Svemirske neobičnosti

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Astronomi, stručnjaci i laici su od pamtivijeka upirali pogled u nebo i pokušavali dokučiti tajne ogromnog svemirskog prostranstva koje nas okružuje. Tijekom povijesti su otkrivene mnoge neobičnosti i zanimljivosti vezane uz njega. Neke od njih su manje, druge više objašnjene, no svakako postoje neke značajke koje su u najmanju ruku nevjerojatne.

Antimaterija

Jednostavno rečeno, antimaterija je suprotnost materiji, točnije, subatomske čestice antimaterije imaju svojstva koja su suprotna uobičajenoj materiji. Primjerice, elektron je pozitivnog naboja, ali njegov antimaterijski ekvivalent, pozitron, je pozitivan. Prema teoriji Velikog praska, antimaterija je nastala zajedno s materijom, no ona je u današnjem svemiru prisutna u maloj količini, a razlog tome nije poznat. Kad se ove dvije suprotnosti sudare, one se međusobno poništavaju, a njihova se masa pretvara u čistu energiju (prema Einsteinovoj jednadžbi E=mc²).

Mikrovalno kozmičko pozadinsko zračenje

Ovo zračenje se smatra iskonskim ostatkom Velikog praska iz kojeg je nastao svemir i predstavlja jedan od najboljih dokaza koji idu u prilog ovoj teoriji. Prvi put je otkriveno 60-ih godina prošlog stoljeća kao buka koja se stvara u cijelom svemiru. Posljednja izvršena precizna mjerenja njegovu temperaturu određuju kao onu koja iznosi -270 ⁰C.

cmb1
Pozadinsko mikrovalno zračenje (CMB): premalo gravitacijskih leća ukazuje na tamnu energiju

Tamna tvar

Tamna tvar je hipotetska vrsta materije koju nije moguće vidjeti teleskopom, ali se smatra da čini veći dio svemirske materije. Zaključak o njezinom postojanju je proizašao iz gravitacijskih utjecaja tamne materije na vidljivu tvar, zračenja i velike strukture svemira. Osim neutrina kao oblika vruće tamne tvari, ona još nije izravno detektirana što ju čini jednim od najvećih misterija moderne astrofizike.

Neutrini

Neutrini su električki neutralne elementarne čestice koje ne posjeduju masu i koje mogu nesmetano proći i kroz olovo. Dok ovo čitate, neke od njih su vjerojatno prošle kroz vaše tijelo. Ove čestice ne nose nikakav električni naboj što znači da na njih ne utječe elektromagnetska sila, točnije, elektroni i protoni. Na njih djeluje samo slaba subatomska sila čiji je raspon inače mnogo kraći od elektromagnetizma i gravitacije zbog čega neutrini mogu neometano proći kroz uobičajenu tvar. Stvaraju ih radioaktivno raspadanje, nuklearne reakcije poput onih na Suncu i udarac kozmičkih zraka u atom.

Quasar_Graham_11_12_5
Kvazar Graham

Kvazari

Ovi nas svemirski svjetionici obasjavaju s ruba vidljivog svemira i služe kao podsjetnik znanstvenicima da je univerzum jedno kaotično mjesto. Oni otpuštaju više energije nego stotinu galaksija zajedno dok se općenito pretpostavlja da su to kompaktna područja u sredini masivne galaksije, a koja okružuju središnju supermasivnu crnu rupu. Energija koju kvazari proizvode proizlazi iz mase koja pada na disk oko crne rupe.

Energija vakuuma

Kvantna fizika govori da, kao suprotnost vidljivom, prazan prostor vrvi „virtualnim“ subatomskim česticama koje se neprestance stvaraju i uništavaju. Prolazne čestice tako svaki kubični centimetar prostora ispunjavaju određenom energijom koja, prema teoriji Velikog praska, stvara antigravitacijsku silu koja dalje razdvaja svemir. No, nije poznato što u stvari uzrokuje ubrzano širenje svemira.

Svemir predstavlja fantastičnu tajnu ljudskog života. Nedokučivo velik, sa svim svojim osobinama koje prkose našem iskustvu i razumijevanju, on zbunjuje i zaprepašćuje čovječanstvo tijekom cijele naše povijesti. Astrofizičari i astronomi ga i dalje nastavljaju proučavati u pokušajima rješavanja kritičnih znanstvenih i filozofskih pitanja, no neka od njih i dalje ostaju misterij i daleko od našeg poimanja i shvaćanja.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s