značajno istraživanje pružio je 1975. britanski parapsiholog Keith Hearne uz pomoć volontera, Alana Worsleya, koji je pomicanjem očiju davao signale iz lucidnog sna koji su zabilježeni polisomnografom. Dakle, shvaćanje da pomicanje očiju u snovima može utjecati na pomicanje sanjačevih očiju u fizičkom svijetu je pružilo mogućnost dokazivanja da akcije dogovorene u vrijeme budnosti mogu biti prizvane i izvedene u lucidnom snu. Prvu stručnu recenziju ovog eksperimenta objavio je nekoliko godina kasnije Stephen LaBerge sa sveučilišta Stanford.

S upornošću i vremenom, svatko može doživjeti lucidno sanjanje. U tome mogu pomoći nekoliko savjeta:

Vodite dnevnik snova – kada se probudite iz sna u kojem ste sanjali, zapišite san koji ste sanjali i pokušajte se prisjetiti što više detalja. Najbolji način da to učinite je da ograničite kretanje nakon buđenja. Umjesto toga, pokušajte ostati ležati i prisjetiti se što više detalja koje ćete zapisati.

Propitkivanje stvarnosti – stvorite naviku propitkivanja jeste li budni ili sanjate. Doslovno se zapitajte što je češće moguće, jeste li budni ili sanjate, i pokušajte učiniti nešto jednostavno poput skakanja ili pritisnite prst na dlan vaše ruke. Kada ovo počnete raditi redovno, to će vam preći u naviku, koja će se prenijeti i u san te ćete tako i u snu moći testirati stvarnost. Skakanje će tada možda uzrokovati vaš let ili će vaš prst proći kroz dlan, a vi ćete shvatiti da sanjate.

Dovoljno sna – vjerojatnije je da će mozak ući u stanje sna kada ne spavate zato jer ste iscrpljeni. Većina lucidnih snova se događa tijekom jutra, nekoliko sati nakon buđenja u noći.

Dr.sc. Beverly D’Urso, istraživačica lucidnog sanjanja, zna gotovo sve o ovoj temi; ona ima lucidne snove od svoje sedme godine, a radila je i s LaBergeom, utemeljiteljem Instituta lucidnosti. Ona napominje da iako mnogi početnici žele ovakve snove jer ih mogu kontrolirati, lucidni san zapravo ne zahtjeva nikakvu kontrolu. Prednosti ovakvih snova su zapravo višestruke, pomoću njih možemo saznati više o sebi, suočiti se s vlastitim strahovima, razvijati kreativnost, odnosno – koristiti za istraživanje vlastitih granica. Ona također navodi da je možda najveća prednost lucidnog sanjanja povećana razina svjesnosti.

U svom intervju, ispričala je i kako je pokušavala sudjelovati u uzajamnom sanjanju, no do sada nije uspjela. To je zajedničko sanjanje koje je dogovoreno te će se osobe koje sudjeluju unaprijed dogovoriti da će se u snovima naći na istom mjestu. Kada zaspu, cilj je sanjati to dogovoreno mjesto i tamo se naći. Pri susretu u snovima, jedna će osoba drugoj reći neku tajnu i nakon buđenja će provjeriti jesu li uspjeli u ovoj namjeri tako što će provjeriti zna li ta druga osoba izreći zadanu tajnu.

Na pitanje postoje li i duhovne koristi od ovakvih snova odgovara da je sigurno da osoba koja ima lucidne snove postaje više prosvijetljena. Uči živjeti u sadašnjem trenutku i primjećivati svoju okolinu, bez ometanja slučajnim mislima ili prošlošću ili budućnošću. Zapravo, to je ono što svi veliki duhovni učitelji podučavaju – važnost postojanja u sadašnjem trenutku.

Na kraju, Beverly navodi da ne postoje opasnosti od lucidnih snova upravo zato jer lucidni sanjari znaju da sanjaju. Osim toga, ovakvi snovi su zabavni i osvježavajući, podižu energiju i svatko bi ih trebao probati.

Izvori: Time Wheel, Psychology Today

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s