Kako se zaštititi od zračenja?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

S obzirom da su brojne nuklearke u svijetu dizajnirane na jednak način kao i ona iz Fukushime, stručnjaci nju ne smatraju jedinom mogućom prijetnjom. Uz to, izlaganje zračenjima kroz medicinsku praksu kao, primjerice, prilikom mamografije i zračenja protiv karcinoma, CT snimanja ili rendgena, danas je možda važnije no ikad informirati se i educirati o prirodnim načinima zaštite protiv zračenja.

Alternativna medicina nudi široku paletu tretmana za zaštitu i liječenje bolesti uzrokovanih zračenjem. Određeni homeopatski lijekovi i ostale prirodne tvari mogu pomoći i pružiti olakšanje od simptoma bolesti ili mogu poboljšati prirodnu obranu tijela kojom bi se ono moglo zaštititi od takve izloženosti.

Jedan od najpoznatijih elemenata koje tijelo koristi u zaštiti endokrinog sustava od zračenja, osobito štitne žlijezde, je jod. Štitna žlijezda ga koristi kako bi stvarala hormone odgovorne za održavanje metabolizma tijela. To ne znači da pomaže samo pri topljenju masnoća nego i kao osiguranje da će pluća procesuirati udahnuti zrak, da će srce i dalje kucati te da će jetra, bubrezi i slezena nastaviti učinkovito obavljati svoju ulogu.

Dr. David Brownstein je stručnjak za jod i, kada je u pitanju izlaganje zračenju, on objašnjava:

“Ako se u našim tijelima nalazi dovoljna količina anorganskog, ne-radioaktivnog joda, radioaktivni se otpad neće vezati ni uz što u tijelu. Proći će kroz nas i ostaviti tijelo neoštećenim. Važno je osigurati prikladnu količinu joda PRIJE ulaska tog otpada u organizam.”

Postoje mnoge namirnice bogate jodom koje se mogu konzumirati, a nadomjestak se može uzimati i kao dodatak ishrani iako je hrana bogata ovim elementom najbolji i najkorisniji izvor. O svim blagodatima joda pročitajte u tekstu Jod: zaboravljeni univerzalni lijek.

zaštita od zračenja
Jod

Bolest uzrokovana zračenjem može već nekoliko sati nakon visoke izloženosti uzrokovati proces raspadanja DNK dok kronična izloženost može uzrokovati karcinom. Niske doze zračenja štete staničnoj obnovi. Rani znakovi bolesti zračenja uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje i groznicu. Dodatni se simptomi mogu pojaviti kasnije te uključivati slabost, vrtoglavicu, mentalnu konfuziju, ispadanje kose, kožne lezije, krvave stolice popraćene povraćanjem, nizak krvni tlak, rane koje sporo zarastaju, pogoršanja koštane srži, zastoj u radu gastrointestinalnog i kardiovaskularnog  sustava te maligne tumore. Mnogi se od ovih simptoma pojavljuju i kod životinja.

Homeopatski pripravak Fucus vesiculosus je tinktura napravljena od oblika morske alge kelp koja se koristi za zaštitu od radioaktivne kontaminacije štitne žlijezde. Ona, poput kalijeva jodida, djeluje tako da blokira receptore štitnjače, a njezino doziranje je lakše kontrolirati. Blaža je i bolje ju podnose osobe koje boluju od poremećaja rada štitne žlijezde.

Pri lokalnoj primjeni mogu poslužiti mnoga sredstva, a jedno od njih je sirov, organski med koji posjeduje antibakterijska svojstva te tako može smanjiti opekline kože i lezije kao i upalu i gnojenje sluznice probavnog trakta.

Ekstrakt cvijeta nevena je iscijeljujuća, umirujuća tekućina koja se može pomiješati s vodom i primijeniti kod ublažavanja opeklina, čireva, svraba, ljuštenja i drugih kožnih bolesti koje proizlaze iz izloženosti zračenju.

Ekstrakt biljke ehinaceje je bogat protuupalnim agensima i djeluje kao antibiotik kad se primjenjuje na ugroženim područjima kože. Može se koristiti i kod bilo koje kožne bolesti, osobito one koja se može inficirati i uzrokovati sepsu.

Kupka od sode bikarbone je izvrstan način čišćenja i uklanjanja zračenja iz tjelesnih stanica. Soda bikarbona je vrlo alkalna i pomaže tijelu pri vraćanju prirodnom pH tako što smanjuje učestalost acidoze, stanja koje potiče slabost i oboljenje. Pijenje sode bikarbone pomiješane s vodom može smanjiti upalu i izliječiti čireve u ustima koji nastaju kao posljedica izloženosti zračenju.

Soda bikarbona
Soda bikarbona

Kliničko iskustvo je pokazalo učinkovitost još nekih homeopatskih lijekova pri liječenju simptoma uzrokovanih zračenjem:

Kadmij sulfuratum može ublažiti svrbež, gastrointestinalne simptome kao što su povraćanje i proljev, te ozbiljne tegobe nalik onima koje uzrokuje gripa, uključujući bolove u mišićima. Osoba kojoj je potreban ovaj lijek bi mogla osjećati hladnoću i u dobro zagrijanoj prostoriji.

Fosfor je obično prvi lijek potreban nakon izloženosti zračenju. On pomaže pri smanjenju boli i intenziteta kožnih opeklina, a smanjuje i povraćanje te ostale želučane probleme. Doza fosofora može pomoći pri centriranju osobe nakon izloženosti omogućujući joj da se lakše nosi s time. Osobe kojima je potreban fosfor su često žedne i žude za ledenom vodom koju (zbog vrućine želuca) nakon konzumacije ponekad povrate .

Radium brom može pomoći osobama koje podnose ozbiljnu, artritičnu bol koju ublažava pokret. Također je učinkovit pri liječenju kožnih rana, čireva i akni kao i rana koje sporo zarastaju.

Uz navedene, postoje još mnogi homeopatski lijekovi koji mogu ublažiti simptome bolesti zračenja, no u slučaju izloženosti bi bilo najbolje zatražiti savjet homeopata ili liječnika.

Nedavna su istraživanja pokazala da i lan posjeduje određene značajke koje ga čine posebno korisnim pri zaštiti od zračenja.

“Lan je siguran, vrlo jeftin, dostupan i nije ga potrebno sintetizirati,” kaže dr. Christofidou-Solomidou, profesor s Odjela za medicinu, pulmologiju, alergiju i intenzivnu njegu Medicinskog fakulteta Perelman sa Sveučilišta Pennsyvanija gdje je istraživanje provedeno. “On se može davati oralnim putem, može se pakirati i proizvesti u velikim količinama, a najbolje od svega, može se uskladištiti na duže razdoblje,” zbog čega je i privukao pažnju državnih službenika koji su u potrazi za radioprotektivnim tvarima.

Crni i zeleni čaj su također pokazali radioprotektivne učinke kada se uzimaju prije ili nakon izloženosti zračenju. Katehini iz čaja su povezani s antioksidativnim svojstvima i mogu štiti od zračenja. U rujnu 2010., u časopisu Environmental Biology je objavljena studija u kojoj je dokumentirano da čaj od kombuche štiti od toksičnosti uzrokovane gama zračenjem (zračenje koje uzrokuju plutonij i uran) putem borbe protiv slobodnih radikala. Čaj od kombuche se radi vrenjem slatkog crnog čaja s kulturom kvasca i bakterijama koje se često nazivaju “gljivom” iako je to pogrešan naziv.

zaštita od zračenja
Kombucha

Iako zračenje proizlazi iz teških metala, potrebno je naglasiti da zračenje samo po sebi nije metal. Ono može biti ili subatomska čestica ili val, no nije potpuni atom kao što su to metali te zbog toga čišćenje od zračenja nije moguće vršiti uobičajenim lijekovima i sredstvima koji se inače koriste pri izbacivanju teških metala iz organizma.

Svaka situacija koja od jetre traži dodatni rad zahtjeva i dodatnu podršku tom organu, a zračenje ju posebno teško opterećuje. Srećom, postoji isprobana biljka koja pomaže pri radu jetre, a to je sikavica poznata pod nazivom silimarin koju je preporučljivo konzumirati čak i ako se ne koristi niti jedno od drugih sredstava za borbu protiv zračenja. Radu jetre će svakako pomoći i bilo koja hrana bogata sumporom koja pomaže tako što veže i deaktivira radioaktivne izotope i otrovne metale. Više o sumporu saznajte u tekstovima Sumpor i njegova uloga u tijelu te MSM-Sve što trebate znati o liječenju organskim oblikom sumpora.

Dimetilsulfoksid (DMSO) je antioksidativni  sumporov spoj za kojeg su studije pokazale da aktivno pročišćava i štiti tijelo od štetnih utjecaja zračenja, a neutralizira i izloženost radioaktivnim izotopima. Studija provedena na Medicinskom fakultetu u Yokohami je otkrila da DMSO nudi zaštitu od uništavanja stanica kao i od zastranjenja DNK.

Jabučni pektin može očistiti ostatke radioaktivnih čestica prašine iz probavnog trakta. On je često bio korišten nakon katastrofe u Černobilu. Jabučni je pektin topljiv izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja crijeva. U probavnom traktu bubri i stvara gel koji ga čisti od otpadnog materijala.

zaštita od zračenja 2
Jabuka – zaštita od zračenja

Kao što se može vidjeti iz svega nabrojanog, mnogi se prirodni izvori mogu koristiti kako bi se spriječili, detoksicirali i prevladali učinci zračenja na ljudski organizam. Prirodne metode očito nude mnogo više od modernih medicinskih pripravaka koji obično štite jedan organ, obično štitnu žlijezdu, a kada tijelo počinje gubiti svoju prirodnu sposobnost obrane, dodatnim korištenjem toksičnih antibiotika.

U svakom je slučaju najbolje raditi na preventivi i osigurati zdrav i pravilan rad organizma u što je većoj mjeri moguće dok će dodatne količine magnezija i kalcija također biti od pomoći u današnjem svijetu zagađenom mnogim teškim metalima i radioaktivnim otpadom.

2 comments

  1. a što je s votkom, ona se navodno u rusiji uzima kao lijek i kao preventiva protiv radijacijske bolesti?

    Like

    • Vjerojatno se radi o urbanom mitu, budući da ne postoje znanstveni dokazi da alkohol može na bilo koji način utjecati na posljedice zračenja.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s