Kratka zanimljivost – Nastanak novog hibrida iz obitelji pasa

Pseći hibridi nastaju kao posljedica križanja različitih vrsta iz obitelji pasa. Česta su pojava u divljini i odnose se na potomke domaćih i divljih pasa. Tako je nedavno na istoku SAD-a otkrivena nova vrsta koja je hibrid vuka, kojota i psa, a koja se naziva „istočni kojot“ ili „kojovuk“. Riječ je o mješavini kojota, vuka i psa – njihovo zavijanje započinje dubokim glasanjem, a završava tuljenjem koje podsjeća na glasanje kojota.

No, prehrambene navike (jedenje odbačene hrane, glodavaca i manjih sisavaca, pa čak i mačaka) i noćna aktivnost (razvijena u svrhu izbjegavanja ljudi) ne nalikuju na ponašanje niti jednog divljeg pretka jer je ovo vrsta koja se uspješno razvija na urbanim područjima, pa čak i u gradovima poput New Yorka i Bostona, ponajviše zahvaljujući svojim psećim genima. Primijećeno je i da je riječ o vrsti koja je dovoljno inteligentna da provjeri oba smjera prije prelaska ceste.

Kojovuk os uma

Uz svoju težinu od oko 20 kg, ova vrsta je dvostruko teža od uobičajenog kojota dok joj velika čeljust, brže noge i mišićavo tijelo omogućuju lovljenje manjih jelena, pa čak i losova jer je to životinja koja je vrlo vješta u lovu na otvorenom kao i u gustoj šumi. DNK analiza je pokazala da prevladava kojotski DNK dok je oko desetina DNK psećeg, a četvrtina vučjeg porijekla. Znanstvenici navode da se miješanje ovih gena odvijalo mnogo brže i opsežnije nego kod ijedne druge vrste. Neki od njih tvrde da je riječ o zasebnoj vrsti naglašavajući da se dvije različite vrste ne običavaju križati iako postojanje hibrida postavlja pitanje jesu li kojoti i vukovi uopće pripadnici različitih vrsta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s