Švedska želi postati prva zemlja neovisna o fosilnim gorivima

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Švedska vlada je objavila kako želi postati jedna od prvih svjetskih nacija koja će okončati svoju ovisnost o fosilnim gorivima. U skladu s tim ciljem se iz budžeta za 2016. potrošilo dodatnih 546 milijuna dolara na obnovljive izvore energije i akcije povezane s klimatskim promjenama.

Rok za dostizanje ovog ambicioznog cilja još nije poznat, no kako su najavili planove za grad Stockholm, koji bi postao neovisan o fosilnim gorivima do 2050., moguće je da se radi o sličnom vremenskom okviru. Možda se može činiti kako je ovaj cilj vrlo teško postići, no Švedska već dobiva dvije trećine električne energije iz ne-fosilnih izvora energije, pretežno putem hidroelektrana i nuklearnih elektrana, a sada će se usredotočiti na povećanje potencijala energija dobivenih putem solarnih i vjetro elektrana, a također će raditi na više održivom načinu rada industrije transporta. Većina povećanja proračuna financirat će se većim porezima na benzinska i dizel goriva.

Vlada Švedske se odlučila na ovaj potez nakon što je Švedska prošlog ljeta pretrpila ekstremne toplinske valove i jedan od najgorih požara i obvezali su se poduzeti razne akcije kako bi zaštitili svoje građane od posljedica klimatskih promjena u budućnosti.

Najveći poticaj dobiva solarna energija – 58,4 milijuna dolara godišnje između 2017. i 2019. godine, što je osam puta više od proračuna. Također, novac će se trošiti i na razvoj pametnih energetskih mreža, tehnologija za pohranu obnovljive energije, razvoj sustava električnih autobusa, subvencija za ekološka vozila, strategija za klimatske prilagodbe i adaptacije stambenih objekata kako bi bili energetski učinkoviti.

Švedska nije jedina zemlja koja radi na neovisnosti o fosilnim gorivima; Havaji su nedavno najavili svoje planove da postanu prva američka država koja će se opskrbljivati isključivo obnovljivom energijom, Kostarika se napaja energijom iz 100% obnovljivih izvora, a Danska je jednom ljetnom mjesecu uspješno proizvela 140% električne energije iz energije vjetra.

Rezultati su dobri, no za sada još ne postoji način za pohranu obnovljive energije za kasniju uporabu. Nadajmo se da će Švedska imati uspjeha u razvoju novih tehnologija za pohranu energije, te da će ovaj primjer slijediti i sve ostale države svijeta kako bi Zemlju očuvali i za buduće naraštaje.

Izvori: Science Alert, Collective Evolution

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s