Šamansko iscjeljivanje pod mikroskopom

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Farmaceutske kompanije već desetljećima šalju etnobotaničare u prašumu radi testiranja i prikupljanja biljaka s potencijalnim ljekovitim svojstvima ne bi li došli do novog čudotvornog lijeka. No, ono što uvelike umanjuje ovu mogućnost je nedostatak suradnje između znanstvenika i onih ljudi koji koriste ljekovitost prašumskih biljkaka već tisućama godina.

Prije deset godina, Mark Pischeau je postavljena dijagnoza – Crohnova bolest, kronična autoimuna bolest koja može uzrokovati ekstremne bolove u želucu, gubitak težine, umor i groznicu. Tijekom tog desetljeća, živio je u stalnom ciklusu operacija i oporavka. Nakon pete operacije, ležao je šest tjedana da bi mu rekli da je jedina preostala opcija šesta operacija ili uklanjanje želuca. U tom trenutku je osjećao da je spreman umrijeti. No, na nagovor svoje supruge, odlučio je isprobati jednu nekonvencionalnu terapiju, te je krenuo na put do Centra za iscjeljivanje u San Roque de Cumbasa, malenog sela u peruanskoj Amazoni. Tamo je proveo tri tjedna u izolaciji, na strogoj dijeti koja se sastojala od riže, plantana banana i posebno pripremljenim biljnih čajeva. Nekoliko puta dnevno se nalazio s šamanom Antoniom, koji mu je davao lokalne biljke koje izazivaju povraćanje, kao način da se očisti tijelo i ponovno podigne imunološki sustav. Preporuke šamana su također uključivale ayahuascu i kambo, otrov od tamošnje žabe. Četiri mjeseca kasnije, Pischea je bio zdrav, oslobodio se ne samo Crohnove bolesti već i teške depresije koju je razvio uz bolest, a svoje ozdravljenje smatra čudom. Izjavio je kako je bio u vrhunskim klinikama gdje rade vrhunski liječnici, no nitko mu nije mogao pomoći i smatra kako se čovjek mora naći u okruženju džungle da bi doživio potpuno ljekovito iskustvo.

Potencijalni ljekoviti izvori Amazone, oko 80.000 biljka i šamansko znanje koje često postoji samo u usmenom obliku među plemenima u nestajanju, ostaju u velikoj mjeri neiskorišteni. Do sada je bilo vrlo malo istraživanja usmjerenog na vrednovanje autohtonih biljnih lijekova i šamanskih protokola liječenja i unatoč činjenici da 25% modernih lijekova proizlazi iz biljaka kišnih šuma, manje je od 1% tropskih biljaka analizirano za medicinske svrhe. No srećom, to se počinje mijenjati i pokreće se veliki istraživački projekt koji će omogućiti suradnju između tradicionalne i moderne medicine, šamana i znanstvenika. Neprofitna zaklada Runa, koja u Ekvadoru i Peruu radi na konzervaciji i pružanju mogućnosti za gospodarski napredak autohtonih naroda, radi s novom inicijativom – PlantMed, na izgradnji medicinske klinike za istraživanje biljnih lijekova, prve takve vrste. Ovdje će raditi multidisciplinarni tim najboljih umova koji uključuje liječnike i psihologe zapadne medicine kao i šamane koji su autohtoni na ovim područjima kako bi se stvorilo liječenje koje će objediniti sva znanja. U Naku Centru, koji se nalazi na području bogate bioraznolikosti duboko u ekvadorskoj Amazoni, istraživači sa Stanforda, Yalea i drugih institucija će raditi s iscjeliteljima iz Sapara plemena, a na Rios Nete Centru u Peruu će znanstvenici raditi s plemenom Shipibo, čiji su članovi poznati po svojoj medicinskoj mudrosti. U svakoj će sredini, liječnici i šamani, uz potporu tima wellness praktičara i kliničara, brinuti za početnu skupinu od 15 pacijenata koji koriste šamanske protokole, dok će znanstvenici analizirati njihove tretmane pomoću moderne tehnologije. Pacijenti će boraviti na klinikama od tri tjedna do četiri mjeseca, ovisno o njihovoj dijagnozi i napretku bolesti, a na njihovom slučaju će zajedno raditi i konvencionalni liječnik i tradicionalni iscjelitelj. Za svakog će pacijenta šaman provesti cjelovitu procjenu fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog stanja, a zatim će dobiti tradicionalni tretman namijenjen za rješavanje onoga što je šaman utvrdio da je uzrok bolesti pacijenta. U međuvremenu, znanstvenici će analizirati šamanske metode liječenja i biljne lijekove, mjeriti različite biomarkere bolesti kod bolesnika prije i nakon tretmana i bilježiti pozitivne i negativne učinke. Objekti bi trebali biti otvoreni početkom sljedeće godine, a dr. Mauro Zappaterra iz savjetodavnog odbora budućih klinika navodi kako se neće raditi samo o istraživačkom centru već i o centru za iscjeljivanje čiji će prvi zadatak biti pronaći lijek za autoimune bolesti.

Za autoimune bolesti poput dijebetesa tip 1, multiple skleroze ili reumatoidnog artirtisa nema lijeka, a liječnici su primorani propisivati lijekove koji potiskuju imunološki sustav jer nisu u mogućnosti prepoznati i rješavati uzroke koji su doveli do razvoja ovih bolesti. Za razliku od konvencionalnog liječenja, šamanske strategije liječenja su holističke te uzimaju u obzir međusobno povezane psihološke, emocionalne, tjelesne i duhovne dobrobiti, a često ciljaju točke u kojima se one preklapaju. Osim toga, moguće je da je neki aspekt jedinstvenog kemijskog sastava amazonskih biljaka posebno dobro prilagođen za rješavanje nepravilnosti imunološkog sustava. Važno je napomenuti da ne postoji čaroban šamanski lijek za autoimune bolesti, no učeći što više o biljnoj medicini može se unaprijediti razumijevanje tih tajanstvenih bolesti, a samim tim doći i do boljih rezultata u liječenju. Ovo je posebno važno učiniti što prije, jer autohtone kulture Amazone su u nestajanju, zahvaljujući nesmiljenom uništavanju tropskih šuma. Samo pleme Sapara, koje je nekoć brojilo 200 000 pripadnika je spalo na svega 575 osoba. Njihova znanja o ljekovitosti biljnog svijeta su ogromna, no nigdje nisu evidentirana, i ukoliko se ne sačuvaju bit će zauvijek izgubljena. Preostali pripadnici ovog plemena imaju viziju širenja svog znanja, a PlantMed je u jedinstvenoj poziciji ostvarivanja te vizije. Oni već deset godina surađuju s plemenima Amazone i svoj su rad posvetili dijeljenju njihovog znanja s poštovanjem, što će biti iznimka, a ne povijesna norma budući da su mnoge farmaceutske kompanije do sada samo iskorištavale znanje šamana za svoj vlastiti profit. Cilj ove klinike je njegovati i osnažiti znanje koje se nalazi u mudrosti tih amazonskih zajednica, kao i biljaka koje su jedan od temelja šamanskih tretmana, posebno zato što je moguće da će oboje vrlo brzo nestati. Osim toga, cilj im je pokazati ostatku svijeta njihovu vrijednost i time povećati šanse da će uništenje ovog dragocjenog dijela planeta stati. Ideja o osnivanju ovakvog centra bi trebala biti primjer u kojem bi se smjeru konvencionalna medicina trebala razvijati, samo udružena znanja te prihvaćanje i poštivanje različitosti mogu odvesti do cilja koji bi trebao biti svima primaran, a to je dobrobit čovječanstva.

Izvor: Huffington Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s