Kako meditacija može pomoći vašem seksualnom životu?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Nevjerojatan seksualni život može se činiti kao malo vjerojatna posljedica meditacije, ali pokazalo se da pomnost može za vas učiniti mnogo više od ijedne vrste plavih tabletica. Zašto? Pa, ako prvo promotrimo samo kontekst, većina nas će priznati da se tijekom dana često susrećemo sa stresom – zbog posla, odnosa, novaca i raznih drugih uzroka i okolnosti, a stres je poznat pokretač kortizola i adrenalina koji, između ostalog, smanjuju i seksualnu želju i učinkovitost.

Najbolji seks od nas traži potpunu prisutnost u našim tijelima i omogućavanje uzbudljivosti ili svjesnosti kože. Kad odbacimo bilo kakvu ukočenost mi svaki nježni tjelesni dodir možemo osjetiti kao električne vibracije koje nam prožimaju cijelo tijelo. Ako smatrate da ste otupili u odnosu na erotiku, da vam hormoni više ne pomažu pri buđenju želje ili da ste jednostavno „gotovi što se seksa tiče“, velika je vjerojatnost da se varate. Vaša otupljenost se može obrnuti, a prvi korak ka tome je ponovno buđenje vaše sposobnosti da osjećate seksualno uzbuđenje.

To uzbuđenje je stanje koje ne samo da pogoni naše kreativne motore nego predstavlja stanje u kojem se može uživati ne samo na području genitalija nego u cijelom tijelu. Dakle, kakve to veze ima s meditacijom? Pa, vrlo je teško osjetiti ikakvo seksualno uzbuđenje ako je naš um okupiran mislima koje ga ometaju, a poznato je da je pri smirivanju misli meditacija jedno od najkorisnijih oruđa. A kad uspijemo stišati um, mi se sa svojim tijelom možemo povezati na potpuno novi način.

os uma meditacija seks

Meditacija će pomoći tako što će vam omogućiti dubok odmor, a što automatski znači da ćete imati i više energije za seks. „Ne, dušo, umorna/umoran sam.“ Koliko ste puta osjetili da je umor vaša izlika za izbjegavanje seksualnog odnosa? Iscrpljenost je jedan od najčešćih razloga zbog kojih parovi ne prakticiraju seks dovoljno često što je pokazalo i nedavno istraživanje Nacionalne zaklade za san, a prema kojem je to glavni razlog kod svakog četvrtog bračnog para.

Nadalje, meditacija dokazano smanjuje stres, a njegovo smanjenje za sobom povlači i bolje ispunjenje i doživljavanje orgazma. Naime, povećane razine kortizola mogu ženu potpuno lišiti seksualnog vrhunca, a muškarcima uzrokovati erektilnu disfunkciju (nemogućnost ostvarivanja erekcije). Ovo je razlog zbog kojeg u svakoj kulturi i društvu postoji svojevrsni ritual parenja koji prethodi seksu, odnosno – predigra. Opuštena večera, gutljaj vina i opuštajuća glazba mogu stvoriti ugodno ozračje. To će potaknuti otpuštanje serotonina i dopamina, tjelesnih kemikalija koje stvaraju osjećaj blaženstva.

Ukoliko odlučite prakticirati meditaciju, ona će učiniti da budete manje rastereseni. Kako? Pa, većina nas pretežno koristi lijevu stranu mozga čiji je posao da pregledava prošlost i vježba budućnost. Na taj se način možemo naći u ciklusu misli koje nas drže zarobljenima u prošlosti ili budućnosti zbog čega često propuštamo sadašnji trenutak, a to je onaj u kojem može doći do orgazma. U tome pomaže desna strana mozga koja, u stvari, prakticira meditaciju, a što se duže to čini, stvara se više kohezije i neuroplastičnosti čime se uravnotežuju lijeva i desna polutka. Rezultat su bolja pažnja, svjesnost i sposobnost obavljanja zadaće koja je pred nama.

Ipak, možda je prva stvar koju je potrebno učiniti jest odlučiti da ćemo biti potpuno ljubazna, suosjećajna, ljubavna osoba koja ne osuđuje ni sebe niti svojeg partnera. Unutar meditacije, mi se suočavamo s raznim stvarima koje si ne želimo svjesno priznati kao i s onima koje smo (često s dobrim razlogom) zakopali duboko u sebi. Nužno je da budemo suosjećajni prema sebi kako bismo takve stvari mogli promatrati objektivno i na kraju ih iscijeliti. Slično tome, kad smo s nekime intimni, neophodno je pokazati međusobno suosjećanje jer, da bismo se doista otvorili, moramo se osjećati potpuno sigurno. Ovo je prvi korak koji je, u stvari, često i najteži. Dakle, iskrenost prema sebi, ali i prema partneru, je apsolutan temelj cijelog doživljaja. Jer, ako se jedna osoba želi povezati, a druga se samo želi zabavljati tada na kraju nitko neće biti sretan.

os uma poljubac vrat

Kako to postići? Pomnošću, odnosno, potrebno je usredotočiti se na jednu stvar. U meditaciji to može biti usredotočenost na disanje, treće oko, mandalu, svijeću ili možda mantru. To pomaže da se odbace sve ostale smetnje i da se umu omogući mir kako bi se mogao povezati s nečim dubljim. Pri seksualnom odnosu, to su radnje kao što su gledanje u oči, disanje i usredotočenost na zajedničko iskustvo koje je pred nama. Time se onemogućuju ometanja, nevezane misli i slično, a mi bivamo u potpunosti usredotočeni na partnera i trenutne događaje.

Pri intimnom činu, disanje je nešto što pomaže da se tijelo i um opuste dok istovremeno onemogućava da se pretjerano uzbudimo. Možemo disati zajedno s partnerom i dozvoliti da se naši udisaji međusobno isprepliću čime se pokreće intimna povezanost dvije osobe što nadalje mijenja cijelo iskustvo.

Uglavnom, u meditaciji ili intimnosti pri vođenju ljubavi ne postoje stroga pravila. Ne postoje trikovi ili upute koje će nas zasigurno dovesti do ekstatičnog zadovoljstva ili unutarnjeg mira. Ako se opustimo, naša intuicija i unutarnji glas će nam reći što je potrebno ili, kako je jedan učitelj meditacije običavao reći: „Samo opustite umove i dozvolite tijelima da vode ljubav…ona znaju što rade“. To su trenuci u kojima zaboravljamo na svoje planove, tehnike, misli i prepuštamo se onome što se događa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s