Kratka zanimljivost – Vatrogasci u Dubaiju dobivaju opremu za letenje

Budućnost je stigla! Ali, kako se čini, samo u Dubaiju čiji su stanovnici i posjetitelji tijekom posljednjih godina bili svjedoci mnogim tehnološkim izumima koji su primjenjivani i korišteni u gradnji. Sada je ovaj grad potpisao ugovor s tvrtkom Martin Aircraft koja će tamošnjim vatrogascima dostaviti 20 komada opreme za letenje koja će se koristiti pri gašenju požara na visokim zgradama.

Riječ je o letećim strojevima za pojedinačno korištenje koji pomoću valovodnih ventilatora (vrsta propelera koji je montiran unutar cilindričnog kućišta) mogu ostvariti visinu od 915 metara i maksimalnu brzinu od 73 km/h.

Prema tome, računa se da se ovom opremom može dosegnuti vrh najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife, za manje od jedne minute. Ukupno vrijeme letenja iznosi 30 minuta za što se smatra da je dovoljno kako bi vatrogasac iz prve ruke provjerio i proučio nastalu situaciju.

Ovi strojevi mogu letjeti i bez osobe, odnosno, njima se može daljinski upravljati. Svaki stroj ima nosivost od 120 kg dok sam teži 200 kg. Što se tiče sigurnosti, opremljen je balističkim padobranom koji se može iskoristiti u slučaju potrebe.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s