Mudre: moć iscjeljenja u vašim rukama

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mudre su simboličke ili obredne geste u hinduizmu i budizmu. Dok neke uključuju cijelo tijelo, većina ih se izvodi rukama i prstima što se temelji na znanosti kundalini yoge prema kojoj svaki dio dlana sadrži refleksno područje povezano s određenim dijelom tijela i mozga. Riječ mudra doslovce znači „pečat“ i odnosi se na utjecaj djelovanja na cijeli organizam kroz jednostavno mijenjanje položaja dlanova.

Najpoznatija mudra je vjerojatno ona koja se najčešće koristi tijekom meditacije: osoba sjedi u položaju „lotos“ (ili prekriženih nogu), ruke polaže na koljena ili u krilo dok spaja vrhove palaca i kažiprsta. Kršćansko preklapanje prstiju pri molitvi je također mudra (yoga mudra – „gesta ujedinjenja“) kao i gesta koja se koristi pri indijskom pozdravu „namaste“ (više pročitajte ovdje). Mnoge osobe ih spontano koriste, kao primjerice, hakini mudru pri kojoj svi vršci prstiju jedne ruke dodiruju odgovarajuće vrhove prstiju druge. Koriste se u duhovnim praksama kao pomoć na putu do prosvjetljenja, no pomažu i kod fizičkih oboljenja.

hakini-mudra os uma
Hakini mudra

Postoji na stotine mudri koje pomažu ostvarivanju zdravlja, opće dobrobiti, odnosno koje se koriste za različite aspekte života. U jogi se one koriste zajedno s vježbama disanja u svrhu utjecanja na tijek prane (životne sile) u tijelu. Naime, vjeruje se da je tijelo spoj pet elemenata: zemlje, zraka, vode, prostora (eter) i vatre te da svaki prst predstavlja jednog od njih.  Jogiji vjeruju da se energija ovih elemenata može iskoristiti pri liječenju bilo koje bolesti i to upravo korištenjem prikladne mudre. Počevši od palca, prsti tako predstavljaju vatru, zrak, prostor, zemlju i vodu.

U ljudskoj se ruci nalazi oko 100.000 živaca dok svaki vršak prsta ima oko 3.000 nervnih receptora koji se nalaze odmah ispod površine kože. Isto tako, ruke zauzimaju veliki dio moždanog korteksa dok je svako područje ruke povezano s različitim područjem mozga. Dakle, kad se pritisnu određeni dijelovi ruku i prstiju, stimuliraju se i povezani dijelovi u mozgu.

Mudre u jogi su tako podijeljene u četiri osnovne skupine: 1.) hasta, pada i hastapada mudre (geste rukama, nogama ili rukama i nogama kojima se energetskom sustavu šalju poruke i mijenjaju obrasci u mozgu), 2.) mana mudre (geste glavom koje koriste oči, uši, nos, jezik i usne čime se potiče povlačenje osjetila i stvara usredotočenost), 3.) adhara mudre (geste međice koje uključuju suptilne skeletne mišiće u području zdjelice, a pomoću kojih se kontroliraju nenamjerni fiziološki procesi u tijelu) i 4.) kaya mudre (geste držanja koje uključuju cijelo tijelo i utječu na vezu između uma i tijela na energetskoj razini).

U nastavku ovog teksta ćemo se uglavnom posvetiti mudrama koje se oblikuju rukama jer je inače riječ o tematici koja je vrlo opširna. Uz to, takve mudre su najjednostavnije i mogu se izvoditi u skoro bilo koje vrijeme ili bilo kojem položaju (sve dok je on simetričan i djeluje opuštajuće na fizičkoj i psihičkoj razini).

Nakon što se ruke stave u položaj određene mudre, one tako ostaju tijekom nekoliko minuta (no ne manje od 15). Također, mudru bi trebalo izvoditi istovremeno s obje ruke jer se smatra da je njezin učinak tada jači. Neke od njih su toliko jednostavne da se mogu izvoditi neprimjetno tijekom dana, u bilo kojem trenutku ili uvjetima:

Chin, gyan (znanje) ili jnana mudra

chin mudra os uma

Ovo je jedna od osnovnih mudri: palac i kažiprst svake ruke su spojeni te tvore oblik „nule“ dok su ostali prsti ispruženi. Dlanovi su položeni na bedrima ili koljenima i okrenuti su prema gore, a osoba sjedi u položaju vajra (klečanje). Smatra se da ova mudra aktivira dijafragmu te olakšava duboko disanje cijelom trbušnom šupljinom. Jogiji pritom predlažu sporo ritmičko disanje u omjeru 5-2-4-2 (5 izdaha, 4 udaha) čime se poboljšavaju koncentracija, pamćenje, san, otpuštaju stres i ljutnja te olakšavaju depresija i glavobolje.

Chinmaya mudra

chinmaya mudra os uma

Pri ovoj gesti se palac i kažiprst dodiruju kao i u prethodnoj dok su ostali prsti presavijeni u šaku. Položaj ruku i tijela su također isti, kao i ritam disanja. Ovom mudrom se energija dovodi u trup i grlo jer se njome otvaraju srednji plućni režnjevi. U fizičkom smislu, ona olakšava probavu i upijanje hranjivih tvari iz hrane.

Vayu (zrak) mudra

vayu mudra os uma

Može se izvoditi u sjedećem, stajaćem ili ležećem položaju. Također nalikuje na chin mudru, no kažiprst je presavijen, a vršak palca pritišće njegovu srednju falangu. Ova mudra eliminira višak plinova/zraka iz tijela, a korisna je kod artritisa, bolova u vratu, Parkinsonove bolesti, paralize i cervikalnog spondilitisa.

Prithvi (zemlja) mudra

prithvi mudra os uma

Osoba sjedi u položaju lotosa (nije nužno). Vršci palca i prstenjaka se lagano dodiruju dok su ostali prsti ispruženi ili jednostavno opušteni.  Izvodi se svakog dana u trajanju od 30 do 45 minuta odjednom ili se može izvoditi u tri navrata tijekom dana (znači, tri puta dnevno po 10-ak minuta). Korisna je kod bolesti kao što su kronični umor, slaba izdržljivost, paraliza, degeneracija zglobne hrskavice, atrofija mišića, upalne bolesti (uglavnom one koje završavaju na –itis), žutice, groznice, hipertireoze, ali pri frakturi kostiju te kod afti tj. čireva u ustima.

Agni (vatra) ili Surya (Sunce) mudra

surya mudra os uma

Prakticiranjem ove mudre se održavaju tjelesna temperatura i rad metabolizma. Preporučuje se izvoditi ju na prazan želudac i u sjedećem položaju, svakog dana u trajanju od 20 minuta. No, ukoliko osoba ima problema s kiselosti ili probavom, potrebno ju je izbjegavati.

Vrh prstenjaka se stavlja na podnožje palca dok se samim palcem vrši lagani pritisak na prstenjak. Ova mudra je korisna pri otapanju viška masnoće u tijelu, smanjenju kolesterola, ubrzanju probave, poticanju metabolizma i imuniteta, podizanju tjelesne temperature (uključujući hladnu kožu i udove), te regulaciji rada štitne žlijezde. U odnosu na elemente, ova mudra potiče element vatre (koji počiva u palcu) i suzbija element zemlje (koji prebiva u prstenjaku).

Jal (voda) mudra

jal mudra os uma

Položaj u kojem se osoba nalazi nije važan. Vrh palca lagano dodiruje vršak malog prsta dok su ostali prsti opušteni. Izvodi se svakog dana u trajanju  od 45 minuta ili u tri navrata po oko 15 minuta. Ova mudra povećava element vode u tijelu, kao najvažnijeg i najviše zastupljenog elementa s obzirom da ona čini skoro 70% tijela. Iz ovog razloga se jal mudra ne preporuča osobama koje su sklone zadržavanju vode. Inače, korisna je kod zatvora, loše probave, anemije, dehidracije, suhoće probavnog trakta (usta, grlo, crijeva), grčeva, suhe kože i bolesti povezanih s time (suhi ekcem, psorijaza), gubitka osjeta okusa, oskudnog mokrenja i oskudne menstruacije.

Akash (eter) mudra

akash mudra os uma

Ova mudra nastaje spajanjem vršaka palca i srednjeg prsta. Izvodi se u trajanju od 30 do 45 minuta svakog dana ili u tri navrata po 10 do 15 minuta. Iako se može izvoditi u bilo koje doba dana, smatra se da je najbolje ako je to između 2 i 6, odnosno između 14 i 18 sati. Aakaash mudra djeluje tako da negativne emocije kao što su strah, ljutnja, tuga i slične zamjenjuje pozitivnima. Također, ovo je mudra koja djeluje na detoksikaciju tijela, a korisna je i kod angine pectoris, srčane aritmije i visokog krvnog tlaka te za ublažavanje glavobolje i migrene kao i bolova u ušima i prsima (primjerice kod astme).

Komplet od četiri mudre za balansiranje energije

Ovaj set od četiri mudre se može izvoditi u bilo kojem položaju i u bilo koje vrijeme, a izvodi se u nizu. Naizmjence se vrškom palca dodiruju vršci ostala četiri prsta, na obje ruke istovremeno. Svaki dodir traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno o potrebi. Osoba nakon ovih mudri biva opuštenija i usredotočenija. Inače, ovo je pojednostavljena inačica vježbe kundalini joge: dodirivanje kažiprsta osobu smiruje, dodirivanje srednjeg prsta potiče strpljenje, dodirivanje prstenjaka stvara stabilnost i samopouzdanje, dok dodirivanje malog prsta utječe na jačanje intuicije i osjećaja.

Naslovna fotografija: Kozmička mudra – dominantna ruka drži drugu, dok su dlanovi okrenuti prema gore. Vršci palčeva se međusobno dodiruju stvarajući tako komprimiran ovalni oblik.

One comment

  1. […] Primjerice, ma-ra-na-tha je mantra iz Biblije, posljednja riječ koja označava kraj učenja i koja u prijevodu s aramejskog jezika znači „Dođi, Gospodine“ dok je Allah Hu tradicijski sufijski napjev koji znači „Bog je“. Ovo su primjeri pojedinačnih riječi koje se koriste za mantranje i meditaciju o čijim koristima možete pročitati u našim prethodnim tekstovima Meditacija za početnike, Porijeklo boli i kako je smanjiti meditacijom te ostalima, uključujući i Mudre: moć iscjeljenja u vašim rukama. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s