Kratka zanimljivost – Tahini kao štit od sezama protiv bolesti

Kao izrazito zdrava namirnica, sezam se često koristi u kulinarstvu, ali i u liječenju mnogih stanja i bolesti. Najpoznatiji primjeri konzumacije sezama su putem ulja i paste od sezama, odnosno tahinija.

Brojna istraživanja potvrđuju da ove sjemenke pripadaju u grupu super-hrane. Animalne studije donose nalaze da sezamovo ulje između ostalog štiti od razvoja životinjskog oblika multiple skleroze i Huntingtonove bolesti, te od oštećenja bubrega uzrokovanih antibiotikom. Ovim uljem se također može održavati oralno zdravlje, čime se sprječava gingivitis i zubni plak, a odlično je i za masažu, osobito kod djece.

Izvrsni rezultati sezama su se osobito pokazali kod liječenja visokog krvnog tlaka, zamjena svih prehrambenih ulja sa sezamovim uljem snižava sistolički i dijastolički krvni tlak na normalu te smanjuje lipidne peroksidacije i antioksidacijski status. Kod ateroskleroze sprječava nastanak aterosklerotskih lezija, kod zračenja liječi nastala oštećenja DNK, a kod raka sprječava širenje stanica raka širokog spektra.

Novija istraživanja pokazuju da tahini ima sposobnost smanjenja kardiovaskularnih čimbenika rizika kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Osobe koje su jele po dvije žlice tahinija tijekom šest mjeseci su imale smanjenje markera rizika za čak 39%. Osim toga, drugo istraživanje otkriva da ista količina tahinija djeluje superiornije u smanjenju boli kod osoba koje pate od artritisa u odnosu na konvencionalne lijekove.

Kod tjelesnog samoizlječenja bit je u uklanjanju smetnji koje sprječavaju tijelo da se samo izliječi. Često je to vrlo jednostavno postići, mijenjanjem prehrane, odnosno, dodavanjem ljekovitih namirnica i uklanjanjem nezdravih.

Izvor: GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s