Stvari za koje niste znali da su jestive

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Mnogi znaju da postoji samoniklo jestivo bilje, kao i razni insekti ili crvi koji su jestivi, što može dobro doći u slučaju nužde, kada treba preživjeti. No, osim toga, postoji još niz jestivih stvari za koje ne bi ni pomislili da se mogu konzumirati.

1. Otrovana riba
U slučajevima preživljavanja dobro će doći i riba, no teško ju je uloviti bez pribora. Za to će dobro poslužiti neki otrov koji će ribu ošamutiti, a da bi ona ostala sigurna za konzumaciju, možete koristiti zgnječeni žir ili vapno pripremljeno od dogorjelih morskih školjaka i koralja. Tako ćete otrovati ribu bez bojazni da i sami budete otrovani. Jednostavno bacite u vodu i riba je tu, sigurna za konzumaciju.

2. Kora drveta
Neka drveća imaju jestivu donju koru drveta koja se može ostrugati i pojesti. Među popularnijima to su jasika, breza, vrba, javor i bor. Unutrašnji sloj kore treba ostrugati i sitno nasjeckati u trake ako se jede sirova. Osim toga, može se kuhati, poput tjestenine, a može se i osušiti, pa samljeti ili istucati u prah od kojeg se radi kruh ili neko drugo jelo.

3. Kreda
U slučaju dijareje, može se smrviti obična kreda, te pomiješati s vodom kako bi se dobila smjesa koja se uzima otprilike po 2 žlice svaka dva sata dok ne dođe do poboljšanja.

4. Cigarete
Cigarete djeluju kao antiseptik i antiparazitik. U slučaju pojave parazita, treba pojesti 1 do 1 i po cigaretu na dan. Nikotin u cigareti će ubiti ili ošamutiti parazite dovoljno dugo da ih probavni sustav izbaci. Ako je zaraza teška, postupak treba ponoviti u iduća 24 ili 48 sati.

5. Glina i dijatomejska zemlja
Dijatomejska zemlja je hranjiva, sastoji od oko 84% silicija i ima oko 20 minerala u tragovima. Kao i glina, upija viruse, gljivice, patogene bakterije te parazite i uklanja ih iz tijela.

6. Trulo meso
Iako konzumacija trulog mesa zvuči jezivo, ono zapravo djeluje kao probiotik odnosno izvor esencijalnih probavnih enzima što može dobro doći u slučajevima kada je prehrana različita od uobičajene.

7. Koža
Ukoliko nije štavljeno s umjetnim kemikalijama i ako se kuha vrlo, vrlo dugo, svaki kožni odjevni predmet ili obuća je jestiva.

Izvor: io9

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s