Bobice kave kao napitak Cascara, dodatak prehrani i gnojivo

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Ljubitelje kave i čaja, koji se ne mogu odlučiti što im je draže, sigurno će oduševiti novi topli ili hladni napitak, Cascara, koji se radi od sušenih bobica kave bez njihovog zrna. Ovaj neobičan čaj osmislila je Aida Batlle, uzgajivačica kave iz El Salvadora, koja je na ovu ideju došla nakon što je osjetila ugodan, slatki miris iz hrpe odbačenih ljuski kave.

Nakon toga ih je jednostavno uzela i stavila u vruću vodu da vidi što će ispasti. Okus napitka ju je oduševio te je pozvala i svoje kupce na degustaciju, koji su također bili ugodno iznenađeni. Od tada se vijest o Cascari proširila i danas se sušene bobice prodaju u mnogim pržionicama kave. Gledajući logično, sasvim je normalno da se iskoristi i ovojnica zrna kave, budući da se ipak radi o tropskom bobičastom plodu koji je sasvim slučajno – kava. Oni koji su probali Cascaru opisuju okus kao izrazito ugodan, voćni, s notom šipka, hibiskusa, višnje, manga, pa čak i duhana, ovisno o sorti kave.

Naziv Cascara dolazi od istoimene španjolske riječi i znači ljuska, a ovaj se napitak i inače tradicionalno pije u nekim dijelovima svijeta, poput Bolivije gdje se naziva Sultana i radi se od sušenih i lagano prženih ljuski, a u napitak se mogu dodati i štapići cimeta. Bobice kave se koriste u Jemenu, kao sastojak napitka Qishr, u kojem se miješaju s đumbirom i ponekad cimetom. U oba se slučaja se konzumira kao zamjena za kavu, budući da je vrlo jeftina.

Glavni sastojak kave je naravno kofein, no za razliku od kave, Cascara ima samo četvrtinu razine kofeina. Osim toga, bobice u kojima se nalazi zrno su bogate vitaminima i mineralima, te fenolima, ligninima i celulozom. Od vitamina se ističu vitamin A, C i vitamini B kompleksa te minerali kalcij, željezo i fosfor. Niskog su glikemijskog indeksa te su pogodne za dijabetičare. Također su pogodne i za regulaciju težine, kao dodatak prehrani količina od 100 grama sadrži svega 53 kalorije i samo jedan gram masti. Osim toga što je Cascara ukusan, zdrav i jeftin napitak, bobice kave također mogu pomoći u održivom razvoju, jer zbog svojih sastojaka mogu djelovati kao gnojivo te poboljšati kvalitetu tla. Ovo je osobito važno ako se uzme u obzir činjenica da se u svijetu godišnje proizvede blizu 10 tona zrna kave, a za dobivanje jedne tone kave kao nusproizvod se stvara također jedna tona ljuski.

Priroda nas ni ovaj put nije iznevjerila, budući da je sve što iz nje potječe na neki način iskoristivo, a na nama je da otkrijemo najbolji način kako to iskoristiti kako bi na pravilan način sudjelovali u održivom razvoju našeg jedinog svijeta.

Izvor: The Telegraph, Wikipedia, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s