Muškarci su sretniji kada obavljaju kućanske poslove

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Istraživanje objavljeno od strane Sveučilišta Cambridge navodi da muškarci zapravo vole raditi kućanske poslove te da upravo o tome ovisi njihova sreća u zajedničkom domaćinstvu. I ne samo to, oni koji dijele kućanske poslove s partnericama su sretniji od onih koji to ne rade.

Ovo istraživanje otkriva da su muškarci sretniji kada obavljaju kućanske poslove jer na taj način ne osjećaju krivnju, kao što možda osjećaju ako njihove partnerice sve rade same. Znanstvenici su očekivali kako će otkriti da će se eventualni sukobi u kući pogoršati, ako su muškarci primorani raditi “ženske poslove” međutim, dogodilo se suprotno. Ovo objašnjavaju mogućnošću da sve više muškaraca podržava ravnopravnost spolova, pa se osjećaju nelagodno ako žene rade više kućanskih poslova od njih, a moguće je i da su žene sve više deklarativne i izražavaju svoje nezadovoljstvo ako imaju lijene partnere.

Ovo istraživanje se temelji na rezultatima međunarodnog ispitivanja (European Social Study), koje je obuhvatilo desetke tisuća osoba iz 7 zemalja, a sudionici istraživanja su bili upitani o tome koliko sati dnevno provode u kuhanju, pranju, čišćenju, kupovini i održavanju kuće. Iznenađujuće, rezultati studije se izravno suprostavljaju dosadašnjim istraživanjima koja navode da muškarci i dalje dopuštaju da žene obavljaju većinu kućanskih poslova, unatoč napretku žena u obrazovanju i karijeri.

Također, suprotno očekivanjima, izgleda da muškarci imaju više koristi od manje tradicionalnih podjela rodnih uloga u kućanskim poslovima. Naime, upravo su oni bili sretniji zato što obavljaju podjednako kućanske poslove kao i njihove partnerice, nego što su time bile oduševljene žene.

Profesorica sociologije Jacqueline Scott, koautorica knjige o rodnim ulogama u kojoj je prezentirano ovo istraživanje zaključuje – “vremena se mijenjaju”. Bila ona u pravu ili ne, rezultati ne lažu, stoga mogu poslužiti mnogim muškarcima kao recept za sreću u vlastitom domu.

Izvori: Daily Mail, The Telegraph

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s