Kratka zanimljivost – Kako pčele “cijepe” svoje potomke

Dok se među ljudima raspravlja i polemizira o potrebi i nužnosti cijepljenja, pčele na to „sliježu ramenima“ jer one to oduvijek čine na prirodan način kako bi zaštitile svoje potomke od određenih bolesti iz njihovog okruženja.

Upravo je iz tog razloga skupina sastavljena od znanstvenika iz raznih zemalja odlučila otkriti kako to one rade. Do ovog su otkrića došli tijekom proučavanja proteina vitelogenina u krvi pčela te su otkrilida on igra presudnu, iako do sada nepoznatu, ulogu u pružanju zaštite pčelama protiv bolesti.

„Proces kojim pčele prenose imunitet svojim potomcima je do sada bio nepoznat. Ono što smo otkrili je, u stvari, vrlo jednostavno,“ rekao je Gro Amdam, profesor s Državnog sveučilišta u Arizoni i ko-autor istraživanja objevljenog u časopisu PLOS Pathogens.

Temeljni koncept prema kojem pčele vrše cijepljenje jednak je onome koji se koristi pri cijepljenju ljudi, točnije, na unosu male količine patogena kako bi se imunološki sustav naučio obraniti protiv bolesti.

Matica rijetko napušta svoju koloniju pa joj pčele moraju donositi hranu (pelud i nektar) koja može biti zaražena. U košnici se taj isti pelud koristi pri stvaranju matične mliječi, hrane koju konzumira samo matica, a koja ujedno sadrži i okolišne bakterije. Nakon konzumacije, patogeni se probavljaju i prenose u tjelesne šupljine te se skladište u „masnom tkivu“ matice (kod nje je to organ koji djeluje slično jetri). Djelići bakterija se tada vežu uz vitelogenin (protein) te se putem krvi prenose u jajašca. Ovim procesom nove pčele bivaju cijepljene, a njihov imunološki sustav postaje spreman obraniti se od bolesti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s