Kanabis liječi čak i teško oboljele kućne ljubimce

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Kalifornijiski veterinar Dr. Doug Kramer bio je jedan od zagovornika uporabe marihuane u ljekovite svrhe kod liječenja oboljelih kućnih ljubimaca. Mnoge od njih je konvencionalna veterinarska praksa proglasila neizlječivima, no i kod njih je čudesni kanabis pokazao svoju moć.

U jednom od svojih intervjua, dr. Kramer (koji je preminuo prošlog ljeta) je ispričao priču o tome kako je prvi puta došao u kontakt s idejom liječenja marihuanom kroz priču jedne od svojih klijentica koja je uspješno izliječila svog psa Nikitu, oboljelu od raka. Njezin pas nije dobro reagirao na lijekove protiv bolova, niti na steroide koje je dobivala, i kada je shvatila da se kraj bliži i da više nema ništa za izgubiti, počela joj je davati medicinsku marihuanu i začudo, već nakon prve doze, pas je ustao i počeo se kretati.

Tako je dr. Kramer brzo uvidio da se ova terapija može se primijeniti na sve vrste medicinskih stanja, te da djeluje sigurno ne uzrokujući štetne nuspojave. Od tada je počeo liječiti sve više i više kućnih ljubimaca s medicinskim kanabisom. Gorljivo je zagovarao prihvaćanje i legalizaciju ove biljke za veterinarske svrhe.

On je to objašnjavao ovako: “Svaka životinja koja ima kanabinoidne receptore će odgovoriti na THC na isti način kao i mi. Postoje studije koje pokazuju da svinje, kokoši, majmuni i štakori imaju te iste receptore.”, ističući da delta-9-tetrahidrokanabinol, jedan od osnovnih aktivnih sastojaka marihuane, pomaže ublažiti kroničnu bol, smanjiti mučninu, potaknuti apetit i na mnoge načine poboljšati kvalitetu života za životinje i ljude.

Tijekom jednog drugog intervjua, dr. Kramer je također rekao kako su neki vlasnici kućnih ljubimaca koristili medicinsku marihuanu za liječenje kroničnog artritisa kod mačaka. Jedna žena je čak liječila bolesnog konja, koji je patio laminitisa – upale vezivnog tkiva u kopitu, s maslacem od kanabisa. To je pomoglo ublažiti oticanje, što mu je omogućilo normalno funkcioniranje.

Dr. Kramer je govorio: “Glicerinska tinktura je, za mene, daleko najoptimalniji način primjenjivanja jer nudi najveću točnost u doziranju, a također ima i sladak okus. Može se napraviti u maslacu ili ulju, bilo kojoj masnoći, tako da se sve s tim može i kuhati ili napraviti, poput domaćih keksa za pse.”

Mnogi ljudi koji liječe ljubimce marihuanom započinju to tek kada im ništa drugo nije preostalo. Iako u velikom broju slučajeva ona djeluje i tada, uspjesi dr. Kramera ukazuju da bi liječenje kanabisom trebao biti primarni izbor.

Izvori: Natural News, Mother Jones

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s