Mršavljenje: više vježbe ili smanjenje unosa kalorija?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Tvrtka Coca-Cola je nedavno dala milijun dolara novoj istraživačkoj udruzi koja je kasnije objavila da manje vježbanja pridonosi epidemiji pretilosti dok se unos kalorija smatra manje važnim. Ostatak znanstvene zajednice i dalje smatra da je brojanje kalorija važnije zbog čega se javlja sumnja u etičnost ovog istraživanja kojim Coca-Cola pokušava skrenuti pažnju i smanjiti količinu kritika vezanih uz veliku količinu šećera koji se koristi u njihovim proizvodima.

Istraživanje je provela Global energy balance network (Globalna mreža energetske bilance – GEBN) čija je internetska stranica registrirana kao ona kojom upravlja Coca-Cola što predsjednik ove mreže objašnjava riječima da je tome tako jer članovi grupe „nisu znali kako to učiniti“ (?), ali da mreža djeluje nezavisno. Informacije koje se nalaze na internetskoj stranici GEBN-a navode da je:

„…energetska bilanca teorija koja priznaje da dobro zdravlje uključuje prehranu i fizičku aktivnost te da može služiti kao platforma koja pomaže preobraziti ljudsku civilizaciju kako bi ona postigla optimalno zdravlje putem održivih rješenja koja također pokreću i ekonomski prosperitet“.

Dakle, GEBN ne poriče da dobro zdravlje uključuje zdravu prehranu i vježbanje, no također navodi da „postoje čvrsti dokazi da je lakše održati umjerenu do visoku razinu fizičke aktivnosti“ nego sjediti i jesti manje kaloričnu hranu.  Neki članovi ove mreže pišu da je „veća količina fizičke aktivnosti lakše ostvariva od smanjenja unosa kalorija“ (kad je energetska bilanca u pitanju).

os uma coca-cola
U limenci Coca-cole se nalazi oko 39 grama šećera

Ostatak znanstvene zajednice uglavnom se ne slaže s ovim tvrdnjama navodeći da povećana fizička aktivnost povećava apetit zbog čega ljudi jedu više dok istovremeno vježbanje stvara veću količinu mišićnog tkiva koje uzrokuje povećanje težine. Uz to, navode da je lakše smanjiti broj kalorija nego vježbati dovoljno dugo da bi se unesene kalorije potrošile.

Primjerice, da bi se izgubilo oko pola kg težine, iz prehrane je potrebno izbaciti 500 kalorija dnevno dok je trošenje ove količine kalorija putem vježbanja teže i zahtijeva više vremena. Osoba (unatoč povećanoj aktivnosti) ne bi smjela unositi ni kaloriju više od onoga što već unosi. Prema informacijama s Medicinske škole Sveučilišta Harvard, osoba koja teži oko 70 kg trebala bi trčati brzinom od 8 km/h tijekom 50 minuta ili hodati tempom od 5,6 km/h tijekom 100 minuta da bi potrošila 500 kalorija.

Slučajno ili ne, ovo se istraživanje pojavilo usred javnih apela kojima se sve više poziva na smanjenje konzumacije slatkih napitaka zbog tvrdnji da oni u velikoj mjeri utječu na stvaranje pretilosti dok sadrže malu hranjivu vrijednost. Britanska medicinska udruga je u srpnju 2015. izjavila da bi slatka bezalkoholna pića trebalo više oporezivati kao dio ostvarivanja dugoročnog smanjenja pretilosti i općenitog oporezivanja onih proizvoda koji ju potiču dodajući da bi to bilo vrlo učinkovito rješenje dok bi se prikupljena sredstva mogla koristiti za subvencioniranje troškova vezanih uz zdravo voće i povrće.

Nakon što je grad Berkeley u Kaliforniji postao prvi koji je uveo takav porez i nakon što se to počelo ozbiljno razmatrati i u ostalim zemljama, Coca-Cola je očito poželjela pružiti znanstvene dokaze kojima bi opravdala korištenje i prodaju slatkih bezalkoholnih pića, upravo onih koje i proizvodi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s