Djelovanje kanabisa na trudnoću

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Marihuana i trudnice – tema koja predstavlja tabu i koju mnogi zaobilaze. To je mala tajna žena koje se u svrhu smanjenja mučnina tijekom trudnoće okreću ovom načinu olakšavanja tegoba. A s obzirom da ne postoje relevantne kliničke studije i s obzirom na perfidnost društva u kojem živimo, proći će još mnogo vremena prije nego što će se o njoj početi pričati otvoreno i bez predrasuda .

Ovo je ujedno i zbunjujuća tema jer marihuana sama po sebi nema izravan zdravstveni učinak na trudnoću – ne izaziva prerano rođenje, zaostajanje u rastu ploda ili slične komplikacije. Međutim, neke su studije pokazale da utječe na razvoj mozga kod fetusa dok su neke druge pokazale da su djeca majki koje su tijekom trudnoće koristile marihuanu češće imala poteškoća s izvršnim funkcioniranjem mozga (što utječe na sposobnost učenja kao i ponašanje).

Naime, THC, aktivni sastojak marihuane, može putem posteljice doći do fetusa dok utjecaj ovisi o količini konzumacije. Pasivno pušenje marihuane može rezultirati bolešću ili mijenjanjem svijesti kod dojenčadi i male djece, na sličan način na koji utječe i pasivno pušenje cigareta. S obzirom da mnoge trudnice koje u trudnoći koriste marihuanu vrlo često koriste i druge opijate (kao što su alkohol i heroin), malo je kliničkih studija koje mogu sa sigurnošću ukazati na posljedice korištenja samo kanabisa.

trudnoća marihuana os uma

No, ispitivanja provedena na Jamajci gdje žene u svrhu smanjenja mučnine i stresa tijekom trudnoće često i bez ustručavanja koriste marihuanu (najčešće u obliku čaja ili tonika) rezultirala su suprotnim rezultatima u odnosu na američke medicinske studije. Dapače, proučavanje djece do 5 godina starosti je pokazalo da su to djeca koja kasnije brzo uče, briljiraju pri usvajanju novog znanja, brže se socijaliziraju i općenito je lakše s njima raditi:

„…Unatoč tome što je nezakonita, korištenje marihuane je rašireno dok su trajanje i učestalost vrlo veliki; ona se puši tijekom dužeg razdoblja i u većim količinama nego što je to slučaj u SAD-u i to bez štetnih socijalnih ili psiholoških posljedica…“.

Također, ova djeca nisu imala ni nisku porođajnu težinu. Nažalost, ovi nalazi se nisu svidjeli čelnim ljudima organizacije koja je financirala istraživanje na Jamajci (Nacionalni institut za zlouporabu droga) zbog čega je ono prekinuto čime se propustila prilika da se otkriju učinci pušenja marihuane u trudnoći na djecu u kasnijoj životnoj dobi.

Kada je dojenje u pitanju, medicinske studije pokazuju da THC može prijeći u majčino mlijeko, a samim time i u bebu kod koje će se uskladištiti u njezinom masnom tkivu i ondje ostati nekoliko tjedana. Također, navode da takva izloženost može smanjiti motorički razvoj djeteta u dobi od jedne godine iako ne postoji veliki broj ispitanih uzoraka zbog čega stručnjaci ne mogu sa sigurnošću tvrditi koje su posljedice postnatalne izloženosti marihuani.

Dakle, rezultati istraživanja o utjecaju ove tvari na fetuse se razlikuju i variraju, čini se, ovisno o mjestu i kulturi koja se proučava. Nije poznato zbog čega se ova istraživanja toliko razliku jer su njihovi rezultati očito sasvim oprečni te stoga, kako je na početku napomenuto, zbunjujući. Pretpostavlja se da su se u američkim studijama uglavnom proučavale žene koje koriste i neke druge droge što nije bio slučaj kod trudnica s Jamajke. Stoga, dok se ne priskrbe relevantni i pouzdani rezultati, ova će tema i dalje ostati u crvenoj zoni tabua.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s