Kratka zanimljivost – Uskrsnuće bamijanskih Buda

Stanovnici Bamiyana su u ljeto 2015. dobili rijetku priliku da ponovno vide divovski kip Bude koji je posljednjih deset godina bio samo hrpa ruševina. Tehnologija 3D projekcije se do sada koristila kako bi „uskrsnula“ mnoge preminule glazbene legende, a sada je korištena kako bi se ponovno postavila kulturna ikona koja je više od 1.500 godina bdjela nad ovom dolinom.

Četrnaest godina nakon uništenja drevnih statua, kip Bude se našao u svojoj niši zahvaljujući donaciji jednog kineskog bračnog para. Nakon dopuštenja UNESCO-a i afganistanske vlade, ondje se okupilo oko 150 lokalnih žitelja kako bi svjedočili otkrivenju holografske statue i kako bi u molitvi i glazbi probdjeli noć (događaj namjerno nije bio medijski eksponiran).

Ovaj događaj se odigravao u jeku daljnjih devastirajućih napada na kulturnu baštinu Sirije i Iraka na koje neki ljudi reagiraju riskiranjem svojih života dok pokušavaju spasiti starine od uništavanja ili krađe. Iako je ovakva reprodukcija statue neadekvatna zamjena za uništene izvornike, ona predstavlja svojevrstan otpor razaranju i zatiranju povijesne kulture istoka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s