Kozmički božićni darovi

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

2015. je na zalasku i broji još samo nekoliko dana do svojeg oproštaja, no čini se da se nebeska događanja upravo počinju zahuktavati ne mareći za to što se, kalendarski, sve uglavnom privodi kraju. Razne svemirske pojave će tako ljubiteljima astronomije predstavljati jedan od najboljih i najljepših načina proslave ovog blagdanskog doba.

Ovogodišnji božićni dan će biti obilježen nekim pojavama u svemiru koje se u prosječnom trajanju ljudskog života rijetko javljaju. Puni Mjesec je možda ona prva i najočitija koja će obilježiti sam dan Božića i to oko podneva, točnije, u 12:11 sati, kada će dosegnuti svoj vrhunac. Ovo poklapanje u datumima se posljednji puta dogodilo 1977., a slijedeći ga put na dan 25. prosinca možemo očekivati tek 2034. Puni Mjesec koji se po posljednji put javlja u nekoj godini se naziva „hladnim punim Mjesecom“ jer obično prati i kalendarski početak zime.  Ovaj Mjesec se još naziva i Mjesecom duge noći jer se javlja u razdoblju kada noći postaju dulje u odnosu na ostatak godine. Točno vrijeme njegove punine za mjesto u kojem živite možete pronaći ovdje.

pun mjesec os uma

Kad su neka druga svemirska događanja u pitanju, čini se da su ove godine i asteroidi „odlučili“ uključiti se u nebesko darivanje. Tako je posljednji asteroid preletio blizu Zemlje 31. listopada, dok će na današnji dan asteroid 163899 (također poznat kao 2003 SD220) proći pored Zemlje na bezopasnoj udaljenosti od oko 10 782 604 km. Riječ je o velikom asteroidu, promjera od 0,80 do 2,41 km koji putuje brzinom od oko 8 km/s. Moći će ga se vidjeti teleskopom dok će sasvim osnovno poznavanje astronomije biti dovoljno za određivanje njegovog položaj na nebu. Slijedeći prolazak pored Zemlje se ponovo očekuje u prosincu 2018.

No, i novogodišnja noć će biti obilježena zanimljivim događanjima te će ju, osim zemaljskih vatrometa, obilježiti i oni prirodni kao što su kiša meteora Ursida (koja je svoj vrhunac ostvarila tijekom zimskog solsticija) te kiša Kvadrantida (od 28. prosinca do 12. siječnja) koja će svoj vrhunac, kad će se u prosjeku moći vidjeti oko 120 meteora na sat, ostvariti 4. siječnja. Pogled na Urside će ove godine biti ponešto lošiji i to upravo zbog sjaja Mjeseca koji će tako blokirati neke od najsjajnijih meteora. Kvadrantidi su, za razliku od ostalih kiša meteora koje su obično uzrokovane fragmentima kometa, uzrokovani fragmentima asteroida, u ovom slučaju 2003 EH1, a koji je otkriven tek pred nešto više od 12 godina iako se vjeruje da riječ o ostatku jednog kometa kojeg su kineski astronomi zabilježili još 1490.

Bez obzira na to obraćate li pažnju na astronomska događanja, ovo su ipak dani pojačanih aktivnosti koje možemo pratiti sa Zemlje, a koje će obilježiti kraj 2015. godine na sebi svojstveni način.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s