Kreiran novi oblik života uz pomoć sintetičke DNK

Piše: irena Dujmušić
Os Uma

Kalifornijska biotehnološka kompanija je uspješno stvorila potpuno novi oblik života dodajući sintetičke dijelove genetskoj abecedi DNK. Jesu li teme iz brojnih horor filmova upravo postale stvarnost?

DNK nosi genetske informacije, a sastavljena je od dva lanca u čijoj se sredini nalaze parovi dušičnih baza kojih je samo četiri – citozin (C), gvanin (G), adenin (A) ili timin (T). Svi živi organizmi na planetu se temelje na kombinacijama ovog prostog molekularnog koda: CG i AT. Tako je bar bilo do sada, milijardama godina, no jedna je biotehnološka kompanija odlučila tome stati na kraj i kreirati novi, prošireni genetski kod tako što su najavili razvoj sintetičkih nukleobaza XY.

Kompanija Synthorx objašnjava kako dodavanje dvije sintetičke baze postojećoj genetskoj abecedi, nazvane X i Y, znači veće mogućnosti otkrivanja i razvoja novih lijekova, dijagnoza i cjepiva, kao i stvaranje inovativnih proizvoda i procesa, uključujući korištenje polu-sintetičkih organizama. Dodavanje novih slova genetskoj abecedi DNK učinkovito povećava broj mogućih aminokiselina koje organizam može koristiti za izgradnju bjelančevina, s 20 na čak 172. To otvara potpuno nove mogućnosti, uključujući i novu klasu polu-sintetičkih oblika života.

Do sada, Synthorx je razvio i potvrdio sustav proteinske ekspresije gdje sintetička DNA tehnologija uključuje nove aminokiseline za stvaranje novih, funkcionalnih proteina. No to nije sve, Synthorx je započeo sa stvaranjem novih polu sintetičkih organizama, uključujući i bakteriju E. coli kakva do sada nije viđena na Zemlji. Biotehnološka kompanija tvrdi da su u tehnologiju uključene višestruke mjere zaštite, te da se organizmi sa sintetičkim elementima mogu razviti samo u laboratoriju, kao da je to neka utjeha, pogotovo kada znamo da su svi ubojiti virusi i bakterije stvoreni upravo u laboratoriju, a i “slučajno” pušteni iz njih.

Igra li se znanost malo previše s vatrom, pod krinkom dobrobiti čovječanstva i imamo li pravo ako nas sve to zabrinjava?

Izvori: Discovery News, Nature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s