Kazahstanska pošast spavanja

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Stanovnici malog mjesta Kalachi u Kazahstanu su se tijekom svibnja 2013. susreli s neuobičajenim slučajevima spavanja. Naime, 117 stanovnika najednom je utonulo u san koji je trajao danima nakon čega su se probudili pateći od blage amnezije. Neki od njih su bili aktivni te su i mjesečarili tijekom spavanja, no nitko se kasnije nije sjećao ničega vezanog uz incident. Što se dogodilo stanovnicima Kalachija i postoji li opasnost da se takav slučaj ponovi negdje drugdje u svijetu?

Od prvog slučaja naglog padanja u san, a koji se javio još 2010., pa sve do danas, ova neobična bolest je u Kalachi i Krasnogorsku, dvama selima u ogromnim kazahstanskim stepama, utjecala na ukupno više od 140 osoba, uglavnom etničkih Rusa i Nijemaca. Svi oni bi osjetili naglu i snažnu potrebu za snom kojoj se ne bi mogli oduprijeti te bi zaspali gotovo u trenu, bez obzira na što u tom trenutku činili.

Tako su neke “žrtve” ovog misterioznog sna zaspale baveći se nekim poslom dok su druge zaspale čak i tijekom hodanja. No, sve pogođene osobe bi nakon buđenja patile od gubitka pamćenja, omamljenosti, slabosti i glavobolje. Neki stanovnici su to doživjeli i u nekoliko navrata, a javili su se i slučajevi kada bi osoba spavala i do šest dana odjednom. Čini se da san nije bio uvijek benigan te su mnoge osobe imale noćne more i/ili bi patile od halucinacija.

Epidemija spavanja je utjecala na sve: stare i mlade, ali i životinje. Neki stanovnici su izjavili da su se njihovi kući ljubimci ponašali neobično kao, na primjer, mačka Jelene Zhavoronkove koja je „postala glupa te počela mijaukati i ‘napadati’ zidove, namještaj i obiteljskog psa“.

spavanje Kazahstan os uma
Kalachi i Krasnogorsk – kazahstanska sanjiva sela

Ova bolest je utjecala na sve stanovnike koji su, u strahu i panici, djecu počeli slati u druge gradove na čuvanje rodbini i prijateljima dok su gotovo svi počeli ozbiljno razmišljati o odlasku i napuštanju tih dvaju sela.

„Ne znamo što se događa. Moja djeca nisu izašla van više od pola godine“, izjavila je tada Olga Samusenko, majka dvoje djece. „Bili smo na igralištu i moj sin se nakon pretrčanih 5 metara odjednom srušio i pao na lice. Nije mogao sjediti, stajati. Kad bismo ga postavili na noge, pao bi. Gledao bi u neodređenom pravcu, kao da je pripit. Bilo je zastrašujuće.“

Slično tome, Lyubov Rabchevskaya, još jedna majka, je izjavila:

„Moj desetogodišnji sin je zaspao u dva navrata i od tada pati od glavobolja i bolova u leđima. Prvi puta kad se to dogodilo, bilo je prestrašno. Navečer je otišao na spavanje, ali ga ujutro nikako nisam uspijevala probuditi. Kad se napokon probudio, nije mogao govoriti, samo je stenjao, a oči su mu bile pune suza.“

Vera Kolesnichenko, radnica u lokalnoj trgovini, rekla je da je njezina četverogodišnja kći doživljavala halucinacije dok je njezin suprug u jednoj prilici spavao tri dana zbog čega je i hospitaliziran.

Liječnici su u to vrijeme imali pune ruke posla te su temeljito testirali i pregledavali oboljele, no nisu uspijevali odgonetnuti uzrok ove misteriozne bolesti. U početku su smatrali da je riječ o nuspojavama i posljedicama konzumacije krijumčarene votke, no kako se bolest širila, postavljena je dijagnoza „encefalopatije nepoznatog porijekla“ što je generički naziv za moždane bolesti.

spavanje rudnici os uma
Jesu li rudnici urana stvarni krivci pošasti spavanja?

Mnogi su vjerovali da se uzrok krije u obližnjim napuštenim rudnicima urana zbog čega su provedena ispitivanja u više od 7.000 domova, no nigdje nisu pronađene značajnije količine radijacije ili teških metala te njihovih soli. Javile su se teorije i o masovnoj psihozi, kao i o ugljičnom monoksidu kao uzročniku te smjeru u kojem puše vjetar i zadržava otrovne čestice blizu tla, a koji za sada ostaje jedino službeno objašnjenje:

„Napušteni rudnici su se počeli puniti vodom koja je na površinu gurala radon i ostale inertne plinove koji nastaju kao posljedica raspadanja urana,“ objasnili su znanstvenici.

S obzirom na ozbiljnost i nepoznavanje točnog uzroka, država je na kraju odlučila evakuirati ova dva sela te je do sada premješten veći dio tamošnjih obitelji. Zdravstveni i ostali stručnjaci još uvijek pokušavaju dokučiti što je i kako uzrokovalo ovu pojavu masovnog spavanja te je li to ostavilo trajne posljedice na zdravlje stanovnika.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s