Kratka zanimljivost – Procvjetao prvi cvijet u svemiru

Scott Kelly, austronaut koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavio je fotografije prvog cvijeta uzgojenog u svemiru. Radi se o narančastoj ciniji, prvom cvijetu koji je procvjetao pri nultoj gravitaciji.

Pokusi s uzgojem biljaka na Međunarodnoj svemirskoj postaji traju od 2014. kad je instaliran objekt za sadnju biljaka nakon čega su članovi posade posadili rimsku salatu. Prvi usjev nije bio uspješan, no sljedeći jest, zahvaljujući iskustvima iz prve sadnje, te je salata uspješno pojedena za večeru.

Sljedeći eksperiment su proveli sa cinijom, a ova je biljka izabrana zbog toga što se iz njenog uzgoja može puno toga naučiti. Naime, cinije su više osjetljive na ekološke parametre i karakteristike svjetla, te dulje rastu. Početak nije bio dobar: nakon dva tjedna rasta pokazalo se da imaju previše vode te su znanstvenici planirali uključiti ventilatore u objektu kako bi smanjili razinu vlage, no zbog drugih su radova to odgodili te su biljke venule. Tada je Kelly preuzeo hortikulturne dužnosti i odrezao uvelo lišće i dezinficirao biljke koje je napala plijesan. Neke su biljke uvenule, no dvije su ipak opstale i napredovale. U subotu, 16.01.2016., Kelly je ponosno objavio sliku procvale cinije uz riječi: “Da, postoje i drugi oblici života u svemiru!”

Lekcije naučene iz uzgoja cinija ključ su za ispunjavanje dugoročnih ciljeva poput kolonizacije Marsa ili nekih drugih misija proučavanja tajni svemira. Da bi takve misije bile moguće, morat će se naći načina za uzgoj biljaka u svemirskim uvjetima. Do tada, znanstvenici će proučavati uvenule cinije i pratiti razvoj onih koje su opstale. Sljedeći pothvat posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji bit će uzgoj povrća. U međuvremenu, moral će posadi dizati mala narančasta cinija, prvi cvijet koji je procvjetao u svemiru.

Izvor: Discover

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s