Prirodni tretmani za dječje kolike

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Kolike, odnosno grčevi kod beba, su su vrlo stresne za svakog roditelja, ali donose i puno nelagode i boli za dijete. Lijekovi se do sada nisu pokazali učinkovitima, no postoji nešto što može biti od velike pomoći u rješavanju ovog problema.

Manipulativne tehnike

Nedavno objavljena recenzija je ocijenila rezultate ispitivanja o učinkovitosti manipulativnih terapija (poput kiropraktike, osteopatije i kranijalne manipulacije) u tretiranju kolika kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci. Autori ovog rada su zaključili da su roditelji, koji su koristili ove terapije, izvijestili manje sati plakanja po danu, te opća poboljšanja koja su bila statistički i klinički značajna.

Roditelji bi trebali shvatiti važnost ovih manipulativnih tehnika zbog važnosti kontrole mozga nad probavnim sustavom kod djeteta. Mozak kontrolira probavu, zajedno s mnogim drugim funkcijama, preko autonomnog živčanog sustava, no poruke moraju putovati neometano od glave prema tijelu. Primjećeno je da su stresni porodi, čak i carskim rezom, u mogućnosti uzrokovati povrede glave i vrata, što uzrokuje smetnje u prijenosu živčanih signala između mozga i probavnog sustava.

Probiotici

Istraživanje objavljeno 2006., je utvrdilo da dojenčad koja pate od kolika većinom imaju manje Lactobacillus bakterija. Drugo istraživanje iz 2007., je razmatralo tretmane za kolike, pod pretpostavkom da je smanjen broj ovih bakterija uzrok kolika. Uspoređivao se učinak korištenja probiotika L. reuteri u odnosu na uobičajene farmaceutske kapi za kolike. Rezultati su pokazali napredak kod čak 95% djece liječene probiotikom, u usporedbi s poboljšanjem od samo 7% kod beba liječenih kapima.

Važno je napomenuti da ne postoji niti jedno dugoročno istraživanje o rezultatima korištenja farmaceutskih lijekova za kolike, a poznato je da ti lijekovi mogu štetiti razvoju želučanih stanica kod beba, što može dovesti do kroničnih malapsorpcijskih problema. Stoga je iznimno važno da se roditelji dobro informiraju o svim dostupnim mogućnostima za tretiranje kolika.

Izvor: GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s