Genetski modificirani komarci uskoro na slobodi

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Britanski znanstvenici čekaju odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove nakon kojeg će na Floridi smjeti pokrenuti pokuse koji uključuju genetski modificirane komarce! Svrha ovog eksperimenta je eliminacija ovih insekata koji prenose bolesti kao što su denga i chikungunya.

Chikungunya je bolest čiji naziv u prijevodu znači ‘onaj koji se savija’ od bolova zbog artralgije, odnosno bolova u zglobovima. Obično je prisutna u Africi, jugoistočnoj Aziji, indijskom potkontinentu i otočju Indijskog oceana. Uzročnik je chikungunya virus, a prenosi ga komarac Aedes aegypti, koji se u posljednje vrijeme udomaćio i na cijelom Mediteranu, te time i u našem priobalju. Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te karakterističan osip sličan ospicama. Kod manjeg broja oboljelih, bolest se ponekad razvije u jedan od dva ozbiljnija oblika:  smrtonosnu denga hemoragijsku vrućicu sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila, te denga sindrom šoka koji se manifestira opasno niskim krvnim tlakom.

U prošlosti se problem prijenosa ovih bolesti pokušavao rješavati na brojne načine, ali britanska tvrtka Oxitec je uspjela razviti tehniku koja, kako navode, ne bi trebala negativno utjecati na okoliš (za razliku od dosadašnjih praksi). Njihovo se rješenje odnosi na puštanje na slobodu „sterilnih“ insekata, u ovom slučaju komaraca, koji su prirodni neprijatelji prenosioca bolesti. Dapače, u Brazilu će uskoro biti otvoreno postrojenje za njihov uzgoj.

os uma komarac
Komarac Aedes aegypti

Komarci koji će biti pušteni na slobodu su mužjaci modificirani su na način da u sebi nose „okidač“ koji ubija genetiku. To znači da se taj gen pri parenju sa ženkama prenosi na potomstvo koje ugiba. Ova je tvrtka u prošlosti na slobodu pustila genetski modificirane muhe čiji je zadatak bio ubijanje štetočina koji oštećuju usjeve. Njihov prijašnji eksperiment vezan uz komarce se odvijao na Kajmanskim otocima gdje je posljedično uništeno više od 90% izvorne populacije komaraca. Ova tehnika, kažu u Oxitecu, nije namijenjena kompletnoj eliminaciji komaraca nego održavanju njihovog broja na minimalnoj razini.

U jeku navale komaraca i na našim  područjima, ova tehnika djeluje spasonosno i kao jedna od onih koje ne ugrožavaju zdravlje čovjeka, no „genetska modifikacija“ je svakako pojam koji često poziva na uzbunu. Ukoliko se prisjetimo GM hrane, sjetit ćemo se i da je ona osmišljena tako da u sebi nosi neke trajne karakteristike i opasnosti od stvaranja hibrida s ostalim biljnim vrstama što može dovesti do gubitka raznolikosti i kontrole nad usjevima. No, kada je riječ o GM komarcima, znanstvenici, točnije Oxitec, tvrdi da se smrtonosni geni ne mogu prenijeti na ljude dok je proizvedeni protein neotrovan i ne nalazi se u njihovoj slini što ovu tehniku čini potpuno sigurnom za ljude. Posljedice za okoliš i druge vrste su također navodno zanemarive. Jedini mogući nedostatak koji se navodi jest to da bi se komarci mogli prilagoditi infekciji te tako prestati biti učinkoviti.

Dok Oxitec dalje radi na primijeni ove tehnike na komarcima prijenosnicima malarije, mi se možemo nadati da će njihov eksperiment biti uspješan te rezultirati pozitivnim promjenama u borbi protiv ovih ljetnih napasnika koji ponekad mogu biti i vrlo opasni.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s