Hrana za ozdravljenje cijelog tijela

Autor: Irena Dujmušić

Današnja prehrana je uvelike nutricionistički obezvrijeđena zbog osiromašenog tla i sjemena. Kako bi naše tijelo dobilo sve potrebne elemente i pravilno funkcioniralo, možemo ga nadohraniti i zaštititi s ovih osam namirnica:

Aloe vera ima 20 minerala, 12 vitamina, 18 aminokiselina, 200 aktivnih biljnih spojeva, te posjeduje jaka antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Olakšava upalna stanja, liječi čir na želucu i probavne smetnje, te opekotine i smrzotine. Uklanja kandidu i parazite, djeluje na oralne probleme, smanjuje šećer u krvi i rizik od srčanog i moždanog udara, pomaže kod multiple skleroze i psorijaze te raka.

Pčelinji polen je izvor karotenoida, aminokiselina i enzima, vitamina B, C i E, te više od 68 minerala. Koristi se za poboljšanje izdržljivosti i vitalnosti te dugovječnost, pri oporavku od bolesti, kao imunostimulator, za liječenje probavnih smetnji, regulaciju rada jajnika, protiv alergija. Povećava plodnost i libido, koncentraciju i pamćenje, djeluje kod depresije, dijabetesa, artritisa i raka.

Prah od korijena biljke maca povećava otpornost te normalizira rad organizma. Izvor je aminokiselina, vitamina B, C i E, bakra, željeza, kalija, kalcija, magnezija, fosfora i cinka. Djelotvoran je kod anemije, kroničnog umora, stresa i deperesije, poboljšava plodnost i libido, te jača pamćenje. Stvara i održava hormonsku ravnotežu, učinkovit je kod osteoporoze, pogoduje razvoju mišićne mase i topljenju masnih naslaga.

Reishi – “gljiva besmrtnosti” je snažan imunostimulator te je bogat izvor antioksidansa, vitamina B, kalija, niacina, magnezija, selena, bakra i fosfora. Učinkovita je protiv alergija, artritisa i raka, stresa, upala i probavnih smetnji, te štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Goji bobice imaju izrazita antioksidacijska svojstva, sadrže 18 aminokiselina, 21 mineral u tragovima, vitamin A, C, E i B-kompleks. Poboljšavaju imunitet, štite DNA, oči, jetru i srce, usporavaju starenje, štite od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, te djeluju protu upalno.

Alga klorela je bogat izvor proteina i klorofila, te vitamina i minerala. Učinkovito čisti organizam, uništava kandidu, djeluje kod dijabetesa, umanjuje bol kod artritisa i fibromijalgije, liječi i obnavlja tkiva, uklanja probavne smetnje, jača imunitet te pomaže u borbi protiv raka.

Sjemenke konoplje sadrže 20 aminokiselina i kompletan izvor biljnih proteina. Najobilniji su izvor esencijalnih masnih kiselina i imaju savršen 3-1 omjer omege-6 i omege-3. Prednosti konoplje su gotovo beskonačne, ona jača imunitet, sprječava i liječi mnoge bolesti.

Kokos je izvrstan izvor masnih kiselina, vitamina B i minerala. Posjeduje antimikrobna, antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstava, poboljšava imunitet, održava razinu kolesterola, osigurava pravilnu probavu i metabolizam, djeluje na rad bubrega, kardiovaskularne bolesti i dijabetes, HIV, rak te osigurava oralno zdravlje, njeguje kosu i kožu i jača kosti.

Tekst je izvorno objavljen u 136. broju časopisa Svjetlost i prenosi se uz dozvolu uredništva Telediska i portala Nexus Svjetlost

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s