Portugal – 14 godina nakon dekriminalizacije svih droga

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

1. srpnja 2001., Portugal se odlučio na radikalan i do tada nezamisliv potez – dekriminalizaciju svih droga, uključujući marihuanu, kokain i heroin. Mnogi su tada predviđali da će ova zemlja postati „drogeraški raj“ dok su drugi smatrali da će to biti uzrokom povećanja konzumacije opijata među mladima. Dvanaest godina kasnije se pokazalo da su oba mišljenja bila pogrešna.

Što točno podrazumijeva dekriminalizacija droga u Portugalu? To znači da su posjedovanje, distribucija i upotreba droga protuzakoniti, no posjedovanje i korištenje su preseljeni s kaznenih sudova na one posebne gdje pravni stručnjaci, psiholozi i socijalni radnici svaki slučaj razmatraju zasebno. Ovisnici i korisnici droga se tretiraju putem javne zdravstvene službe, ali ne kroz pravosudni sustav.

Jedan gram heroina, dva grama kokaina, 25 grama lišća marihuane ili pet grama hašiša predstavljaju količinu droge koja se u toj zemlji može kupiti i posjedovati bez straha od posljedica. Također, dozvoljeno je posjedovanje jednog grama MDMA (aktivan sastojak ekstazija) i amfetamina (uključujući speed i metamfetamin). Ove se količine smatraju otprilike dovoljnima za korištenje tijekom razdoblja od 10 dana.

os uma droge

Za razliku od velike većine ostalih zemalja koje su svoju borbu protiv droga usmjerile ka razbijanju raznih kartela, posrednika i uličnih distributera i/ili ka korisnicima koje se uhićuje i odvodi u zatvor te se kroz pravna gonjenja tako pokušava smanjiti količina droge u opticaju i njezino korištenje, u Portugalu je odlučeno da će se koristiti ovaj drugačiji i eksperimentalan pristup kojim se osobe koje posjeduju količinu droge veću od dopuštene smatraju kriminalcima i distributerima.

Četrnaest godina nakon uvođenja tog zakona, podaci pokazuju da je veći broj odraslih osoba koje su u jednom trenutku svojeg života posegnule za drogom, no broj tinejdžera korisnika je smanjen. Broj ovisnika koji su podvrgnuti rehabilitaciji se također povećao dok je broj ovisnika o drogama koje se se zarazile HIV-om značajno manji. S obzirom da ovakvi podaci ne postoje od prije datuma promjene zakona, teško je usporediti je li situacija u Portugalu bolja ili lošija, no ukoliko se promotre podaci iz ostalih europskih zemalja, može se vidjeti da je broj odraslih osoba koje su posegnule za nekom od tih droga također u porastu. Prema tome, može se reći da dekriminalizacija možda nije značajno utjecala na smanjenje korištenja droga, ali isto tako se taj problem nije niti pogoršao. Dapače, napravljena je značajna ušteda u odnosu na razne troškove vezane uz pravne postupke.

Danas, kad se Portugal nalazi pred neizvjesnom financijskom situacijom, postoji mogućnost da bi ova zemlja mogla odustati od zdravstvenih usluga koje pruža korisnicima droga te na taj način ovisničku zajednicu održava donekle zdravom i u ravnoteži što bi moglo ugroziti stav rješavanja ovisnosti kao moralnog problema. Za sada su politički vođe odlučili odluku o ovom pitanju prepustiti znanstvenim stručnjacima i s njome su se unaprijed složili.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s