Učinkovitost kanabisa u borbi protiv migrena

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Vjerojatno svaka druga osoba na svijetu pati od raznih oblika glavobolje, a čak milijarda ljudi trpi neizdržive bolove zbog napadaja migrene. Konvencionalni lijekovi pomažu tek u rijetkim slučajevima, i samo onda ako se uzimaju pri pojavi prvih naznaka glavobolje, a svi dolaze uz nuspojave ili štetne posljedice. No srećom, u prirodi postoji univerzalan i bezopasan lijek – kanabis, što potvrđuju brojna istraživanja.

Najnoviji rad dr. Erica P. Barona iz Centra za glavobolje u Clevelandu pregled je objavljenih randomiziranih kontroliranih istraživanja koja se bave procjenjivanjem uloge kanabinoida u upravljanju boli. U ovoj se reviziji ističe kako kanabis ima potencijalne terapijske učinke u liječenju glavobolja.

U sažetku stoji da je uporaba kanabisa u ljekovite svrhe duboko ukorijenjena u povijesti, te da je nekada imala istaknuto mjesto u povijesti medicine, preporučivali su je mnogi eminentni liječnici za brojne bolesti, osobito glavobolje i migrene. Kroz desetljeća, ova biljka je proputovala fascinantan put od legalnog i često propisivanog lijeka do ne zakonitog, što je potaknuto političkim i društvenim faktorima, a ne znanošću. Međutim, s obiljem rastuće potpore mnoštvu ljekovitih koristi kanabisa, pogrešna stigma blijedi, i došlo je do dramatičnog pritiska za legalizaciju i istraživanje medicinskog kanabisa. Dr. Baron naglašava da liječnici trebaju biti educirani o povijesti, farmakologiji, kliničkim indikacijama i pravilnoj kliničkoj uporabi kanabisa, jer će se pacijenti neizbježno raspitivati o tome za liječenje mnogih bolesti, uključujući i kroničnu bol, a za što postoje intrigantni dokazi.

Također navodi da pregled 38 objavljenih randomiziranih kontroliranih istraživanja o djelovanju kanabinoida u upravljanju boli otkriva kako čak 71 posto istraživanja zaključuje da kanabinoidi imaju empirijski dokazivi i statistički značajan učinak ublažavanja bola. Ovo potvrđuje i sama ljudska biologija, naime CB1 receptori (kanabinoidni receptori) su 10 puta više koncentrirani od μ-opioidnih receptora u mozgu.

Svatko tko pati od migrena će potvrditi da standardni lijekovi protiv boli uglavnom ne djeluju, ili djeluju s lošim nuspojavama, a među njima se ističe triptan, specijalizirani lijek koji djeluje na određene receptore serotonina u tijelu, sustav koji je uvelike vezan uz endokanabinoidni sustav. Dr. Baron navodi kako se pretpostavlja da je upravo nedostatak endokanabinoida mogući uzrok glavobolja.

Publikacija sa Sveučilišta u Kaliforniji je ponudila fascinantno objašnjenje zašto uporaba kanabisa može spriječiti glavobolje i migrene. Naime, tvari u mozgu koje su nalik tvarima iz kanabisa, odnosno kanabinoidi, proizvode analgetski učinak modulacijom ulaska signala boli u mozak na razini naše leđne moždine. Stoga će se buduće generacije lijekova protiv bolova vjerojatno razviti na temelju djelovanja kanabinoida u tijelu. Prednost ciljanja endokanabinoidnog sustava je taj da će se blokirati samo štetni ili bolni signali, dok će ostali osjeti ostati normalni, što kod konvencionalnih lijekova nije slučaj. Dakle, kada znamo da naše tijelo ima endokanabinoidni sustav koji regulira mnogo toga u organizmu, pa i bolove, logično je pretpostaviti, a i znanost je dokazala, da će u slučaju kada on zakaže u pomoć uskočiti kanabinoidi iz kanabisa koji savršeno pašu na naše endogene receptore čime će naš endokanabinoidni sustav ponovno djelovati onako kako treba. Više o tome kakvu iznimnu ulogu ima endokanabinoidni sustav u ljudskom tijelu i ulogu koju u tome ima kanabis, pročitajte ovdje.

U zaključku stoji kako pregledana literatura sugerira da primjena kanabisa može imati terapeutsku ulogu u brojnim bolestima, naročito kod kronične boli, uključujući glavobolje i migrene. Ukazuje se na ulogu medicinskog kanabisa i kanabinoida kod nekoliko vrsta glavobolja što uključuje migrene i cluster glavobolje, a u prvom redu se navode slučajevi ili znanstvena istraživanja provedena u laboratorijima. Kanabis sadrži opsežan broj farmakoloških i biokemijskih spojeva, od kojih je samo manjina u potpunosti istražena pa su mnoge potencijalne terapijske primjene još uvijek ne otkrivene. Kanabinoidi moduliraju i djeluju u mnogim smjerovima svojstvenim migrenama, baš poput načina na koji djeluju konvencionalni lijekovi, što upućuje na potencijalne sinergijske ili slične pogodnosti. Na kraju se navodi da se, zbog ograničenih dokaza i istraživanja koja ukazuju na ulogu kanabisa i kanabinoida u glavoboljama, trebaju obaviti randomizirana klinička ispitivanja.

Ova publikacija bi trebala djelovati upravo kao poticaj za nova istraživanja o kanabisu kao lijeku protiv glavobolja, što bi liječnicima omogućilo da propisuju kanabis ili lijekove na bazi kanabisa za liječenje. Vjerojatno će se naći veliki broj osoba koje pate od bolnih migrena i cluster glavobolja koji će jedva dočekati da sudjeluju u takvim istraživanjima, dapače, bit će zahvalni zbog mogućnosti primanja tretmana koji ne samo da je funkcionalan, već i nema nikakvih štetnih posljedica.

Izvori: High Times, Pub Med, Psychology Today

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s